iPhone 7, a lázadó diktátor

2016.09.19. 16:20

Idén elmaradt a lélegzetelállító élmény az iPhone 7 kicsomagolása után, mert a mobilt éppen olyan érzés kézbe venni, pont olyan lekerekített, tenyérbe simuló, vékony és könnyű, mint a 2014 őszén bemutatott iPhone 6. Ez teljesen rendben van, hiszen a hiperdrága eszköz többnyire védőtokba kerül, azt pedig bármikor lecserélhetjük másfélére, ha változatosságra vágyunk. Az iPhone van annyira kompakt, hogy még védőtokkal sem bumfordi, és ez a drPhone-tól kapott tesztkészülékre is igaz.

Annyit nyertünk idén, hogy mostantól elég a karcolások elkerülésére fókuszálni.

Nem ez a legvízállóbb mobil, mert csak az IP67-es szabványnak felel meg, amit a Sony Xperia Z és a Samsung Galaxy jó ideje tud, és náluk pedig ma már IP68-as védelem van. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy az iPhone 7 legfeljebb egy méteres mélységben fél órán át kibírja, tehát a wc-be vagy mosogatóba esést túléli. A profibb riválisok elvileg a víz alatt folyamatosan használhatók, picivel nagyobb mélységben is. Akit többet akar tudni az IP-védettségről, itt talál róla részletes leírást.

Nagy vakmerőségnek tűnhet, hogy az Apple szakított a kétévente esedékes dizájnváltás hagyományával, mert amikor legutóbb bemutatott egy új formát (a mostanit), az eladások az egekig szöktek. Oké, ebben szerepe volt annak is, hogy akkoriban már a péklapátok voltak a menők, és az iPhone 6 / 6 Plus volt az Apple első ilyen méretű készüléke. Az sem elhanyagolható, hogy akkor léptek be Kína hatalmas piacára. Csakhogy ezt a 2015-ös szárnyalást az Apple most is kihasználhatja, és ennek hála megtehetett egy igazán merész lépést: a jackdugó elhagyását.

Mennyire lesz rossz az életünk jackdugó nélkül? A gyári fülesél ez nem oszt, nem szoroz, mert Lightning csatlakozóval is igaz, hogy 

közepes minőségű, épp csak elviselhető.

De ott van a dobozban egy Lightning-jack adapter is, ami bőven elég ahhoz, hogy átlibbenjünk a problémán. A régi fül- és fejhallgatóink így most is működnek. Kicsit hülyén néz ki az iPhone ezzel a farkincával, és biztosan lesznek olyan nadrágzsebek, amikbe beakad majd, arról nem beszélve, hogy a derékszögű jackdugók tök röhejesen néznek ki benne.

Az adapter igazi hátránya abban van, hogy mindaddig kénytelenek leszünk használni, amíg nem lesz minden létező laptopon és egyéb hangcuccon Lightning csatlakozó. Márpedig nem lesz. Addig pedig kevesen fognak 10-100 ezer forintot elkölteni egy olyan fejhallgatóra, ami kizárólag iPhone-okkal kompatibilis. Egyetlen érvet tudok felhozni a lightninges fülesek mellett: ez a csatlakozó áramot is biztosít. Így a zajszűrős fülesekbe nem kell akku, tehát a fülesek könnyebbek és kényelmesebbek lesznek.

Az zavart a legkevésbé, hogy zenehallgatás közben nem tudtam tölteni a mobilt, mert eddig is utáltam, ha a mobilból egyszerre több kábel lógott ki. Az iPhone 7 aksija eleve tovább bírja, - részben a jackdugó elhagyásával megspórolt helynek köszönhetően - két órával nőtt az átlagos üzemidő az iPhone 6-hoz képest. Hogy mindenkinek jó legyen, az Apple igazán legyárthatna egy adaptert, amivel egyszerre tudunk tölteni és zenét hallgatni, de attól tartok, hogy ettől se lesz senki boldog. A telefonbizniszben a kiegészítők hozzák a legtöbb profitot, úgyhogy egy ilyen adapter árát úgy 8-12 ezer forint közé saccolom. Bár ne lenne igazam, ugye?  

