Megér...megér...megérkezett az iOS 9

2015.09.18. 21:20 Módosítva: 2015.09.18. 21:38

Elérhetővé vált az iPhone és az iPad legfrissebb operációs rendszere, a júniusban bemutatott iOS 9. A letöltéséhez meg kell nyitni a Beállítások appot, azon belül pedig az Általános menüpont alatt a Szoftverfrissítést. Ha minden igaz, most már gördülékenyen letöltődik a nagyjából 1 GB-os frissítőcsomag, de szerda este még csak többszöri próbálkozásra sikerült elindítani a folyamatot.

Még mielőtt belevágnánk a dologba, érdemes a rendszerről egy biztonsági mentést készíteni, vagy az iCloud tárhelyre, vagy a számítógépünkre. Ha valami rosszul végződne, ezzel helyre tudjuk állítani az adatainkat. Érdemes úgy elkezdeni, hogy előbb teljesen feltöltjük a készülék akkuját, és az erős wifi sem hátrány, ha nem akarunk órákon át az adatcsomagokra várni.

Ami nagyon tetszett nekünk az iOS 9-ben:

Így lapozgat az iOS 9

 • Feladatváltó menü - Könnyebb kilőni az appokat, ha már nem akarjuk azokat futtatni, és lapozgatás közben jól olvasható a szöveg. Ez azért jó, mert ha az egyik appban csak meg akarunk nézni egy adatot - telefonszámot vagy ilyesmit -, nem kell teljes kijelzős módban átváltani rá, mert lapozgatás közben is jól látható a szöveg. Mi azt az apró betűs weboldalt is simán el tudtuk így olvasni, ami a jobb oldali képen látható.
 • Alacsony töltöttségű mód - Sokkal kevésbé drasztikus az Apple megoldása, mint amit a Samsung használ a Galaxy mobilokon, ahol fekete-fehérre vált a kijelző és gyakorlatilag minden alkalmazás működésképtelenné válik. Az iOS 9 esetében csupán a vizuális effekteket, a háttérben történő adatfrissítést és a letöltéseket kapcsolják le, amivel jóval kevesebb energiát lehet megspórolni.
 • Akkumulátor menüpont - Végre az iOS-en is nyomon tudjuk követni, hogy melyik alkalmazás használatával merítettük le a telefonunkat. Ennek segítségével könnyen meg tudunk szabadulni az energiazabáló appoktól. Igen, tudjuk, az Androidon régóta van akkufigyelő.  
 • Siri-javaslatok - Akkor érjük el, amikor a főmenüben balra lapozunk. Itt nemcsak a leggyakrabban felkeresett kapcsolatainkat listázza ki a rendszer, hanem az adott időpontban gyakran használtakat is. Ha minden reggel lájkokkal ébredünk, akkor reggelente ott lesz a listán a Facebook. Ebben a keresőben az appok tartalma is megjelenik, így például keresni tudunk a hírolvasókban lementett cikkek adatbázisában.

  A hangvezérelt Siri másban is továbbfejlődött, most már olyan dolgokat is kérhetünk tőle, hogy keresse elő a tavalyi nyaraláson lőtt egyik fényképünket. A digitális asszisztens ugyanis megérti a hétköznapi megfogalmazással kiadott utasításokat.
 • Kép a képben mód - Az elindított videót le tudjuk kicsinyíteni, és így a kijelző valamelyik sarkában - ahová húzzuk - tovább nézhetjük. A lekicsinyített videókat újra kinagyíthatjuk, szüneteltetni tudjuk a lejátszást. Meglepő, hogy a Youtube appba még nem építették bele ezt a funkciót, de például a cikkeket offline olvasásra lementő Pocket már tudja ezt.
   

 • Hirdetésblokkolók - Alighogy megjelent az iOS 9, máris ezek az appok kerültek a letöltési toplisták élére. Ezek segítségével letilthatók a követősütik, a szkriptek és a reklámok is. A hirdetésekből élő, ingyenes tartalmakat előállító cégek ennek nagyon nem fognak örülni, mert az Apple gyakorlatilag arra kényszeríti őket, hogy inkább fejlesszenek saját appokat, vagy legalább béreljenek helyet maguknak az új hírolvasó alkalmazásában.
Amit nem igazán tudunk értékelni:
 • Jegyzetek - Ez is megy a kukázott Apple appok mappájába, mert az Evernote és a OneNote is kiforrottabb jegyzetkészítő alkalmazás. Ez a szoftver leginkább azoknak jöhet jól, akik eddig még nem használtak jegyzeteket szinkronizáló appokat. Nincs az az isten, hogy több évnyi feljegyzést átpakoljunk egy új appba! 
 • Félig osztott nézet, ami az iPad mini 2-nél újabb tableteken elérhető, de a telefonokon nem - Az oldalsó sávban meg tudjuk nézni az emailjeinket, a twiteket, vagy elindíthatunk egy számológépet. Ez sajnos nem igazi multitask, mert nem tudjuk egyszerre használni a teljes kijelzős és a miniatűr appot. Ha megnyitjuk az oldalsó sávot, akkor a teljes méretű apphoz egyáltalán nem férünk hozzá. Érdemes megjegyezni, hogy amikor kinyitunk az oldalsó sávra egy miniappot, akkor igazából a háttérben a teljes méretű app elkezd futni; ez befolyásolhatja az adat- és energiafogyasztást. 
 • Az iPad Air 2-n és az újabb tableteken a félig osztott nézetből át lehet lépni a teljesen osztott nézetbe. Ilyenkor a miniatűr és a teljes kijelzős app egyenértékűvé válik, és a középen lévő elosztó sáv oldalra húzásával eldönthetjük, hogy melyik mekkora területet kapjon a kijelzőn.

Az iOS 9 néhány apróbb, használatot segítő funkcióval is bővült. Például amikor a virtuális billentyűzetet használjuk, két ujjunkat ráhelyezve egy tapipaddá változik át a felület, és az ujjaink mozgatásával odébb tudjuk vinni a kurzort. A mostanra igencsak terebélyesre hízott beállítások menüben pedig megjelent egy kereső, mert másképp már nem is tudunk gyorsan navigálni benne. Pont ez az iPhone-rajongók legnagyobb szívfájdalma, hogy a túlbonyolított Nokiák korszakában forradalmi változást hozó iOS-nek ma már egyáltalán nem egyszerű és letisztult, hanem éppen olyan összetett, mint az Android.