Androidon is uralkodni akar a Microsoft

2016.02.13. 17:18

Mint az olimpikonoknak egy horzsolás, annyira lehet kellemetlen a Microsoftnak, hogy a Windows Mobile rendszer nem lett átütő siker. A redmondi szoftvercég jól terjeszkedik a rivális platformokon, az iOS-t és az Androidot be akarják venni. A napokban például azt jelentették be, hogy már

74 gyártó telepíti fel Androidra a Microsoft szoftvereit.

Az Androidot 1,4 milliárd ember használja aktívan, tehát minden applikáció, amit erre a platformra kiadnak, pillanatok alatt hatalmas sikerré válhat. A Microsoft a gyártók igen kis töredékét tudta behálózni, egy tavaly augusztusi jelentés szerint 1294 márkanév alatt 24 ezer különböző androidos eszköz volt forgalomban.

Bár a Microsoft a legnagyobbakra célzott, például a Samsunggal és az Acerrel kötött megállapodást, az Androidon a jelenlét önmagában nem elég a sikerhez. Ez egy nyílt platform, tehát a felhasználók szabadon lecserélhetik a gyárilag telepített appokat bármi másra, amit ők jobbnak látnak.

Nemrég bemutattuk, hogy az iOS-t hogyan lehet telepakolni a Microsoft szoftvereivel, és ami ott elérhető, azt az Android Play Áruházban is megtaláljuk. Mi általában akkor találkozunk a Microsoft nevével, amikor az Android első indulásakor hozzánk vágnak pár száz gigabájtnyi extra OneDrive tárhelyet, néha Word és Excel is van a mobilokon. Van androidos Sunrise naptár, Wunderlist tennivalólista, OneNote, Outlook levelező és Office Lens, Csakhogy a több mint 80 app közt a fentieknél sokkal izgalmasabbakat is kiadott a Microsoft.

Mimicker Alarm

Mindenki utálja az ébresztőórát, de ha a Mimicker Alarmot használjuk, akkor minket is utálni fog mindenki, aki egy szobában alszik velünk. Ezt a digitális vekkert ugyanis nem lehet egy álmos mozdulattal lekapcsolni. Először is be kell bútolni az agyunkkal, hogy egyáltalán felfogjuk az elnémításhoz szükséges feladatot, és azt sikeresen végre is kell hajtani. A Mimicker háromféle kéréssel állhat elő:

 • készítsünk magunkról egy szelfit,
 • fotózzunk olyan színt, amilyen a kijelzőn megjelenik,
 • ismételjünk el hangosan egy nyelvtörőt.

Elképzeltük, ahogy reggel hatkor nyelvtörőket duruzsolunk a mobil mikrofonjába, és attól tartunk, hogy a következő nap reggelén már a kanapén kéne ébrednünk.

on{X}

Ezzel a furcsa nevű applikációval úgy tudjuk beprogramozni az okostelefonunkat, mint az IFTTT nevű szolgáltatással. Facebook-fiókkal kell bejelentkezni, és először a számítógépen kell létrehozni, vagy a mások által megosztott listáról kiválogatni néhány hasznos szabályt.

Képernyőfotó 2016-02-12 - 15.19.02.png

Az on{X}-ben vannak fix szabályok, például amelyik felhangosítja a csörgést, ha ugyanaz a szám már harmadszor hív fel minket, és vannak módosíthatók is, például az, amelyikkel a barátunk/barátnőnk számára küldhetünk véletlenszerűen generált üdvözlést az általunk megadott időpontban. Ennél a szabálynál érdemes belepiszkálni a forráskódba – erre mindig van lehetőség! –, mert ott van leírva, hogy milyen üzeneteket küldhet el az sms-automatánk.

Képernyőfotó 2016-02-12 - 15.20.53.png

Pillanatnyi szünet

Ilyen néven ne keressenek appot, mert tényleg csak egy kis szünetet tartunk a felsorolásban. Ennek igen egyszerű oka van: van néhány app, amit a leírása alapján bekerülne a legjobb appok válogatásába, de a Microsoft szögesdróttal védi az országhatárokat, ezért hazánkban nem elérhetők. Nagy kár, mert az alábbiakat nagy eséllyel használnánk. 

