Már appokon belül is keres a Google

2016.08.31. 10:29

Új funkciót vezetett be mobilon a Google, ezentúl az alkalmazások tartalmába is belelát a keresőjük. Az új lehetőség a jól ismert keresőapp egy új füleként jelenik meg, ezt kiválasztva látjuk a telefonra telepített appjainkon belüli találatokat.

A mobilos Google-keresés eddig is többet tudott, mint egy sima netes keresés, hiszen megkereshettük vele például a telefonon lévő appjainkat. Eddig viszont itt véget is ért a tudománya, más fejlesztők appjaiba nem leshettünk be vele. Ezentúl az appokon belüli kontaktok, fényképek, videók, zenék és sok minden más is megtalálható lesz egy központi helyről.

in-apps-search

A funkció offline is működik, hiszen amelyik adat magukban az appokban tárolódik a telefonunkon, annak az eléréséhez nincs szükség netkapcsolatra. Nem minden appot támogat automatikusan az In Apps nevű funkció, de a Google szerint folyamatosan bővítik. Az LG V20 lesz az első mobil, amelyiken dedikált parancsikonja is lesz az appon belüli keresésnek, de egy alkalmazásfrissítés után bárkinek elérhető lesz az új lehetőség.

Az appokon belüli keresés egyébként logikus lépés a Google részéről már csak azért is, mert ahogy korábban írtuk, a felhasználói szokások változása, a csetelős appok elterjedése és platformmá szélesedése a Google alapját jelentő webes keresés dominanciáját is veszélyezteti, az meg a hirdetési bevételeknek nem feltétlenül tesz jót. Ezért a cég érdeke, hogy minél inkább a mobilos igényekhez szabja a keresőjét és a hozzá kapcsolódó üzleti modellt is.