Begyújtotta a rakétákat a OnePlus 3

l
2016.06.21. 14:59

Három éve alatt sokat tanult a OnePlus a mobiltelefonok gyártásáról, és most megint magasabbra tette a lécet, és közben alacsonyan tartotta az árat. A most megjelent OnePlus 3 szépen megmunkált vázába sok jó dolgot bepakoltak, és egészen hihetetlen, hogy ezt a mobilt 125 ezer forintért adják, amikor a konkurencia ennek a másfél-kétszeresét is elkéri egy hasonló eszközért.

Külsőre a OnePlus 3 egy Samsung-Apple-HTC egyveleg, de ez máris előrelépés az előző modellekhez képest, mert a műanyag helyére fém került. A hátlap finoman belesimul a tenyerünkbe, és a peremnél enyhén elvékonyodik. A rápattintható eredeti védőtokkal is kényelmes marad a vastagsága, és érdemes is plusz burkolatot tenni rá, mert a kamera sajnos kiáll a hátlapból, és az esetleges sérüléseket jobb megelőzni.

Szemből Gorilla Glass üveg és gyárilag telepített fólia védi a kijelzőt. A OnePlus a 1080×1920 pixeles full hd felbontásnál maradt, miközben a rivális csúcsmobilok már qhd felbontással érkeznek, de ez csak akkor igazán feltűnő, ha vr-sisakba helyezzük a mobilt, és közvetlen közelről bámuljuk a képpontokat. Kézben, napi használat során a full hd is remek.

Két feltűnő dolgot találunk még a készüléken. A bal oldalon van az értesítéseket szabályozó háromállású gomb, amivel vagy az összes értesítés lesz hangos, vagy semelyik, vagy csak a prioritásos üzeneteket ereszti át. Ez már hagyományosnak mondható a OnePlus mobilokon, és máshol is szívesen látnánk. Hiperdrága mobilokon is előfordul, hogy minden áldott este a menüben kell bolyongani, hogy lekapcsoljuk a rezgést és teljes némaság legyen.

A másik feltűnő dolog az usb-c csatlakozó. Ez egyszerre nagyon előremutató, hiszen mégiscsak ez a legújabb csatlakozótípus, viszont megszívhatjuk, ha nincs nálunk a töltő, és mindegyik ismerősünknek régimódi usb kábele van. Az eredeti gyári töltőt azért is érdemes magunknál tartani, még ha egy kicsit kényelmetlen is ez a vaskos hasáb, mert a Dash Charge technológiával fél óra alatt feltolható a töltöttség 60 százalékosra, és normál használattal kihúzhatjuk a nap végéig. A OnePlus 3 akkuja egyébként 3000 mAh-s, és átlagos használattal kibír egy napot, amennyiben nem abból áll egy átlagos napunk, hogy folyamatosan játszunk, navigálunk és videózunk.

A mobilon van ujjlenyomat-olvasó is, a kijelző alatti gombon, egy pillanat alatt beléptet minket a főmenübe. Persze ez a mai kínálatban teljesen átlagosnak mondható, egészen olcsó mobilokban is találunk leolvasót. 

Csupasz Android

A OnePlus 3 abban különbözik a legtöbb konkurens készüléktől, hogy majdnem teljesen tiszta Android van rajta, abból is a legújabb, 6.0.1-es verzió, amit később állítólag Android N-re tudunk majd frissíteni.

Egy OxigenOS nevű interfész van a OnePlus mobiljain, és ennek csak egy-két sajátossága van, és sokféleképpen segíti, hogy személyre tudjuk szabni a mobilunkat. Eleinte zavaró lehet, hogy a kijelző alatt lévő három hardveres gombnak nincs egyértelmű felirata (hiányzik róluk a szokásos háromszög, kör és négyzet), erre viszont szükség van, mert akár meg is fordíthatjuk a sorrandet, ha úgy jobban kézre esik. A gomboknak ráadásul plusz funkciókat is adhatunk a dupla koppintásra és a hosszan lenyomva tartásra. Ha úgy kényelmesebb, akkor a kijelzőn megjelenő szoftveres navigációs gombokat is bekapcsolhatjuk, hogy a hardveres helyett azt használjuk.

Egyedi még a főmenüben balról behúzható felület is, ahol néhány információs panelt tudunk elhelyzni. Az időjárásmodult, a gyakran használt appok és névjegyek listáját, és pár gombnyomással írhatunk új bejegyzést a kedvenc naptárappunkba. Ez az egész plusz lap a főmenüben kikapcsolható, ha nincs rá szükségünk, de igazából nem zavaró, így is  letisztult a rendszer. És bődületesen gyors.

