Használt telefonokkal seftel a Telenor

2015.07.15. 13:15

A szerződésmódosítások után a Telenor egy újabb, valamivel kedvezőbb hírrel állt elő: a hűségidő lejárta előtt frissíthetjük nála a készülékünket. A Telenor kevesebbet ad a használt mobilokért, mint amennyiért a Vaterán eladhatnánk, de azt a keveset azonnal beszámítja egy új telefon árába. Az online aukciós oldalon pedig lehet, hogy heteket vagy hónapokat is várni kell, amíg pénzhez jutunk - érvel a mobilszolgáltató.

A cég vezérigazgatója, Christopher Laska előadása alapján a Telenor két olyan csoportot talált, akik jobban érdekelhet ez az ajánlat: 

  • azok a rajongók, akik minden évben az aktuális szupertelefonra akarnak váltani, és nem akarják megtartani a tavalyi modellt,
  • akik szeretnék kihasználni a fejlődő 4G hálózatot, de 4-8 hónappal ezelőtt vettek mobilt, amiben még nem volt 4G.

A mobilszolgáltató igyekezett leegyszerűsíteni a készülékcserét, és állítólag a boltokban 10-15 perc alatt megmondják, hogy mit ér a készülék. Megnézik, hogy  el van-e színeződve a folyadékindikátor, ami azt jelzi, hogy beázott a telefon. Ellenőrzik, hogy lehet-e rajta hívást indítani, reagál-e az érintésekre, mennyire karcos, torzult-e a teste, és az IMEI szám alapján kiszűrik a lopott készülékeket. Azt többször is kihangsúlyozták, hogy

legyen a telefonhoz töltő.

Az nem számít, ha utángyártott.

Nagyon fontos, hogy a felhasználó otthon mentse el és törölje ki a személyes adatait, fényképeit, fiókjai, mert ezeket a telefonokat később - a Telenor partnere, a TMX Solution - külföldön el fogja adni.

Ezt senki ne vegye félvállról, a kiszivárgott adatokkal könnyű visszaélni, és egy ottfelejtett működő emailfiókon át akár a banki adatainkhoz is hozzáférést szerezhetnek illetéktelenek. Olyan is előfordul, hogy egy gyári helyreállítás után a telefonon maradnak adatok, ezért érdemes egy fájlkezelőben végignézni a mappákat (Androidon legalábbis), és kitörölni mindent, amiről azt gyanítjuk, hogy személyes adatot, képeket vagy videókat tartalmazhat. 

Az ingyenesség ára 

Sajnos a Telenor készülékcserés weboldalán csak néhány példa látható, mégpedig azért, mert az árajánlat nemcsak a becserélni kívánt készülék állapotától függ, hanem attól is, hogy eredetileg milyen tarifacsomagban voltunk, és hogy a hűségidő mely szakaszában, az elején vagy a végén akarunk új telefonra váltani. Azt is tudni kell, hogy az új készülék megszerzésekor az új tarifára teljesen új hűségszerződést kötünk. 

Aki cserén gondolkozik, figyeljen nagyon oda, hogy miről milyen díjcsomagra vált, és mennyit (pontosabban: mennyivel többet) kell majd havonta fizetnie azért, hogy egy új készülékkel menőzhessen. A személyre szabott lehetőségeket mindenki a saját telenoros fiókjába belépve tudja megnézni.