 • Send: egy emailkliens, melyben a levelek úgy jelennek meg, mintha sms-eket küldözgetnénk egymásnak.  
 • Parchi: lezárt kijelzőn rögzíthetünk jegyzeteket.
 • Tossup: barátainknak küldhetünk gyorsan eldöntendő kérdéseket, például arról, hogy melyik étteremben és mikor legyen a találka.

Arrow Launcher

Ebben alternatív főmenü, ahol az indítóikonokat és a widgeteket tudjuk egyéni módon elrendezni. Különlegessége, hogy több speciális lapból áll, és ezeket egyenként tudjuk ki- illetve bekapcsolni. Külön lapot kapnak

 • a widgetek,
 • a nemrég használt appok, alattuk a friss üzenetekkel, emailekkel, videókkal és képekkel,
 • az általunk fontosnak tartott appok,
 • a névjegyeink,
 • a tennivalók és ébresztők.

A kijelző alján lévő szokásos ikongyűjteményen felfelé suhintva megjelenik még egy sornyi indítóikon (szabadon szerkeszthető), és ugyanitt megtalálunk néhány fontosabb eszközt is, például fényerőállítót, valamint a wifi, a bluetooth, a zseblámpa és az elforgatás zárolása kapcsolóját. Az Arrow Launcher különösen jól jön a péklapát mobilokon, mert a gyári Android csak a kijelző tetején teszi elérhetővé ezeket az eszközöket, ahová az ujjaink már nem érnek el.

Picturesque Lockscreen

Az senkinek sem javasolnánk, hogy a Google helyett a Bing keresőre bízza rá az életét, mert a találatok minőségével kapcsolatban nincsenek jó tapasztalataink, úgyhogy ebből a szempontból nem túl előnyös ez a kijelzőzár applikáció.

A Picturesque Lockscreen többi funkciója azonban elég jó, kezdve azzal, hogy az app mindig letölt egy friss és gyönyörű háttérképet a Bingről. Látjuk az időt és az időjárást, és rendezett formában tálalja az értesítéseket, az egyik fülön a bejövő üzenetekkel és emailekkel, a másik fülön meg az egyéb appok (pl. Google Now, zenelejátszó, rendszer) értesítéseivel. Lefelé pöccintve megjelennek a legfontosabb eszközök (wifi, bluetooth, stb.), és az általunk kiválasztott kedvenc appok indítóikonjai, fölfelé pöccintve beléphetünk a főmenübe.  

Ha oldalra lapozunk, a legfontosabb híreket is el tudjuk olvasni a kijelzőzár felnyitása nélkül. Az appnak saját beléptetőrendszere van, ebben jelszót, PIN-kódot vagy mintát állíthatunk be.

Next Lock Screen

Ez is egy kijelzőzár, de ezt sokkal részletesebben személyre tudjuk szabni, és az elrendezése jobban passzol az óriásmobilokhoz, a programindító ikonok ugyanis a kijelző aljára kerültek. Ezt az indítókészletet az app megpróbálja okosan összeválogatni nekünk, mégpedig az alapján, hogy éppen otthon vagy munkahelyünkön tartózkodunk. Hogy véletlenül se bukjunk le a Tinderrel vagy a Candy Crush Sagával, kiválaszthatjuk azokat az appokat, amelyek semmiképpen nem jelenhetnek meg ebben a válogatásban.

A Next Lock is letölti nekünk a Bingről a nap háttérképét, megjelenik rajta az óra, az időjárás, és van egy saját biztonsági mechanizmusa, a szokásos PIN-kóddal vagy mintával.

Mi döntjük el, hogy mi jelenjen meg a lezárt kijelzőn: kikapcsolhatjuk az alkalmazások értesítéseit, a nem fogadott hívásokat, a kamera és az ébresztő közvetlen elérését, a zenelejátszó vezérlőjét. Azt is meghatározhatjuk, hogy mely naptáraink értesítései jelenjenek meg, és melyek ne.

Ha kihagytunk valamit, ami fontos és a Microsofté, azt örömmel látjuk a hozzászólásokban. Nekünk egyetlen app hiányzott, egy Microsoft app store, ahonnan letölthető lenne a vállalat összes alkalmazása, a Google teljes kihagyásával.