Az Apple egyébként azért léphetett ilyen bátran, mert eddig se zavarta, ha ki kellett dobnia néhány elavult (-nak vélt megoldást), a flopit, dvd-t is simán elkaszálta. Emellett elég nagy helyzeti előnyt biztosít neki az is, hogy világszerte legalább félmilliárd eszköz lehet használatban Lightning csatlakozóval, de ez a szám akár a milliárdhoz is közel lehet. Csak iPhone 6-ból több mint 200 milliót adhattak el, iPhone 5 és 5S-ből kábé 300 milliót, és akkor még ott van a többi is, az iPadek és iPodok. Ha csak pár százmillióan vesznek majd iPhone 7-et, az is bődületesen hatalmas – és elég egységes – piacot jelent majd a lightninges audioeszközök gyártóinak.

Ennyi iPhone-t adott el az Apple; a Lightning 2012 őszén jelent meg. Forrás: Business Insider
Ennyi iPhone-t adott el az Apple; a Lightning 2012 őszén jelent meg. Forrás: Business Insider

Az Apple ezzel a változtatással a bluetooth hangeszközök gyártónak is nagy lehetőséget ad, hiszen a vezeték nélküli fülesekkel a töltésről se kell lemondani. Csakhogy itt is van egy olyan újítás, a W1 csip, amivel az Apple megpróbálja kiszorítani a riválisait. Ez kell ugyanis ahhoz, hogy minden eddiginél könnyebben, párosítás nélkül tudjuk összekötni a drótnélküli fülest a telefonunkkal. Egyelőre kérdéses, hogy kik, milyen feltételekkel és mekkora licencdíjért férhetnek majd hozzá a W1-hez. Amíg ez kiderül, addig vagy az Apple kínálatából kell választani, vagy a hagyományos bluetooth fülesek közül, melyeket a régi módszerrel kell párosítani. 

Fekete és fekete

Kicsit szomorúak vagyunk, hogy nem a vadiúj Jet Black modellt tesztelhetjük, mert az a lakkfekete borítás lenyűgözően szép. Ennek és a másik, matt fekete színnek megvan az az előnye is, hogy az Apple teljesen el tudta rejteni az antenna csatlakozóját, mert képes volt pontosan ugyanolyanra színezni, mint a házat. Ez persze lehet kamu is, hogy megint legyen egy mindenki által vágyott, de sehol nem kapható modell, ami elengedhetetlen kelléke az iPhone körüli felhajtásnak. A többi színnél csak a keresztbe futó csíkok tűntek el, de az antenna még jól látható.

Szemből nézve képtelenség megállapítani, hogy melyik iPhone van a kezünkben; az idei vagy a tavalyelőtti.

Bár ez nem nagyon látható, az iPhone 7 kerek főgombja nagyon más lett, mint az eddigiek, mert kivették belőle a mozgó alkatrészeket. A fixen odarögzített nyomásérzékeny felület vezérel mindent. Az Apple azt állítja, hogy részben ezért is kellett megszabadulni a jackdugótól, a gombhoz ugyanis tartozik egy spéci haptikus rezgőmotor (Tactile Engine). Ez ad visszajelzést a gombnyomásról, és az agyunk ellazulhat, hogy sikerült a művelet.

Hamar hozzá lehet szokni a rezgéshez, röpke fél nap után már fel se tűnik, hogy eddig nem így kellett nyomkodni. Egyedül a programváltó előhívása furcsa érzés, mert egymás után kétszer megnyomni a főgombot, és ilyenkor jobban átjön az érzés, hogy valójában nem nyomódott be semmi. Ezt a haptikus motort egyébként a telepített appok is szabadon használhatják, de mi még csak a gyáriakban találkoztunk rezgéssel. Például amikor kinagyítunk egy képet, és nem lehet tovább zoomolni, akkor kicsit megrezdül az iPhone. A főgomb haptikus visszajelzése három fokozatban állítható, míg a többi visszajelzést akár ki is tudjuk kapcsolni.

Természetesen még mindig nyomásérzékeny a kijelző is, de a 3D Touch előnyeit máig nehéz elismerni. Baromi gyorsan megnyílnak az appok, így nem nyerünk sokat azzal, hogy egy erős nyomással elő tudunk csalogatni egy-két funkciót. Az sokkal fontosabb, hogy a kijelző fényesebb és szebb lett, pedig változatlan a felbontás. Nem olyan vadító, mint a Samsung Galaxy S7 hajlított 2K OLED-je, attól egyenesen eldobtam az agyamat, még ha nem is túl praktikus az a hajlított perem. Az iPhone 7 egyszerűen csak gyönyörű.

