Már megint csak ígér a Microsoft

2015.12.04. 16:43

Harmadszor fut neki a Microsoft egy jó mobil operációs rendszer megalkotásának, és most már igazán nem hibázhat. A neheze azonban még hátravan, mert a Windows 10-es mobilok lehetséges vevőinek közel 100 százaléka már használ valamilyen másik rendszert, és meg kell őket győzni, hogy érdemes váltani.

Ehhez egyrészt az szükséges, hogy minden hasznos app elérhető legyen Windows 10-en, és hogy pontosan ugyanazt tudják, mint Androidon vagy iOS-en. Másrészt tovább kell fejleszteni a rendszert, mert több fontos dolog hiányzik belőle.

Nem biztos, hogy már a Lumia 950 modellek képesek lesznek tömegeket áttéríteni a Windows 10-re, de az operációs rendszerben óriási potenciál van.

A Microsoft nem tudna meggyőzni arról, hogy hagyjam ott az Androidot, mert a Google rendszere hatalmas szabadságot ad. Támogatja a kísérletezést, és olyan szélsebesen fejlődik, mint semmi más. Igaza van a volt Microsoft-vezér Steve Ballmernek, aki szerint nagyon arra kéne fókuszálni, hogy az androidos appok fussanak Windows 10-en.

Hello Google?

A Windows 10 egyik fájdalmas hiányossága, hogy a Google messziről elkerüli. Az még rendben is lenne, hogy Bing a Windows beépített keresője, mert semmibe sem kerül beírni a Google.com címet a böngészőbe. Nagyobb gond, hogy nincs Hangouts csevegő, Gmail és Inbox emailkliens, Dokumentumok és Drive. Bár a Microsoftnak is vannak térképei, és ezeket sokkal könnyebb offline használatra lementeni, a Google Térkép azonban sokkal hasznosabb, mert kiterjedt az adatbázisa, több céget, kávézót, éttermet és más fontos helyet találunk meg vele. 

Az iOS-nél jobban rezeg a léc, ha arról van szó, hogy érdemes-e Windows 10-re váltani, de csak ha az interfészt hasonlítjuk össze, és nem megyünk bele abba, hogy iOS-en mekkora az appbolt kínálata. Mindkét kezelőfelület lenyűgöző, de a Windows 10 jobban segíti a munkát. Meg tudjuk oldani, hogy ne csak programindító ikonokat, hanem kimondottan hasznos csempéket is kitűzzünk a főmenübe. Az Evernote indítója helyett rögtön az új jegyezetet készítő csempét, az összes névjegy mellé a család és a közvetlen munkatársak csoportját, a levelezőnk legfontosabb mappáit, és még sorolhatnám. Ezek felgyorsítják és hatékonyabbá teszik a telefon használatát, és igazán nem kell sokat vacakolni ezzel. Megéri.

Eltévedt utasok a fedélzeten

Egészen más a helyzet a készülék alapbeállításaival, a Gépháznak nevezett menüben teljes a káosz. Olyan sokféle menüpont van, hogy nyomtatott térképpel is eltévednék benne. Az sem segít mindig, hogy a Gépházban tudunk keresni. Amikor azt akartam beállítani, hogy a kijelző lezárása után azonnal kérjen PIN-kódot, akkor a "PIN-kód" keresőszó megadására nem adott ki semmit. "Kijelző" - semmi. "Lezárás" - semmi. Néha a kereső ki is dobott a Gépházból. Végül a Gépház/Fiókok/Bejelentkezési lehetőségek menüben megtaláltam ezt a lehetőséget.

Sorolhatom még a kisebb bugokat: ha letiltjuk az Adatforgalom nevű menüben a mobil adatkapcsolat használatát, a Mobilhálózat és SIM kártya elnevezésű menüben ettől még továbbra is aktívként mutatkozik az adatkapcsolat. Azt, hogy bizonyos appok ne fussanak a háttérben, vagyis ne küldjenek és fogadjanak adatot, amikor nincsenek megnyitva, nem a Hálózat menüben tudjuk szabályozni. Ezt az Adatvédelem/Háttérben futó alkalmazások almenü terjedelmes listáján rejtették el.

Ámítógépnek már megteszi

A Lumia 950 és 950 XL, valamint a Windows 10 egyik legmenőbb újítása az, hogy a telefont egy dokkoló segítségével számítógépként is tudjuk használni, a Microsoft ezt hívja Continuum funkciónak. Az első bemutatón leesett állal ámuldoztunk, hogy milyen szépen megjelenik a Start menü, milyen kényelmes egy normális méretű, pc-s billentyűzettel gépelni, és közben egérrel mozgatni a kurzort.

Az igazi próba azonban kevésbé volt ütős, és úgy látjuk, hogy asztali számítógépünket egyelőre nem cserélnénk le mobilra. Egyetlen Index.hu weboldal megnyitása oly mértékben lelassította a böngészőt, hogy a gördítések végrehajtására hosszú másodperceket kellett várni. Amikor másik monitorra kötöttem át a 950 XL-t, hibásan jelent meg a felület, lelógott a pereme, és nem ugrott fel a kalibrálási lehetőség, mint az első monitoron.

Amíg van Adobe Flash a weben, addig a mobil nem tudja helyettesíteni a pc-t.

