Visszatér a mobilpiacra a Nokia

2015.07.14. 16:33

Mégse kell örökre elbúcsúzni a Nokia-telefonoktól! A nagy múlttal rendelkező finn cég óvatos hangvételű közleményben, de mégiscsak megerősítette, hogy néhány éven belül visszatérhetnek a mobilpiacra.

A Nokia még tavaly áprilisban adta el 8 milliárd dollárért a mobil-üzletágát a Microsoftnak (amely viszont lehet, hogy hamarosan le is építi a Lumiának átkeresztelt telefonos részlegét). Azóta elsősorban a telekommunikációs iparág infrastrukturális oldalára koncentrálnak, és olyan területekre, mint a térképes szoftverek és a navigáció.

A visszatérés a cég közleménye szerint csak abban az esetben képzelhető el, ha találnak olyan hardveres partnert, amely megfelelően magas színvonalú terméket állít elő ahhoz, hogy méltó legyen a még mindig értékes Nokia-brandnévre. Továbbá a gyártá, marketing, terjesztés és support is erre a partnerre maradna, a finnek csak a dizájnt és technológiát adnák a név mellé.

Eléggé feltételes módról van tehát szó, ugyanakkor tavaly novemberben valami hasonló történt a cég első, Nokia N1 nevű tabletjével, amelyért a nokiás licenszeken túl teljes egészében a Foxconn felelt.

Bárhogy is alakuljon a partnerkeresés, az biztos, hogy a legelső lehetséges visszatérés 2016 negyedik negyedéve, ugyanis a Microsoft-üzlet egyik feltétele volt, hogy azelőtt a Nokia biztosan nem gyárthat több telefont.