Kívülről az sem látszik, hogy erősebb és sztereó lett a beépített hangszóró. Az egyik a szokásos helyen, alul a csatlakozó mellett van, míg a másik telefonáláskor használt hangszóró, amit jócskán feltuningoltak. Amiről ordít, hogy megváltozott, az a kamera, amelynek nagyobb átmérőjű a lencséje. A környezetemben sokan rosszul tudják, ezért tegyük gyorsan tisztába:

a kisebb méretű iPhone 7-nek egy lencséje van.

Dupla lencse az iPhone 7 Plus-ra került, azt is hamarosan teszteljük.

Persze a kistesó se szégyenkezhet:

 • a rekesze már f/1.8-as
 • a szenzor több színt rögzít
 • négytónusú és erősebb a led vaku
 • van benne optikai képstabilizátor

Az a helyzet, hogy amikor Instagramra vagy Facebookra töltünk fel képeket, csak a félhomályban készült képeken látható némi különbség, a nappali képeken kevésbé. De talán nem is a hátsó kamera az igazán fontos, hanem a szemközti, mert sokkal kevesebben akarják dokumentálni a világot, mint amennyien a saját arckifejezésüket osztják meg csevegés közben, Messengeren, Instagramon vagy Snapchaten.

A szelfi és a videotelefonálás a folyamatosan javuló képminőség miatt vált népszerű kommunikációs és önkifejezési formává, és az iPhone 7 ebben is fejlődött: már 7 megapixel a felbontás, szemben a tavalyi iPhone 6S szerény 5 megapixelével, és a tavalyelőtt iPhone 6 - ma már gagyinak mondható - 1,2 megapixelével. Ezt még egy zseniális kijelzővaku is kiegészíti, amely a bőrünkhöz igazított tónusban villantja fel a kijelzőt, hogy félhományban is nagyszerű önarcképeket tudjuk készíteni.

Hsssz – mondja az iPhone

Az iPhone 7 újfajta csipet kapott, és az A10 Fusion állítólag erősebb, mint az iPad Pro-ban lévő A9X. Ezt az erőt egy telefonon valószínűleg nem sokan használják ki, így viszonylag kevesen fognak találkozni azzal az állítólagos problémával, hogy a telefon nagy terhelés alatt sziszeg.

Mi úgy meghajtottuk a tesztmobilt, hogy a burkolata már kellemetlenül meleg volt a csipnél, a fölső sarokban, de semmilyen szokatlan hanghatást nem tapasztaltunk. Talán akad néhány problémás darab, és nekünk pont nem ilyen jutott. (Minecraftot futtattunk, maximálisra állított látótávolsággal, 5 perc folyamatos, levegőben való mozgással.)

Mutogathatnánk méréseket, hogy az iPhone 7 mennyivel erősebb. Ennél többet elárul a működéséről, hogy egy pillanat alatt beléphetünk a főmenübe, azonnal reagál a főgomb nyomkodására, és nem tapasztaltunk semmilyen belassulást. 

Az A10 Fusion az erején túl energiatakarékos is, amit az Apple mérnökei úgy értek el, hogy a két bivalyerős mag mellé beépítettek két gyengébbet is. Amikor csak emaileket kell letölteni, vagy más, egyszerűbb feladaton dolgozik a mobil, ezek a kisebb erejű és alacsony fogyasztású processormagok dolgoznak.

Új az operációs rendszer is, az iPhone 7-en gyárilag az iOS 10 fut, amiben van néhány nagyon jó, és néhány igazán idegesítő változás is. Szeretjük azt, hogy a ujjlenyomat leolvasásával rögtön a főmenübe lépünk, és ha csak az oldalsó gombbal kapcsoljuk be a kijelzőt, akkor oldalra lapozva megnézhetjük az értesítéseinket, az időjárást és néhány widgetet. Az alulról felhúzható vezérlőközpont módosítása azonban problémás, mert amikor a fényerőt próbáljuk állítani, akkor szinte mindig oldalra lapozunk, a zenelejátszó vezérlőjére. Pro tipp: addig kell nyomni a fényerőállító pöttyöcskéjét, amíg ki nem fehéredik a kijelző, mert csak ekkor válik aktívvá.

