8 perc alatt 60 milliárdot vesztett az Apple

2015.07.22. 08:58

Rengeteg sikeres negyedév után az Apple most alulmúlta az elemzői várakozásokat, és akkora pofont kapott a tőzsdén, hogy a zárás utáni kereskedésben 8 perc alatt 60 milliárd dollár olvadt le a vállalat piaci értékéből.

Az elemzők aggódnak amiatt, hogy az iPhone – ami a bevétel közel kétharmadát hozza – túljutott a csúcson, és már nem fognak nőni az eladások, de Tim Cook vezérigazgató igyekezett lehűteni a kedélyeket azzal, hogy ő még nem látja közelinek a plafont. A csúcs elérése azért nagyon veszélyes az Apple számára, mert most már a bevétel kétharmadát ezek az okostelefonok adták a június 27-én lezárt második negyedévben, míg három évvel ezelőtt még csak a bevétel fele jött innen.

Az iPad-eladások másfél éve csökkennek, ezúttal 18 százalékot, amiben biztosan nagy szerepe van annak, hogy 

  • megjelent a péklapát iPhone 6 Plus,
  • a tablet nem tud annyit, mint egy notebook,
  • nem létfontosságú, mint az okostelefon,
  • fölösleges évről évre frissíteni. 

Az viszont egészen megdöbbentő, hogy miközben a pc-eladások mélyrepülésben vannak, és a számítógépipar egésze 9,5 százalékkal zsugorodott, a Mac számítógépek eladása 9 százalékkal nőtt. Most mondja azt bárki, hogy a high-tech számítógépek elengedhetetlen tartozéka az érintőkijelző! Bár az Apple még mindig viszonylag kis szereplő a pc-piacon, a folyamatos erősödése azt jelzi, hogy valamit jól csinálnak.

Kevesebb információnk van arról, hogy a vadiúj Apple Watch mennyi pénzt termel a cégnek. Az Apple egyelőre nem mond semmit arról, hogy mennyit sikerült eladni az okosórából, és azt a pénzügyi jelentésben is egy kalap alá – a kissé lelombozó „egyéb” kategóriába – teszi, az iPod, Apple TV és Beats kiegészítőkkel együtt. Ennek a csoportnak a bevétele 49 százalékkal nőtt, 2,64 milliárd dollárra.  

Kell-e aggódni az Apple miatt? Ezt nem mernénk kijelenteni, mert a vállalat készpénztartaléka megint rekordösszeget ért el,

202,9 milliárd dollárt.

Vagyis az Apple, ha nagyon akarná, egy rakás kevésbé sikeres céget szőröstül-bőröstül felvásárolhatna. Vagy kifizethetné zsebből a magyar államadósságot. Kétszer.