Mindent belezsúfoltak az új Note-ba

SAM 0144
2016.08.02. 18:56

A Samsung új Note-jába mindent beleszuszakoltak, amit egy mobilba ma tenni lehet. Van íriszolvasója, érzékenyebbé tették az S Pennek nevezett tollat, és még sok olyan szolgáltatást tettek bele, amelyet itt próbálnak ki először. Mindezt ki tudtuk próbálni még a keddi bemutatót megelőzve. A dél-koreai gyártó múlt héten nagy titkolózás mellett vitt el Londonba pár újságírót néhány nappal a hivatalos premier (augusztus 2.) előtt, hogy megnézhessük a Note 7-et - persze, csak az ilyenkor szokásos titoktartási szerződések aláírása után.

A Samsung zászlóshajója

A Samsung Note sorozatát gyakran a gyártó csúcstelefonjaként emlegetik. Nem annyira tömegtermék, mint a másik csúcskategóriás modell, az S sorozat darabjai. A Note sorozatba teszik bele a legújabb fejlesztéseket, mint például idén az íriszszkennert, a HD Dual Edge Super AMOLED kijelzőt, a 12 megapixeles Dualpixel kamerát és a teljesen vízálló vázat.

Az első Note-ot 2011-ben jelentették be a berlini IFA kiállításon. Sokan gyanakvással figyelték az akkor még szokatlanul nagynak tartott mobilt, amely valójában félúton volt a mobil és a tablet között. Ezt a kategóriát sokáig phabletnek hívták a phone és a tablet szavak összevonásával. Ma már nem olyan kirívó a mérete, bár még mindig a legnagyobb telefonok közé sorolhatjuk. Az első Galaxy Note nagy siker lett megjelenésekor, két hónap alatt egymillió darabot adtak el belőle. A kategória ma már 18 százalékos részesedést ért el az európai mobilpiaci bevételeknél, 2012-ben ez még csak 1 százalék volt.

A Note mindig is a Samsung zászlóshajójának számított, mérete miatt ugyanis olyan funkciókat is felhasználóbaráttá lehetett tenni, amelyek a jóval kisebb S sorozatba nem férnek bele (vagy ha mégis, nem teljes az élmény).

De miért a 7 jön az 5 után?

Nem olyan izgalmas a válasz, mint ahogy gondolnánk. A Samsungnak elege lett abból, hogy a Note egy számmal lemaradt a Galaxy S sorozathoz képest. Az S betűvel ellátott mobilok már a 7-es sorszámnál tartanak, a Note-nál azonban csak a 6-os jönne. Ez azért is okoz zavart, mert a Note-ot általában fél évvel később mutatják be, mégis kisebb a számozás rajta. Mostantól nem így lesz, a Samsung összes csúcskészülékének ugyanaz lesz a számozása.

Tavaly nem hozták Európába a Note 5-öt, így itt kimaradt egy év az itt élő felhasználóknál. Persze ez nem mindenkinek tetszett, több mint ötvenezer európai felhasználó írta alá azt a petíciót, amellyel jelezték a Samsungnak, hogy ezen a piacon is tegyék elérhetővé a Note-ot. A Samsung többek között emiatt is döntött úgy, hogy ezúttal Európában is kiadja a Note 7-et.

A Note-ot úgy alakították ki, hogy minden eleme a legjobb legyen, ami a piacon található, a Galaxy S telefonok legjobb tulajdonságait próbálták belegyömöszölni a készülékbe - és persze ezért elég borsos árat kell fizetni. A készülék talán leglátványosabb funkciója az íriszszkenner, ezzel ugye nem kóddal vagy ujjlenyomattal lehet kioldani a kijelzőt, hanem ahogy a nevéből is kitalálható, a szem íriszének leolvasásával. Hátrány, ha valaki szemüveges, mert akkor nem mindig működik, főleg ellenfényben nem vagy ha koszos a szemüveg. A bemutatón ezt el is ismerték a gyártó képviselői.

A másik látványos eleme a stylus, vagyis a készülékhez tartozó toll. Az S Pen névre hallgató eszköz egészen sokoldalú, lehet vele írni, rajzolni, festeni, szótárat használni, alkalmazásokon belüli rejtett funkciókat előhozni. Nem is kell feltétlenül hozzáérinteni a kijelzőhöz, gyakran elég ha csak közelítünk felé a tollal. Az S Pennel például lezárt (tehát sötét) kijelzőre is jegyzetelhetünk, majd ezt elmentve (pinnelve) mintegy postitként, vagyis emlékeztetőként használhatjuk a mobil alvó állapotában. El tudok képzelni olyan eseteket, amikor örülnék neki, ha minden egyes pillanatban emlékeztetne valami az elvégzendő fontos feladatra. Ennek a funkciónak az alapja egyébként megvolt a Note 5-ön is, csak most a jegyzetet hozzá lehet rendelni az alvó kijelzőhöz vagy akár más alkalmazásokhoz is.

A gyártó most minden egyes telefonon használt tartalombeviteli alkalmazást egyesített a Note-ban, itt lehet rajzolni, írni, kézzel írni, festeni, még képeket és videókat is csatolni a jegyzetekhez. Mindig is csodáltam a bemutatókon készülő jegyzetcsodákat, hogy aztán kipróbálva az alkalmazásokat csalódottan vegyem tudomásul, hogy én ehhez még kevés vagyok, messze nem tudok olyan jól rajzolni és olyan ügyesen elrendezni a fotókat, hogy egy igazán jól kinéző jegyzetet alkossak. De ezzel valószínűleg sokan így vagyunk, mindenesetre jó marketingeszköz ez a gyártók kezében.

A Note-ot biztonságos készüléknek hirdeti a Samsung, ennek egyik eleme az íriszszkenner. Másik eleme egy olyan alkalmazás, amely egy titkosított fiók a mobilon belül. Ide másolhatja a felhasználó azokat a fájlokat, képeket, videókat, alkalmazásokat, amelyeket el akar zárni mások elől. Ezt a foldert titkos kóddal vagy az íriszszkennerrel lehet megnyitni, az ide kerülő tartalmat automatikusan titkosítja a készüléket, vagyis sokkal nagyobb biztonságot ad, mint egy átlagos fiók.

A telefon víz- és cseppálló, de ez nem újdonság az eddigi készülékekhez képest. Ugyanazt a IP68-as szabványt kapta meg, mint az S sorozat készülékei. Az új Note három színben kapható, ez a fekete, kék és ezüst, vagy ahogy ők fogalmaznak, Black Onyx, Blue Coral, Silver Titanium. A készüléket egy hónap alatt a világ minden országába bevezetik, nálunk elég drága lesz, 290 ezer forintot kell kiperkálnia annak, akinek erre fáj a foga.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás