OECD: Magyarországon a legdrágább a mobilozás

2016.05.07. 10:30

A távközlési árak Magyaroroszágon a legmagasabbak az Európai Unió tagállamai körében, ami különösen rosszul érinti az alacsony jövedelmű házartásokat - állapított meg az OECD hazánkról készült legfrissebb tanulmánya. Azok is elég cudar helyzetben vannak, akik sok távközlési szolgáltatást használnak, mert hatalmas összegeket kell kifizetniük a szolgáltatóknak.

A magyar intenzív felhasználók távközlési költségei ötször magasabbak, mint a franciáké

- mondta Ángel Gurría, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára.

A sokat mobilozók nemzetközi viszonylatban is sokat költenek.
A sokat mobilozók nemzetközi viszonylatban is sokat költenek.

Bár a távközlési piac szabályozása megfelel az uniós ajánlásoknak, a körülmények nem igazán kedveznek a versenynek. Emiatt nem csökkennek az árak, és a befektetők is távol maradnak az iparágtól.  

Az OECD főtitkára azt javasolja, hogy biztosítson a magyar állam diszkriminációtól mentes hozzáférést a mobilhálózatokhoz, hogy könnyebben megjelenhessenek virtuális mobilszolgáltatók, és hogy tegyék lehetővé az előfizetői hurok átengedését. 

Bár a hazai piacon megjelenhet egy új mobilszolgáltató - az OECD ez alatt a frekvencialicencet vásárló Digire utal -, de neki sem lesz túl sok esélye az inkumbensek, vagyis a három nagy mobilszolgáltató mellett. A Digi elég kevés frekvenciát vett, amivel szerényebb kapacitású hálózatot tud kiépíteni, mint a nagy riválisai.