Ahhoz képest, hogy mennyibe kerül, brutálisan jó hardvert kapott a OnePlus 3. A modern Qualcomm Snapdragon 820 hajtja meg, a tárhelye 64 GB-os, és akkor a rendkívüli memóriáról még nem is beszéltünk. A beépített 6 GB RAM momentán verhetetlen. A legismertebb csúcsmobilokat is csak 3-4 GB-tal látják el.

A Geekbench mérése alapján a OnePlus 3 ereje a Samsung Galaxy S7-tel vetekszik.

Gyakorlati tesztünk is megerősíti a mérést, sok háttérben futó app se terhelte túl a mobilt, és csak akkor kezdett langyosodni, amikor hosszan játszottunk vele processzort terhelő 3D játékkal. Meglepő módon a töltés sem forrósítja fel a készüléket, amit a OnePlus azzal magyaráz, hogy a konnektorba bedugott adapterbe került át az elektronikának az a része, ami ilyenkor fel szokott hevülni.

Tényleg képes rá

Kiegyensúlyozott minőségben és gyorsan exponál a 16 megapixeles kamera, és oda se kellett figyelni rá, hogy milyen beállításokat használunk. Alapból be volt kapcsolva az automatikus hdr, hogy amikor van értelme, növelje a kép dinamikáját. A fényérzékenysége elöl és hátul ugyanolyan jó (f/2.0 rekesz), a vaku viszont sajnos csak egy szimpla led, nem kéttónusú.

Ügyesen valósították meg a manuális módot, az exponálógomb mellett megjelenő tárcsákal állíthatjuk be kézzel a kamera fő tulajdonságait, a fényérzékenységet, záridőt és fókusztávolságot (ebben raw minőségű képeket is el tudunk menteni).

A OnePlus 3 az aktuális áráért - 125 ezer forintért - nagyon jó vétel, egy erős és stabil telefont kapunk a pénzünkért. Megnéztük a hazai boltok kínálatát, és most Sony Xperia M5 vagy Huawei P8 kapható nagyjából ugyanennyiért. Csak egy-két apró különbséget találunk, például a Sony vízálló, és nagyobb felbontású a kamerája. Ugyanakkor mindegyiknek régebbi az operációs rendszere, hiszen egy éve jelentek meg, és sokkal kisebb a memóriájuk.

   OnePlus 3 Sony Xperia M5 Huawei P8
Megjelenés 2016 június 2015 augusztus 2015 április
Méretek 74,7×152.7×7,4 mm, 158 gramm 72×145×7,6 mm, 142,5 gramm 72,1×144,9×6,4 mm, 144 gramm
Kijelző  5,5 colos AMOLED, 1080×1920 pixel 5 colos IPS-LCD, 1080×1920 pixel 5,2 colos IPS-LCD, 1080×1920 pixel
Csipkészlet Négymagos Qualcomm Snapdragon 820,
2×2,15 GHz + 2×1,6 GHz
Nyolcmagos Mediatek Helio X10,
8×2 GHz
Nyolcmagos Kirin 930,
4×2 GHz + 4×1,5 GHz 
Memória 6 GB RAM 3 GB RAM 3 GB RAM
Tárhely  64 GB, nem bővíthető 16 GB, bővíthető 16/64 GB 
Hálózat 802.11 a/b/g/n/ac, kétsávos wifi (2,4 és 5 GHz), bluetooth 4.2  802.11 a/b/g/n kétsávos, bluetooth 4.1 802.11 a/b/g/n, bluetooth 4.1
Mobilnet LTE Cat6
(300 Mbps le-, 50 Mbps feltöltés)
LTE Cat4
(150 Mbps le-, 50 Mbps feltöltés)
LTE Cat6
(300 Mbps le-, 50 Mbps feltöltés)
Kamera 16 megapixel, f/2.0,
optikai képstabilizátor, fázisérzékelő autofókusz
8 megapixel f/2.0
21,2 megapixel, f/2.2,
fázisérzékelő autofókusz,
13 megapixel, f/2.2
13 megapixel, f/2.0,
optikai képstabilizátor, kéttónusú led,
8 megapixel, f/2.4
Rendszer Android 6.0 Android 5.0, 5.1-re frissíthető Android 5.0.2
Akku 3000 mAh 2600 mAh 2680 mAh