Nyolc éve került az Android a boltokba

2016.09.23. 22:54

Andy Rubin, Rich Miner, Nick Sears és Chris White indította el azt a forradalmat, amely végül a Google segítségével teljesen átalakította az informatikai ipart. Ők rakták össze a Linux-kernelre építve az Android operációs rendszert, és a Google állítólag potom 50 millió dollárért vásárolta fel a cégüket még 2005-ben. Az elmúlt 8 év történései azt mutatják, hogy nyugodt szívvel kérhettek volna akár 500 milliót is.

Az érintőkijelzővel és qwerty billentyűzettel egyaránt felszerelt, igen szokatlan formájú HTC Dream kódnevű mobilt végül az amerikai T-Mobile dobta piacra G1 néven, 2008 szeptember 23-án. Fél év alatt sikerült egymilliót eladni belőle, amikor az Apple már ennek a sokszorosát adta el az iPhone-ból.

A Samsung és az LG már a megjelenés napján élénken érdeklődött az új oprendszer iránt, mert az fényévekkel jobb volt az általuk összetákolt szoftvereknél. Az év decemberében már tucatnyi vállalat lebzselt a Google körül. 

Ennek a nagy összefogásnak volt köszönhető, hogy az Android mára a világ vezető platformja, és

most negyedévente körülbelül 300 millió eszközt adnak el Androiddal.

A Google és az Apple által átalakított mobiliparban olyan tapasztalt és erős gyártók roskadtak össze, mint a Nokia, a Palm és a Blackberry, és a Microsoft világméretű dominanciája is megroggyant.