Félmilliós mobil lett a Huawei Mate 9

2016.11.03. 23:30

A túlárazott vízforralók után az okostelefonokat is utolérte a Porsche Design, a német formatervezők a Huawei Mate 9-nek készítették el kívül-belül feltuningolt változatát. Olyan árcédulát aggattak rá, hogy amellett az Apple is kispályásnak tűnik: 1400 euróért adják az Samsungnál megismert ívelt kijelzővel, 6 GB RAM-mal és 256 GB belső tárhellyel felszerelt változatot, ami a magyar áfával már bőven félmillió forint fölé lövi be a mobil árát. Yanmin Wang régiós igazgató azonban gyorsan lehűtötte a kedélyeket, és elmondta, hogy ezt a változatot

nem fogják piacra dobni Magyarországon.

Az alapváltozat  700 euró, ami még mindig kétszázezer forint, de ez is olyanra sikerült, hogy aki a piacról kivont Note 7-re tette félre a pénzét, az talán mutat némi érdeklődést iránta. Gigantikus 5,9 colos a kijelzője, de csak full hd (1080×1920 pixel) felbontású, ami visszalépés a Note 7 qhd (1440×2560) kijelzőjéhez képest. Emögött viszont olyan extrákat sorakoztattak fel, ami alapján a Mate 9 egészen komoly riválisnak tűnik.

  • átlátható menük, a funkciók 90 százaléka három lépésben elérhető a főmenüből
  • négy mikrofon
  • egy 12 megapixeles színes és egy 20 megapixeles monokróm kamera
  • gépi tanuló algoritmusok gondoskodnak arról, hogy ne lassuljon be a rendszer
  • állítólag két napra elegendő a 4000 mAh-s aksi
  •  20 perc alatt egy napra elegendő energiát tölthetünk az akkuba
  • egyszerre két Facebook és WhasApp fiókba lehetünk bejelentkezve
  • akár 600 Mbps letöltési sebesség 4G LTE hálózaton
  • Dual SIM, és a második kártya is sokféle hálózatot támogat 

Nagyon kíváncsiak vagyunk a Mate 9 frissített kamerájára, mert a fotós ismerőseink a Huawei első Leica kamerás mobiljára, a P9-re is jókat mondtak. Most a fekete-fehér szenzor 20 megapixelesre nőtt, ami azt jelenti, hogy még több információt tudunk rögzíteni, és jó kontrasztos lesz a kép. Ezt hamarosan kipróbáljuk, és megmutatjuk az eredményt.

Az Androidra ráültetett gépi tanuló algoritmus működése, annak előnyei csak hosszabb távon fognak megmutatkozni. A Huawei mindenesetre azt állítja, hogy a tanuló rendszer figyeli a szokásainkat, és az új F2FS fájlrendszer defragmentálja majd a tárhelyet, hogy gyors maradjon. A rendszer elemzi az appok működését is, azokat három kategóriába sorolja, és az alapján osztja ki nekik az erőforrásokat, hogy processzorerőre, tárhelyre vagy memóriára van leginkább szükségük.

Nem beszélünk róla

A kínai vállalat a bemutatón nagy erőkkel igyekezett összehasonlítani a Mate 9-et az iPhone 7-tel és a Note 7-tel, kihangsúlyozva, hogy nem forrósodik fel az akkuja, sokkal gyorsabban tölt az aksija, és hogy nagyon jól összehangolták a hardvert meg a szoftvert, ellentétben más gyártókkal.

Richard Yu, a Huawei fogyasztói üzletágának vezérigazgatója elképesztő magabiztossággal lépett fel a színpadra, pontosabban gurult fel oda, ugyanis egy-egy Porsche vitte fel a fontosabb megszólalókat.

A képet azonban némileg árnyalta a bemutatót követő beszélgetés a Huawei régiós vezetőjével, ahol már az hangzott el, hogy nem szívesen beszélnek riválisokról, és a legnagobb kihívást még mindig abban látják, hogy elfogadtassák az emberekkel ezt a kínai márkát.

Azzal sem törődnek a Huaweinél, hogy a Leica kamera második generációját és még sok más új technológiát felvonultató Mate 9 kannibalizálhatja a tavasszal bemutatott, főleg a Leica kamerája miatt vonzó P9 eladásait (amiből eddig 9 millió fogyott világszerte). A vállalat úgy látja, hogy ezerrel nyomulnia kell előre, a lehető legtöbb műszaki újítással.

Azt azért belátjuk, hogy amennyiben ezt tényleg ésszel teszik, és nem szaladnak bele egy olyan fiaskóba, mint a Samsung a lángra kapó Note 7-tel, még jól is elsülhet az a dolog.

Hamarosan jelentkezünk a mobil tesztjével.