Hatalmas pofonokat osztogat a Huawei

2016.01.14. 17:04

Kínában tavaly év végén megjelent, de hazánkban és a más országokban csak most került a boltokba a gigantikus méretű Ascend Mate 8. Gyártója a Huawei, amire három okból figyel most a világ:

  • erőszakosan nyomulnak, hogy ők legyenek a világ legnagyobb mobilgyártói
  • tavaly 100 millió mobilt adtak el, ezzel tartják a harmadik helyet
  • ők rakták össze a Google Nexus 6P referenciamobilt, és ez elég jól sikerült.

Méretei alapján a Mate 8 egy csoportban van a Samsung Galaxy Note 5 és az iPhone 6S Plus mobilokkal, és árban is versenyképes,

kétszázezer forintot kérnek érte.

Az eladások alapján a három gyártó még nem ugyanabban a ligában játszik. A tavalyi Mate 7-ből csupán 6,5 millió talált vevőre egy év alatt, miközben az Apple vagy százmillió iPhone-t adott el, és több tízmillió Samsung Galaxy S6 fogyott.

6 colnyi technika

Jól dolgoztak a Huawei gyári munkásai, mert a Mate 8 körülbelül akkora, mint egy iPhone 6S Plus, miközben fél collal nagyobb a kijelzője. A 6 colos kijelző foglalja el a készülék szemközti felületének 83 százalékát. A péklapát mobilt kellemes tapintású fém borítja, és adnak hozzá egy brutális védőtokot is. Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor pattintjuk fel a Mate 8-ra ezt a kemény műanyag vázat, mert úgy ráfeszül, hogy csak a körmünk épségét kockáztatva tudjuk leszedni. Előbb kerüljön be a helyére SIM és a microSD, utána jöhet a tok.

Az óriási kijelzők megjelenése – az olyan nyilvánvaló előnyök mellett, hogy élvezhetőbbek a filmek és jobban átláthatók az Excel-táblázatok – felvetett néhány megoldandó problémát is. Az ujjaink biztosan nem nőnek nagyobbra, tehát a kijelző fölső szegmenségen lévő menüket nehezen érjük el a készüléket tartó kezünkkel. A Google a gyártókra bízta a helyzet megoldását, és néhányan tettek is lépéseket. De közel sem annyit, mint a Huawei ebben a készülékben.

A Mate 8-on a legfrissebb Android 6.0 fut EMUI 4.0 kezelőfelülettel. Alapvetően jó dolog a lecsupaszított Android is, de ekkora méretnél már előnyös, hogy a gyártó gondoskodik rólunk. A Huawei ügyesen válogatta össze a hasznos kiegészítőket, rengeteg beállítási lehetőségünk van, és órákat el lehet tölteni a készülék finomhangolásával.

Van például egy lebegő gomb, hogy kényelmesebben elérjük az Android három vezérlőgombját. Ezek továbbra is megtalálhatók a kijelző alján, de a lebegő gombnak hála ott is elérhetők, ahol pont elérjük őket. A navigációs sávban elhelyezhetjük az értesítési területet lehúzó gombot is, hogy ne kelljen a kijelző tetejéig nyújtózdkodni. A képernyőzár menüjéből pedig egy érintéssel elérünk pár hasznos eszközt, például a zseblámpát, a számológépet és a kamerát.

A hátlapon lévő ujjlenyomat-olvasóval egy pillanat alatt feloldható a kielzőzár, és akár ehhez is hozzárendelhetjük az ébresztőóra leállítását, hogy a lefordítva tartott készüléket is el tudjuk némítani. A kijelzőre rajzolható gesztusok kissé hektikusan működnek, a böngészőben általában inkább gördít az ujjmozdulatunkat érzékelve, ahelyett, hogy kijelölné az általunk megjeleölni kívánt területet. A főmenüben működő, az osztott kijelzőt bekapcsoló oldalirányú húzást is elég sokat kellett gyakorolni ahhoz, hogy nagyjából működjön. Persze megvagyunk mi ezek nélkül a gesztusok nélkül is, és mindegyiket külön-külön ki-be tudjuk kapcsolni az intelligens asszisztens beállításainál.

