Dupla kamerával újított a Xiaomi

2016.09.28. 15:19

Az Apple másolására büszke kínai Xiaomi bemutatott két új okostelefont, amelyek már a nevükben is kaliforniai riválist idézik. Az Mi 5s és Mi 5s Plus az eddigi legerősebb rendszercsipeket kapták, és a nagyobb méretű modellnek két kamerája van, akárcsak az iPhone 7 Plusnak.

xiaomi-mi-5s-bottom

Szerencsére nem hű másolatokról van szó, és a Xiaomi igencsak odateszi magát, amikor a hardveről van szó. Az Mi 5s kijelzője 5,15 colos és 1080p full hd felbontású, ebben tehát az iPhone 7 előtt jár. A Snapdragon 821-es rendszercsip két erősebb magja 2,34 GHz-es, míg a gyengébb páros 2,19 GHz-en ketyeg. A csipgyártó Qualcomm azt állítja, hogy a Snapdragon 821 energiahatékonysága 5 százalékkal javult az előd 820-hoz képest.

A kijelző fényereje állítólag 600 nit, amit úgy értek el, hogy az ennél a méretnél szokásos 12-14 ledből álló háttérvilágítás helyett 16 ledből állót építettek be.

A Xiaomi is a nagyobb méretű telefonjába tett több izgalmas újítást. A hatalmas 5,7 colos, és szintén full hd felbontású kijelzővel felszerelt modellnek két kamerája van. Mégsem az Apple volt itt a példakép, mert ezek a kamerák nem állnak ki, hanem teljesen belesimulnak a készülék hátlapjába, és egymás alatt helyezkednek el.

Működésük alapján pedig a Huawei P9 lehetett a minta, hiszen az egyik kamera színes, a másik fekete-fehér képeket rögzít. Mindkettő 12 megapixeles, de a fekete-fehér szenzorra a színes szűrő hiánya miatt több fény jut el, amitől félhomályban kevésbé lesznek zajosak a képek. A kamera szoftvere kombinálja a két szenzor által rögzített képeket, hogy a színes fotók is kontrasztosabbak legyenek.

A szemközti kamera felbontása csak 4 megapixeles, de ennek 2 mikrométeres pixelei vannak, aminek megint csak félhomályban vesszük hasznát. A hátsó kamerák pixelmérete is nagynak mondható, 1,55 mikrométeres, pont mint a Nexus 5X és 6P mobiloknak.     

A Xiaomi még egy újítást bevezetett a kisebbik Mi 5s-en: az ujjlenyomat-olvasó ultrahanggal működik, ezért a szenzort el tudták rejteni egy üveglap mögé. Így kevésbé rongálódik, és könnyebben beolvassa az ujjlenyomatunkat. A nagyobb Mi 5s Plus leolvasója a hátlapra került, a kamera alá.