Hatalmas frissítést kap a Microsoft Lumia

2015.10.06. 14:00

Pár órán belül a harmadik óriási platformgyártó, a Microsoft is bemutatja a 2015-ös karácsonyi szezonra szánt mobil eszközeit. Az eddig kiszivárgott információk alapján három Lumia okostelefont, a Surface 4-es tabletet, valamint egy fitneszpántot lepleznek le New Yorkban, a magyar idő szerint délután 4-kor kezdődő eseményen. A Microsoft természetesen élő közvetítést ad, ezt a http://microsoft.com/october2015event címen találjuk.

Nagyon izgalmas az is, hogy milyen hardveres extrák lesznek a kütyükben, de a show sztárja egyértelműen egy szoftver, a Windows 10 Mobile lesz. Ezzel ugyanis a Microsoft az összes létező eszköztípust lefedi a modernizált operációs rendszerével, és valóra váltja azt a régi ígéretét, hogy ugyanazokat az appokat többféle eszközön tudjuk majd futtatni. Kétségtelenül jó hatással lesz a Microsoft körül lebzselő fejlesztők lelki világára, hogy számítógépeken, tableteken és mobilokon egyaránt elérik a célközönségüket.

Surface Pro 4

A Microsoft első sikeres tabletje, a Surface Pro 3 körülbelül másfél éve jelent meg, tehát eljött az ideje a ráncfelvarrásnak. A Pro 3 sikere a nagyszerű dizájnban rejlik. A laptopokhoz képest vékony és könnyű gépnek kihajtható lába és mágnesesen felcsatolható billentyűzete van, és ezek elegánsan megoldják a hibrid működés legnagyobb kihívását, hogy a gépnek az asztalra állítva és a térdünkre fektetve egyaránt jól tudjuk használni.

A siker pénzben is mérhető, a Microsoft az előző negyedévben 888 millió dollárt kaszált a tabletekkel, és elképzelhető, hogy a most véget érő negyedévben a milliárdot is túlszárnyalta, hiszen azóta elérhetővé vált a Windows 10, ami növelte a tablet vonzerejét.

Arra számíthatunk, hogy a Surface Pro 4-et már az Intel Skylake processzor hajtja meg, akár 4K felbontású kijelző is elképzelhető, efölé pedig 3D kamera kerülhet, hogy a Windows Hello nevű beléptetőrendszer az arcformánk letapogatásával beeresszen minket a fiókunkba. Egészen biztos, hogy az SP4 kijelzőjére is írhatunk majd tollal. 

A legnagyobb meglepetés az lesz, ha a pletykáknak megfelelően - és az iPad Pro vetélytársaként - lelepleznek egy nagyobb méretű Surface Pro 4-et is. A kényelmes hordozhatóság miatt muszáj lesz megtartani a 11,6 colos verziót, de a professzionális felhasználók körében a 13-14 colos változatra is biztosan találnának vevőket.

Egyedül azt sajnáljuk, hogy nem érkeztek hírek az olcsóbb Surface 3 megújulásáról.

Lumia 950, 950 XL és 550

Oké, a Lumia telefonokról szinte minden kiszivárgott hónapokkal ezelőtt, de azért érdemes összefoglalni, hogy milyen telefonokra számíthatunk. A legerősebb csúcsmobilokban megtalálható lesz a Continuum nevű új megoldás, amivel a telefon a rákötött tévén vagy kijelzőn teljes méretben megjeleníti a Windowst, és nagyjából úgy néz majd ki, mintha egy számítógép előtt ülnénk. Ez vonzó lehetőség mindazoknak, akik a Word-Excel-Powerpont hármasával el tudják végezni a munkájuk nagy részét. Azt viszont még nem tudjuk, hogy milyen egyéb appok támogatják ezt a nagykijelzős módot, amikor külső egérrel és billentyűzettel kezeljük a Windowst. 

A Microsoft két új nagyágyúja - a szó szoros értelmében - a Lumia 950 és 950 XL lesz. Mindkét telefon hatalmas kijelzőt kapott, a processzoruk is erős, és a Nokiától megörökölt PureView kameráik várhatóan továbbra is kimagasló minőségű képeket fognak készíteni.

Ezt tudja a Lumia 950

 • Kijelző: 5,2 colos, QuadHD
 • Processzor: Qualcomm hatmagos Snapdragon 808
 • Kamera: 20MP PureView, optikai képstabilizátorral és dupla vakuval
 • Szemközti kamera: 5MP és HD felbontású
 • Memória, tárhely: 3GB RAM, 32GB belső tárhely
 • Akku: 3000 mAh, USB-C gyorstöltő

Ezt tudja a Lumia 950 XL:

 • Kijelző: 5,7 colos, QuadHD
 • Processzor: Qualcomm nyolcmagos Snapdragon 810
 • Kamera: 20MP PureViw optikai képstabilizátorral és tripla vakuval
 • Szemközti kamera: 5 MP
 • Memória, tárhely: 3GB RAM, 32GB tároló
 • Akku: 3300 mAh, USB-C gyorstöltő

A Lumia 550-re a Microsoft latin-amerikai oldalán találtak rá a netezők. Ez a legolcsóbb modell, 5 colos HD kijelzővel, 1 GHz-es processzorral és 1 GB RAM-mal és 8 GB tárhellyel, amit akár 128 GB-os memóriakártyával is bővíthetünk. Ez utóbbi sokaknak jól jöhet, mert a Windows 10 engedi az appok memóriakártyára történő telepítését. A mobil kamerája szerény 5 illetve 2 megapixeles, és a 1905 mAh-ás akku a gyorstöltőkkel is kompatibilis.