Megbukott a teszten az iPhone zafír kameralencséje

2016.10.05. 17:27

Három éve zafírüveg védi az iPhone lencséit, legalábbis elméletileg, egy komolyabb műszerekkel rendelkező tesztelő ugyanis kiderítette, hogy az Apple telefonjai sokkal könnyebben megkarcolódhatnak, mint ahogy azt a gyártó állítja. A Youtube-on publikáló JerryRigEverything kimutatta, hogy az Apple olcsóbb megoldás választott, és csupán egy zafírréteget helyezett a hagyományos üveglencsék fölé.

A videós tesztelő anyagvizsgálatokhoz használt röntgenfluoreszcens spektroszkóppal (XRF) és elektronmikroszkóppal tesztelte a lencséket, így derült ki, hogy az Apple nem színtiszta zafírkristályt használ.

Azt is kimutatta, hogy az iPhone kamerája a Mohs-féle keménységi skála 6-os szintjén megkarcolódik, szemben egy Tissot karórával, amelynek 8-as szintű a keménysége. JerryRigEverything felveti a kérdést, hogy vajon milyen arányban kell zafírt tartalmaznia a burkolatnak, hogy azt még zafírnak lehessen nevezni?

Erre nem fogunk most megnyugtató választ adni, úgyhogy egyelőre maradjunk annyiban, hogy a mobilt továbbra sem érdemes becsúsztatni a zsebbe az aprók és a kulcsok közé.