4G lesz a vécében is a Telenornál

2016.12.06. 13:33

Több 4G-s mobil van a Telenor ügyfeleinél, mint amennyi 3G-s készülék, ezért a mobilszolgáltató jelentős fejlesztés hajt végre a hálózatán. A beltéri 4G lefedettséget az év eleji 37,87 százalékról az év végére több mint a duplájára, körülbelül 84,9 százalékra növeli. Ez mély lefedettség, ami azt jelenti, hogy nemcsak az ablaknál, hanem a lakások és irodák legeldugottabb zugaiban is lesz internetes lefedettség.

A telenoros mobilok több mint egyharmada 4G-s

- mondta Csaba Tamás, a Telenor vezető műszaki tanácsadója. Ez pedig azért fontos, mert adott frekvencián 4G technológiával nagyjából kétszer több ügyfelet lehet kiszolgálni, mit 3G-n. Ez abból adódik, hogy a 4G/LTE készülékek jobb antennákat, komolyabb hálózati csipeket használnak, ezért gyorsabb le- és feltöltési sebességet tudnak elérni.

Ideális lenne, ha a maradék 3G-s ügyfeleik is lecserélnék a készülékeiket 4G-sre, mert ugyanazon a korlátos kapacitású hálózaton jobb ügyfélélményt tudnának biztosítani. A Telenor sem lát nagy jövőt a 3G-ben, ennek ellenére folytatja a 3G-s hálózat fejlesztéseit is, mert az ügyfeleik körülbelül egyharmada még a régi 3G technológiát akarja használni. 

A Telenor arra is felhívta a figyelmünket, hogy nem mindegy, milyen a készülékünk. 

Egy adott helyen és időben akár tízszeres különbség is lehet a jelerősségben, kizárólag a készülék miatt.

Még a csúcskategóriás, ugyanolyan magas árkategóriába tartozó mobilok közt is nagy különbségeket találunk a jelerősségben, sőt az is előfordulhat, hogy egy olcsóbb készülékben jobb a vétel, mint a drágábbakban. A Telenor nem árulta el, hogy melyik konkrét készüléktípusok jobbak, de a szakértők szerint a méret jó iránymutató. A nagyobb készülékházban ugyanis a gyártó jól el tudja helyezni az antennákat.

A cég az eddig főleg vidéken használt, rendkívül jó jelterjedésű 800 MHz-es frekvencián növelte a fővárosi lefedettséget. Ez azt is jelenti, hogy a készülékünk kiválasztásánál figyelni kell ennek a frekvenciának a támogatottságára; az ázsiai webshopokban előfordulnak olyan mobilok, amelyek nem támogatják a 800 MHz-es 4G-t.