Hanggal fizethetünk a kasszánál

2016.03.03. 09:26

Újfajta fizetési és hitelesítési megoldást tesztel a Google, hogy érintős bankkártya nélkül, néhány betű kimondásával tudjunk vásárolni a boltokban. A Hands Free néven futó pilot projektben a  San Francisco környékén élők vehetnek részt, és iOS-t vagy Androidot futtató készülék szükséges hozzá.

A vásárlások során előre meg kell mondani a projektben részt vevő boltok kasszásának, hogy mobillal történik a fizetés, de innentől már elég bemondani a nevünk kezdőbetűit.

A háttérben persze komoly technológiák lépnek működésbe. A mobilokon működnie kell a wifinek, a bluetoothnak és a nyomkövetés funkciót is aktiválni kell, hiszen ebből a Google ki tudja találni a tartózkodási helyünket. Néhány boltba vizuális azonosítórendszert is telepítenek, vagyis kamerák ismerik fel az arcunkat, hogy ezzel is felgyorsítsák a fizetés folyamatát. A kasszás monitorán is megjelenik a Hands Free app segítségével rögzített profilkép.

Elvileg biztonságosabb a fizetés, mint a műanyag bankkártyák, hiszen a boltok csak akkor kérhetnek el pénzt, ha a rendszerek igazolni tudják, hogy valóban ott tartózkodunk. Ezzel azonban újabb titkokat árulunk el magunkról a Google-nek, csak hogy néhány másodpercet megspóroljunk a kasszánál.