A dokkoló leginkább akkor válik hasznunkra, ha csupán egy prezentációt akarunk végigpörgetni rajta, vagy képeket és videókat akarjuk bemutatni nagy kijelzőn. A Continuum az általunk tesztelt esetek többségében nem működött, az appok nagy része nem támogatja ezt a funkciót. Még a Windowsban is vannak olyan részek, amiket csak a kis kijelzőn láthatunk. A játékokat egyelőre hanyagolni kell, pedig milyen jó lenne, ha a mobil még az Xbox One kontrollerét is támogatná, és konzolként működne!

Bár a Continuum most korlátozott, óriási lehetőségek vannak benne. Csak meg kell várni, hogy az appok is támogassák a nagy kijelzőt, és még azt is, hogy megjelenjenek a 4 GB RAM-mal és sokkal bikább processzorral felszerelt mobilok. Ez azonban veszélyes játék lesz, mert a Microsoft pillanatok alatt kinyírja vele a hibrid gépek piacát. Kinek kéne érintőkijelzős laptop vagy tablet, ha az egy phablettel is pótolható?

Maga a dokkoló elég drága, 30 ezer forintot kérnek érte, de jóval többet tud, mint egy sima adapter, amilyeneket más mobilokhoz tudunk megvenni. A Microsoft dokkolóján van HDMI és DisplayPort kimenet a monitorokhoz, három teljes méretű USB csatlakozó, hogy akár nagy tárkapacitású pendrive-ot is rá tudjunk kötni a telefonra. Praktikus arról lejátszani filmeket és képeket, mert nem kell mindent felmásolni a telefonra. A csatlakozó az usb 3.0-s pendrive-okat rendkívül gyorsan kezeli.

Szemre elég jó

Szintén a Windows sajátossága, hogy nemcsak az ujjlenyomat-olvasást támogatja, hanem úgy általában a biometrikus azonosításhoz van benne egy alrendszer. Ezt a Lumia 950 és 950 XL esetében íriszleolvasóval tudjuk kipróbálni. Körülbelül két arasznyi távolságból pontosan működik a leolvasás, amit pontosabbá tudunk tenni, ha különböző fényviszonyok közt lefuttatjuk a betanítást.

Ha ezt elvégezzük, akkor 

a tök sötét mosóban is jól lát a Lumia 950, amikor csak a kijelző fénye világítja meg az arcunkat.

Fényképezés közben is megcsillan a Lumia 950 tehetsége, a PureView kamerák szemből 5 megapixelt, hátul 20 megapixelt rögzítenek, és az utóbbi 4K felbontású videót rögzít 30 képkocka per másodperces sebességgel.

A PureView kamera lenyűgöző felbontású, éles képeket készít, gyorsan fókuszál, és a szoftverében van manuális beállítás is. Így akár 4 másodperces exponálási időt is megadhatunk, ha egybefüggő vízfüggönyként akarjuk megörökíteni a vízeséseket, és 3200-ig tudjuk felhúzni az ISO-t. A tripla ledes vaku természetesebb fényeket bocsát ki, mint az egy ledes villantók. Az iPhone 6S-hez hasonlóan élő fotókat is fel tudunk venni, ilyenkor mindegyik képhez tartozik néhány másodpercnyi videó is. A hangokat négy mikrofon rögzíti.

A Lumia 950 kamerájának egyik erőssége, hogy félhomályban is prímán működik. Hasonlót mondhatunk a pazar kijelzőről, az 5,7 colon elterülő 2650×1440 pixel éjjel-nappal jól látható.

Sokan kritizálják a telefon műanyag hátlapját, hogy ez nem túl elegáns, és ezt nehéz cáfolni. Így viszont elég könnyű a készülék, és a levehető plasztikdarab a sérüléseknek is jobban ellenáll. Arról nem is beszélve, hogy aki megveszi ezt a 200 ezer forintos mobilt, az valószínűleg vesz hozzá egy elegánsabb tokot is. A Lumia 950 XL hatalmas kapacitású akkuja lazán kibír egy napot, és akinek ez nem elég, plusz akkut is vehet hozzá.

   Lumia 950 Lumia 950 XL
Ár (32 GB) 170-200 ezer forint 200-230 ezer forint
Mobilnet HSPA: 42,2/5,76 Mbps
LTE: 300/50 Mbps  
HSPA: 42,2/5,76 Mbps
LTE: 300/50 Mbps 
Méret 145 × 73,2 × 8,2 mm    151 × 78,4 × 8,1 mm   
Súly 150 gramm   165 gramm  
SIM-kártya   nano nano  
Biometrikus beléptetés íriszfelismerés íriszfelismerés
Kijelző 5,2 col
1440×2560 pixel
5,7 col
1440×2560 pixel 
Rendszer Windows 10 Windows 10
Csipkészlet Qualcomm MSM8992 kétmagos
1,82 GHz és négymagos 1,44 GHz
Adreno 418 GPU
  
Qualcomm MSM8994
négymagos 1,5 GHz és négymagos 2 GHz
Adreno 430 
Tárhely 32 GB, van kártyás bővítési lehetőség   32 GB, van kártyás bővítési lehetőség  
Kamerák 20 mp
(4992×3744)
2160p@30 fps videó
5 mp 
20 mp
(4992×3744)
2160p@30 fps videó
5 mp  
Wifi, bluetooth 802.11 a/b/g/n/ac
BT 4.1  
802.11 a/b/g/n/ac
BT 4.1  
Akku 3000 mAh   3340 mAh