Összehajtható telefonon dolgozik az Apple

2016.11.03. 09:13

Az Apple évek óta próbált szabadalmi bejegyzést szerezni egy összehajtható telefon dizájnjára, és a Patently Apple jelentése alapján most végre összejött a dolog,.

A csavar a történetben, hogy a szabadalom nem teljesen friss, de a kaliforniai cég eddig nem a saját neve alatt közölte, hanem az egyik mérnök külön indítványaként volt elérhető a szabadalmakat kezelő hivatal adatbázisában. További szőrszálhasogatás lenne felemlegetni még azt is, hogy a szabadalom valójában nem összehajtható telefonokról szól, hanem a szén nanocsövekből összeállított nyomtatott áramkörökről, és ezek felhasználási lehetőségeiről.

osszehajthato iphone.png
Fotó: Apple

Hogy az ötletből mikor lesz valóság, azt nehéz megmondani, az ilyen szabadalmi bejegyzések nem mindig a gyártósornak és a nagyközönségnek készülnek, a cégek inkább csak igyekeznek minden ötletüket levédeni, amely részben vagy egészben egy picit is megvalósíthatónak látszik.

Az összehajtható telefonnál például a két rész közti összeköttetésre használnák az ötletet: a kapcsolatot szén nanocsövekkel biztosítanák. Ez a megoldás vezetőképesség és mechanikai teherbírás szempontjából is ideális lehet, a most használt kábelek valószínűleg nem bírnák túl sokáig, ha a telefon gazdája naponta hetvenszer kinyitná és visszacsukná a két képernyőt, a szén nanocsövek viszont a gyémántnál is erősebbek lehetnek, méghozzá úgy, hogy a rugalmasságukból és a hajlíthatóságukból sem vesztenek semmit.  • Tippek
  • Hírek