Pár pillanat alatt letölthetjük a filmet mobilon

2016.10.18. 14:06

Képzelje el, hogy mire végigolvassa ezt a rövid mondatot, addig a mobiltelefonja letölt egy egész estés mozifilmet, minimum hd minőségben. Nagyjából erre lesznek képesek az idén megjelenő mobileszközök a Qualcomm által frissen bejelentett X16 LTE modemjével, amely már 1 gigabit per másodperces letöltési sebességet képes biztosítani.    

Persze csak akkor, ha ehhez megfelelő szolgáltatás is társul, és ezt elsőként az ausztrál Telstra vezeti be az LTE hálózatán, a mobilhálózatát kiépítő Ericsson és az X16 csippel csúcskategóriás mobilnetes hotspotot építő Netgear segítségével.

Azt is tudni kell, hogy a Qualcomm csipjének az elméleti maximuma az 1 Gbps, és a vállalat is közölte, hogy az általa elvégzett teszteken 102-307 Mbps közötti értékeket mértek, és  533 Mbps volt a csúcs. A feltöltési sebesség is megnő, az LTE-n szokásos 50 Mbps helyett 150 Mbps lesz a csúcs.

A Qualcomm azt is bejelentette, hogy már dolgozik a Snapdragon X50 csipen, amely 2018-ban fog megjelenni, és 5 Gbps lesz a maximuma. A csipgyártó arra készül, hogy a Dél-Koreában 2018-ban megrendezésre kerülő téli olimpián teszteli majd a szupergyors csipet.