Olvasóink ezeket az appokat imádták idén

2015.12.22. 14:17

Pár hete bemutattuk a Play Áruház éves toplistáját, de ezt végigolvasva erős hiányérzetünk támadt, rengeteg kitűnő app kimaradt. Éppen ezért megkértük az olvasóinkat, hogy küldjék el nekünk a saját szubjektív válogatásukat.

Az alábbi gyűjtemény mindenkinek jól jöhet, de főleg azoknak, akik most ismerkednek az Androiddal.

Navigáció és térkép

Meglepődtünk, hogy a BKK Futár lemaradt a Google toplistájáról, hiszen enélkül ma már el sem tudjuk képzelni a budapesti tömegközlekedést. Ezzel útvonalat tervezhetünk, akár azt is figyelembe véve, hogy mennyit vagyunk hajlandók gyalogolni, és használhatjuk-e a Bubit. Ráadásul egy gomnyomással megtudjuk, hogy mikor futnak be a buszok és villamosok a közeli megállókba, tehát elkerülhetjük, hogy az orrunk előtt záródjanak az ajtók.

Az autósoknak talán már mondani sem kell, hogy a Waze nélkül ne üljenek a sofőrülésbe. Az app segítségével akár napi öt perc dugóban ácsorgást is megspórolhatnak.

Külföldön nagy kedvencünk a Here Maps, ezzel ugyanis offline használatra le tudjuk menteni egy-egy ország teljes térképadatbázisát, de sokan a TomTom térképeire épülő Sygicet és a Maps.me appot is kedvelik. A HuMap adatbázisa ugyanúgy közösségi munkával készül, mint a Wikipedia, emiatt az eldugottabb helyekről kevesebb információt tartalmaz, de az olcsóbb és gyengébb telefonokon előnyös lehet, hogy a térképfájl kisebb méretű.

Az OruxMaps nemcsak offline, hanem offroad is egyben, magyarán az erdei túrázásokhoz nyújthat segítséget. Saját térképekkel is használható, lemenhetjük vele a megtett útvonalat.

Segédprogramok

A CM Browser a szintén nagyon népszerű Clean Master memória- és tárhelytisztító app fejlesztőinek az ultrapehelysúlyú böngészője. Gyors, és ellenőrzi a megnyitott weboldalak megbízhatóságát.

A Sleep as Android nevét látva széles mosolyra kerekedett az arcunk, mert ez az app nagyjából az Androiddal egy idős. Az alvásciklus-figyelő és az ébresztést ehhez igazító app fél évtizeddel megelőzte a hasonló szolgáltatást kínáló fitneszkarkötőket, és csupán 500 forintba kerül. A megszokás hatalma vett rá minkat arra is, hogy a Total Commandert telepítjük fel más fájlkezelő helyett. 

Az Evernote vagy a Onenote használata szinte kötelező, hiszen mindenki szokott jegyzetelni, és azzal semmit sem veszíthetünk, ha ezekről a feljegyzésekről még biztonsági másolat is készül a felhőbe. Egyszerűbb tennivalók kezeléséhez, ha nem akarunk a feladatokhoz sok multimédiás tartalmat lementeni, a Wunderlist vagy az Astrid To-do List Clone is kiváló. De olyat is láttunk már, aki a családi projekteket is a céges csoportmunkára kifejlesztett Asana segítségével menedzseli. 

Ügyes trükköt vet be a Semper arra, hogy nyelvtanulásra kényszerítse a felhasználót. Akár úgy is beállítható, hogy minden egyes belépésnél vagy appok elindítása előtt kikérdezzen minket. A HelpyNet appal jelenteni tudjuk a környékünkön kószáló gyanús alakokat, vagy azonnal segítséget kérhetünk a 112-es számon, egyetlen gombnyomással.

Vivino a borok címkéit ismeri fel, a VLC for Android az egyik legnépszerűbb videolejátszó, a magyar fejlesztésű Koinnal pedig a havi költésünket követhetjük nyomon.