Van hangvezérlés is, bár messze nem olyan pontos, mint a Google sajátja, és kapunk néhány rég nem látott extrát, mint a beépített tárterület töredezettség-mentesítése. Nem gondoltuk volna, hogy a Windows 95-ben megkedvelt eszközzel valaha még találkozni fogunk.

Van két nagyon profi eszköz a Huawei mobiljában:

  • akkumulátor-kezelő: energiagazdálkodási sémát tudunk választani, és megnézhetjük az akkuidőt leginkább csökkentő appokat
  • adatforgalom-kezelő: megnézhetjük, hogy az elmúlt napon, a héten és a hónapban mely appok forgalmazták a legtöbb adatot wifin és mobilneten, és egyesével tudjuk szabályozni, hogy az appok milyen hálózatot vehetnek igénybe.

Sajnos a Huawei még nem ismerte fel, hogy ez a két app nagy segítséget nyújt a telefon mindennapi használata során. Mindkét eszközt sok-sok gombnyomással tudjuk előcsalogatni, noha a főmenüben lenne a helyük.

Screenshot 2016-01-14-16-16-03.png

Kézműves processzor

A Huawei a csúcsmobiljaiban a saját processzorát használja, és a Kirin 950 hatalmas előrelépés a tavalyi 925-höz képest. Érzésre és a mérések alapján egyaránt brutálerős. A Need for Speed jól fut, az Antutu mérései pedig arról árulkodnak, hogy a Mate 8 maga mögé utasítja a teljes élmezőnyt; a Galaxy Note 5 és S6 Edge, HTC One M9, Sony Xperia Z5, Google Nexus 6P és LG G4 mind gyengébb nála. Hogy ne legyen gond az appok párhuzamos futtatásával, arról 3 GB RAM gondoskodik.

A jó teljesítményhez az is hozzátartozik, hogy a mobilnak csak full HD felbontású a kijelzője (1080×1920), miközben sok rivális feltornászta a felbontást QHD-re (1440×2560). Igencsak megkérdőjelezhető, hogy érdemes-e több pixelt megjeleníteni, amikor a telefon karnyújtásnyira van a szemeinktől, és mindkét felbontás gyönyörű.

Ha már a felbontásnál tartunk, sokkal hasznosabb, hogy a szemközti kamera 8 megapixeles, míg a hátsó kétszer nagyobb felbontású 16 megás. Az utóbbit a Sony gyártotta, f/2.0 rekeszméretű, és optikai képstabilizátorral van ellátva, és ez valamennyire kiküszöböli a képek bemozdulását.

A multimédiás élvezeteket csak a hangszórók elhelyezése rontja egy kicsit, mert amikor filmet akarunk nézni, akkor egy oldalon vannak, nem élvezhetjük a hangot sztereóban. Az jár jól a Mate 8-cal, aki utcadiszkózni akar, mert a hangerő nagyon rendben van.

Az üzemidővel sem lesz gond, a 4000 mAh-s akku nagyon jól bírja. Átlagos használattal bőven kihúzunk egy-két napot, de a legkomolyabb energiatakarékos funkciók bekapcsolásával, amikor csak a telefonálás és sms-ezés engedélyezett, akár egy hétre is eltávolodhatunk a civilizációt jelentő konnektorok közeléből.

   Huawei Mate 8
Méret 157,1×80,6×7,9 mm
Súly 185 gramm
SIM nano
Kijelző 6 colos, 1080×1920
Operációs rendszer Android 6.0
Processzor Négymagos 2,3 GHz + négymagos 1,8 GHz
Tárhely / RAM 32 GB / 3 GB, 64 GB / 4 GB
Fényképező 16 megapixel, 1080p@60 fps, f/2.0
szemközti: 8 megapixel, 1080p f/2.4
Wifi 802.11 a/b/g/n/ac
Bluetooth 4.2, A2DP, EDR, LE
Akku 4000 mAh