Így készülnek a legjobb mobilos fotók

2016.05.02. 00:46

A gyorsaság sokszor többet ér, mint az, hogy profi fényképezővel tökéletes képeket készítsünk. De ha csak jól akarunk szórakozni, akkor is a mobil az első számú eszköz, ezt bizonyítják a közösségi portálokat eltömítő virtuális sminkes, maszkos és arcot cserélős képek.

Aki zombivá vagy avatárrá akarja maszkírozni magát, annak a MSQRD nevű appot (iOSAndroid) ajánljuk. Hasonlóak a szűrői, mint amilyeneket a Snapchatben találunk, csak nem annyira interaktívak (nem hányunk szivárványt, ha kinyitjuk a szánkat), és az MSQRD kevésbé pontosan követi a gesztusainkat.

Ezekkel az appokkal azt is meg tudjuk magyarázni, hogy a férfiak miért nem sminkelnek. Hát ezért: 

IMG 20160425 092500

A fenti kép a Perfect365 nevű app filtereivel készült (iOS, Android). Ez az egyik legprofibb sminkbemutató app, ami nyilvánvalóan inkább a nőknek fontos, hogy  a saját arcuk összefirkálása nélkül is lássák, mit érdemes magukra kenni.

Ennél azonban igencsak oda kell figyelni, hogy a telepítésnél milyen tevékenységeket engedélyezünk, mert ez volt az egyik olyan alkalmazás, amit az Apple levett az App Store kínálatából egy vírus miatt. Azóta az app megint elérhető, ezért azt feltételezzük, hogy megoldották a problémát.

Ha már úgyis fél lábbal a szépségiparban járunk, azt is eláruljuk, hogy akár a súlyproblémáinkat is megoldhatjuk kamerás appokkal. Cserébe csak annyit kell bevállalni, hogy bizarrul vékonyabb lesz a fejünk.

IMG 3558

Vannak még olyan appok is, amelyek egy-egy rendkívül égető kérdésre adnak választ. Például arra, hogy   

Miért van minden fordítva a szelfiken???

A kijelző fölötti kamera tükörként működik, mert hülyét kapnánk, ha a jobbra forduló fejünk a mobil kijelzőjén balra fordulna. A tükörként való működés csak akkor nem praktikus, amikor üzenni akarunk, és fontos a hátunk mögött látható szöveg olvashatósága. Néhány mobilban a beépített képszerkesztővel pillanatok alatt tükrözni tudjuk az elkészült képeinket, de ez nem mindegyikben érhető el. Vannak azonban tükrözve fotózó appok, illetve utómunkával is tükrözni tudjuk a képet.

Üdvözöljük Zámopon!
Üdvözöljük Zámopon!

A tükrözött lejátszás a rövid videókban is megjelenik, és az Instagram-féle Boomerang helyett mást is használhatunk. A Phhhoto (Android, iOS) még annyira új, hogy a Twitter- és Facebook ismerőseink körében egyetlen embert találtunk, aki már regisztrált. Pedig igazán megéri kipróbálni ezért epilepsziatesztért látványos eredményért.

Egészen más appok kellenek, ha a profibb fotókat akarunk készíteni a mobilunkkal. Azok a legjobbak, amelyekben manuálisan állítható az exponálás minden lényeges paramétere. 

Az iPhone kameraszoftvere például alapból nem tud ilyet, az iOS-re mindenképpen extra appokat kell letölteni. Az Indexben népszerű a magyar fejlesztésű Manual Cam, ebben könnyen kezelhető tárcsákkal tudjuk állítani a fókusztávolságot, a fényérzékenységet, a zársebességet, a fehéregyensúlyt és a zoomot. Széles körben ismert a ProShot nevű app is, melyben külön megadhatjuk a fókusztávolságot és a fénymérés helyét. Ebben viszont kevésbé kényelmes felugró menükben tudjuk megadni az értékeket.

Androidon más a helyzet, mert a csúcsmobilokban eleve van professzionális fotózási mód, másrészt viszont a kamerák alapminősége is sokkal változatosabb.

A legolcsóbb mobilokon nem érdemes profi appokat használni, mert a képminőség úgyse lesz jobb, ha eleve vacak a szenzor és a lencse.

Androidon a Manual Camera (csak Android 5.0-n és fölötte), valamint a Camera FV-5 ad nekünk kézi vezérlést. 

Van néhány egyszerű módszer is, amellyel javíthatjuk a képek minőségét:

  • Használjuk a rácsokat, és az aranymetszésnél, vagyis a középső négyzet sarkainál helyezzük el a kép fő témáját.
  • Ne fotózzunk nappal szembe. Kivéve akkor, ha a hátulról megvilágított, és a fényt kitakaró tárgy sötét sziluettjét akarjuk megörökíteni.
  • Manuális módban igyekezzünk egyensúlyban tartani az ISO-t és a záridőt. Nagyon szemcsés lesz a kép, ha csak az ISO-t tekerük fel az egekig, de 1/100-as záridő alá sem érdes menni, mert a kézben tartott mobil bemozdulhat.
  • Kilégzés közben érdemes exponálni, úgy kisebb a bemozdulás veszélye.

A meglévő képeink egyszerű utómunkájához az Adobe Photos Express (Android, iOS) nevű appot javasoljuk mindkét platformon, ezzel pillanatok alatt méretre vághatjuk, tükrözhetjük és feljavíthatjuk a képeinket. Ennek nagyon korlátozott az tudása, de az Adobe kiadta a Photoshop Mixet is (Android, iOS), és a kijelölő segítségével törölhetjük a nem kívánt részleteket, hogy a maradék mögé más hátteret tegyünk. 

Az Adobe két alkalmazásának a tudását egyben megkapják az iOS-esek a Mac gépekre is elérhető Pixelmatorban. Ennek a tudása már valóban a pc-s Photosopéval vetekszik, sokkal profibbak az eszközei, mint amit az Adobe-tól kapunk a mobilokon.  

Képernyőfotó 2016-04-25 - 11.27.46.png

Egykezes használathoz a Google-féle Snapseed a legjobb megoldás, mert abban a hüvelykujjunk fel-le mozgatásával tudjuk kiválasztani az effektet, és oldalirányba húzva az ujjunkat kell megadni annak a mértékét. Eközben élőben látjuk a változást, így pofonegyszerű pontosan beállítani a kívánt hatást.

Snapseed demo

Érdemes eljátszadozni az összes filterrel, mert a legegyszerűbb képekből is elképesztően sokat ki tudunk hozni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!