Pöpec csúcsmobil közepes áron

2015.11.16. 08:30

Valaki csípjen meg, mert biztosan csak álmodom, hogy nyolcvanezer forintból jó minőségű okostelefont lehet összerakni. A OnePlus X kinézete alapján kétszer ennyit is elkérhetne érte a gyártó, és a mobil egyáltalán nem úgy mutat, mint egy tavalyelőtt elstartolt cég terméke. Elöl és hátul csillogó üveglapok fedik, ezeket egy szépen megmunkált fémkeret fogja össze. Adnak a mobilhoz kijelzővédő fóliát, szilikontokot, és a töltője is teljesen egyedi. Ha nem ismerném a céget, akkor a doboz piros-fehér színe alapján arra tippelnék, hogy svájci, vagy esetleg dán.

Kísérleti alany

Csakhogy a OnePlus nem európai cég, hanem kínai. Tavaly robbantak be a piacra a OnePlus One mobillal, amit idény nyáron a OnePlus Two követett. A gyártó csúcsmodelljeire is jellemző a jó ár/érték arány, és mindegyik termékbemutatónál azzal pörgetik fel az érdeklődést, hogy a kezdeti időszakban csak meghívó birtokában lehet vásárolni. Mi is megtapasztaltuk a fokozott figyelmet, amikor kiraktunk egy képet a mobil dobozáról az Instagramra, és azonnal lecsaptak rá a lájkolók.

A OnePlus X-es verziója abban is különleges, hogy nem a csúcskategóriát ostromolja, mint a másik két modell, hanem

középkategóriás áron teszi elérhetővé a tavalyi csúcstechnikát.

Valóban hiányzik a OnePlus X-ből néhány idei újdonság, például nincs benne ujjlenyomat-olvasó, USB-C csatlakozó, és kimaradt az 802.11ac szabványú, kétsávos wifi. De még így is bőven van minek örülni. Az ötcolos és full HD felbontású AMOLED kijelző lenyűgözően szép, és a mobil teljesítményével teljesen elégedettek voltunk. Erre az a magyarázat, hogy ugyanilyen Snapdragon 801 proci és 3 GB RAM van a LG legjobb tavalyi mobiljában is, a G3-ban, és az még ma is elég jó telefon.

A OnePlus X abban különbözik a többi mobiltól, hogy majdnem teljesen tiszta Android van rajta. Csak egy saját rádiós appot telepített fel a gyártó, és a gyári mellett a Swiftkey billentyűzet is választható. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy az általunk feltelepített, háttérben dolgozó és szinkronizálgató appok sem lassították be a készüléket, most is szélsebesen tudunk navigálni a menüben.

Két viszonylag jó kamerát kapott az X, ezekkel másokat 13 megapixelen, önmagunkat 7,6 megapixelen tudjuk megörökíteni. A OnePlus az Android kameraszoftverét használja, tehát nincs profi kamerázási mód, sem olyan hardveres extrák, mint például az LG G3-nál a lézeres fókusz. 

Gyári élmény helyett

Az tetszett a legjobban a OnePlus hozzáállásában, hogy szinte mindenben ránk, felhasználókra bízza a készülék személyre szabását. A kijelző alatt megtaláljuk az Android három vezérlőgombját, de dönthetünk úgy is, hogy azok helyett inkább a virtuális gombokat használjuk. A “legutóbbi” és a “vissza” gombokat fel is cserélhetjük, ha a korábbi mobilunkon fordított sorrendben voltak elhelyezve. Nyolc funkció közül választhatunk, hogy mi történjen, amikor ezt a három gombot hosszan vagy duplán nyomjuk le.

Kijelzőre rajzolható motívumokkal irányíthatjuk a kamerát, a zenelejátszót és a zseblámpát, megadhatjuk a szövegkiemelés és az értesítő led színét, és a mobil oldalán lévő háromállású kapcsolóval tudjuk szabályozni, hogy mennyi értesítés jelenjen meg.

A OnePlus X több teljes értékű, egymástól elkülönített felhasználói profilt kezel.

Ezzel a módszerrel jobban el tudjuk szeparálni egymástól a személyes és a munkahelyi fiókjainkat, a családosok pedig a gyermekieknek is saját hozzáférést adhatnak. Bár mindegyik profil saját tárterületet kap, a felhasználók valamennyi fiók appjait frissíteni tudják.

A OnePlus X nagyon közel áll a Nexusokhoz abban az értelemben , hogy puritán Androidot kapunk, sallangok nélkül. Az a fő a különbség, hogy nem a legfrissebb 6.0-s verzió fut rajta, hanem az 5.1.1. Erre van ráültetve a OnePlus által OxygenOS-nek nevezett felület, amit a gyártó folyamatosan frissít - az átvétel után három update jelent meg, melyek a készülék stabilitását növelték, appróbb bugokat javítottak ki.

Azt a telefont jó szívvel ajánljuk mindenkinek, aki már érezte úgy, hogy legszívesebben a falhoz csapná a letörölhetetlen és fölösleges gyári appoktól lassú okostelefonját.  • Hírek
  • Csok