Megint kihagyható, mint mindig

Az iPhone 7 brutálisan jó telefon, ha úgy nézzük, hogy pontosan annyiba kerül, mint amennyiért az iPhone 6-ot adták két évvel ezelőtt. Rengeteg jó újítást kapunk: vízállóságot, több tárhelyet (32 GB a minimum), erősebb csipeket, sokkal jobb kamerákat, vadiúj oprendszert.

 Az Apple.hu oldalán a hivatalos kártyafüggetlen ár:

 • a 32 GB-os iPhone 7 ára 256 ezer forint
 • a 128 GB-os 295 ezer forint
 • a 256 GB-os 334 ezer forint
 • a 32 gigabájtos 7 plus ára 300 ezer forint
 • a 128 GB-os 339 ezer forint
 • a 256 GB-os 378 ezer forint 

De közben van egy rakás olyan újítás is, aminek egyelőre nem látjuk sok hasznát. Szükség lesz többféle lightninges és bluetooth fülesre, és még több olyan appra, amelyek kihasználják a haptikus motort és a nyomásérzékeny kijelzőt. És közben teljesen nyilvánvaló, hogy szándékosan hagytak ki néhány dolgot, például a gyors- és vezeték nélküli töltést. Máig csak 5W-tal lehet tölteni az akkut! Oké, abban is van valami, hogy az Apple mindig is konzervatív, lassabban fejlesztő cég volt, és talán jobban jár mindenki, hogy az iPhone-ok nem gyulladnak fel, mint a Samsung Note 7-ek.

   iPhone 5S iPhone6 iPhone 6S iPhone 7 iPhone 7 Plus
Méretek 58,6×123,8 ×7,6mm,
112 gramm
67×138,1×6,9mm,
129 gramm 
67,1×138,3×7,1mm,
143 gramm 
67,1×138,3×7,1 mm,
138 gramm
77,9×158,2×7,3 mm,
188 gramm
Kijelző  4 colos,
640×1136 pixeles
4,7 colos,
750×1334 pixeles
4,7 colos,
750×1334 pixeles 
4,7 colos,
750×1334 pixeles 
5,5 colos,
1080×1920 pixeles
Memória, tárhely 1 GB RAM,
16/32/64 GB
1 GB RAM,
16/64/128 GB
2 GB RAM,
16/64/128 GB
2 GB RAM,
32/128/256 GB
2 GB RAM,
32/128/256 GB
Wifi, bluetooth, mobilnet 802.11 a/b/g/n,
bluetooth 4.0,
LTE 100/50 Mbps 
802.11 a/b/g/n/ac,
bluetooth 4.0,
LTE 150/50 Mbps
802.11 a/b/g/n/ac,
bluetooth 4.2,
LTE 300/50 Mbps
802.11 a/b/g/n/ac,
bluetooth 4.2,
LTE 450/50 Mbps
802.11 a/b/g/n/ac,
bluetooth 4.2,
LTE 450/50 Mbps
Kamera 8 megapixel, f/2.2 rekesz, 1/3 colos szenzor;
1,2 megapixel, f/2.2 
8 megapixel, f/2.2 rekesz, 1/3 colos szenzor;
1,2 megapixel, f/2.2
12 megapixel, f/2.2 rekesz, 1/3 colos szenzor;
5 megapixel, f/2.2
12 megapixel, f/1.8 rekesz,
7 megapixel, f/2.2
dupla 12 megapixel, f/1.8 és f/2.8, 2x optikai zoom
7 megapixel, f/2.2
Akku  1560 mAh 1810 mAh 1715 mAh 1960 mAh 2900 mAh

Az iPhone 7 is könnyen kihagyható mobil, hiszen a jövőre megjelenő iPhone mindenben is kicsit jobb lesz, ráadásul minden, amit most megtalálunk benne, fél tucat másik mobilban is benne van. Kivéve a hardver és szoftver tökéletes összehangoltságát, és azt, hogy az Apple nem az adataink eladásából él, mint a Google. Ez is bele van árazva a készülékbe, hogy szabadabban dönthetünk arról, milyen személyes adatunkat kivel akarjuk megosztani.

Ne maradjon le semmiről!

Mentés • Vennék
 • Hírek