Visszatértek a mobiltól dudorodó zsebek

Moto Z teszt

telefon-2911
2017.02.17. 20:37

Nagy nehezen eljutott hozzánk a tavaly nyáron bejelentett Moto Z, az anyacég Lenovo izgalmas kísérlete, hogy a mobilokat frissíthetővé és bővíthetővé tegye. A mérnökök hibátlanul oldották meg a feladatot, és innentől már csak arra a kérdésre keressük a választ, hogy mi lesz a folytatás?

Az alapkészülékre kikapcsolás nélkül, az eredeti hátlap levétele után lehet felpattintani az extra feltéteket, ezeket jó erős mágnes tartja ott.  A Moto Z kialakítása előnyös, mert nem kell elnyújtani a tokot, mint az iPhone-nál, ahol a készülék alján lévő Lightning portra csatlakoznak a kiegészítők. Viszont ez lehet a Moto Z buktatója is, hiszen a nem szabványos port most csak három készüléken található meg, a Moto Z mellett a Moto Z Force és Moto Z Play mobilokon.

Szerencsére elmondhatjuk, hogy 

a Moto Z hardvere nagyon rendben van.

Az alapmodell lenyűgözően vékony, és elég erős. Csak ott találunk némi hiányosságot, ahol lehetőség van modulokkal tuningolni a vasat.  

Ami szuper:

 • 5,5 colos és 1440×2560 pixeles AMOLED kijelző
 • Snapdragon 820 rendszercsip
 • 32/64 GB tárhely, microSD kártyával bővíthető

Ami kevésbé szuper:

 • csak 13 megapixeles kamera (az f/1.8-as rekesz viszont elég jó)
 • 2600 mAh-s akkumulátor
 • nincs jackdugó

A legtöbb hiányosságot pótolhatjuk modulokkal, de a jackdugó szerelmeseit csak bluetooth fülesekkel, vagy a készülékhez adott usb-jack adapterrel tudjuk vigasztalni.  

 • Van JBL beépített hangszóró, saját akkuval, amivel 10 órán át működik. Ez nem túl praktikus megoldás, hiszen bluetooth hangszórókkal is szebb hangokat csiholhatunk ki a mobilból, és sokkal több választási lehetőségünk van.  
 • Az Incipio hátlapja 2200 mAh-val bővíti az aksi kapacitását. Ennek lenne a legtöbb értelme, hiszen extra energiára mindig szükség van. Egyedül a kapacitása kicsi, egy nem sokkal vastagabb (igaz, jóval nehezebb) külső akkuban 10000 mAh is elfér. 
 • Érdekes a Hasselblad kamerás hátlapja, mert saját exponálógombot, xenon vakut és 10x-es optikai zoomot kínál, tehát az iPhone 7 Plus második kamerája egészen gagyinak mondható ehhez képest. A Hasselblad gyönyörű képeket készít, de néha elég lassan fókuszál, és időnként azt is elfelejti, hogy vaku nélküli üzemmódba kapcsoltuk.
 • A projektoros modul nem egy létező problémát old meg, hanem egyszerűen csak jó poén kivetíteni egy prezit vagy egy filmet a falra, kétméteres képátlóban, élvezhető minőségben, ehhez viszont TELJESEN be kell sötétíteni a szobában, egy sima sötétítőfüggöny nem elég, hermetikusan záró redőnyre kell ide, mert nem elég erős a projektor fénye. Ez még nem is olyan nagy baj,megoldható, az viszont igencsak a projektoros modul ellen szól, hogy ennyi pénzért vehetünk egy különálló projektort is, hasonló minőségűt, és akkor nemcsak a Moto Z-vel tudunk vetíteni. 
Kipróbáltuk a motorola moto projektor kiegészítőjét

Meglepő, hogy bő fél évvel a Moto Z bemutatója után ilyen kevés kiegészítő kapható. A jackdugó hiánya magasra dobott labda, de eddig senki sem csapta le, pedig a többi modul méretét látva bőven elférne a Moto Z hátlapján egy profi digitális-analóg átalakító (DAC), akár saját akkuval és erősítővel is, hogy kimagaslóan jó minőségű zenét tudjunk hallgatni. Éppen most van nálam teszten egy mobilokhoz kiadott vákumcsöves erősítő, Lars&Ivan műhelyéből, ami azt bizonyítja, hogy már a highend audio is mobilizálódott.

A Moto Z és a modulok jövője az anyacég Lenovo bátorságán és kitartásán múlik, és hogy a jövőben milyen eszközökön jelenik meg ez a fajta bővíthetőség. A  moduláris működést az Apple találta ki, évekkel ezelőtt, amikor lehetővé tette a kiegészítők gyártóinak, hogy extra akkuval, szenzorokkal és más digitális kiegészítőkkel megpakolt tokokat adjanak ki az iPhone-hoz (a Made for iPhone plecsni az Apple garanciája a kompatibilis kiegészítőkhöz). Ez viszont csak akkor lehet sikeres, ha elképesztősen sok mobilhoz lehet tokot/modult eladni. Az Apple-nél az iPhone 6-tal ez a százmilliós nagyságrendet jelenti.

Az androidos kínálat sokszínűsége miatt semmi esély nincs rá, hogy a Moto Z-ből olyan sokat tudjanak eladni, mint az iPhone 6-ból, ezért a Lenovo csak több kompatibilis készülékkel tudja megteremteni a modulok piacát. 

A mennyiség növelése azért is fontos, mert le kell vinni a modulok árát. Most ugyanis piszok drágák, a projektor és a Hasselblad kamerai egyaránt százezer forint körüli áron kapható, de a JBL hangszóró és az extra akku is a kategóriájuk magasabb árszegmensébe tartoznak.  

Hatalmas lehetőség lenne megnyitni a modulok piacát a középkategóriás mobilok vevői előtt, akik az utólagos bővítéssel még több pénzt hagyhatnak a Lenovónál. A modulok kompatibilitása pedig később vagy egy újabb Moto, vagy egyenesen a csúcskategória felé húzhatja a vevőket, hiszen a kiegészítőkbe befektetett több tízezer forintot senki sem szeretné elbukni.

A Moto Z önmagában is kitűnő mobil, és a készülékcsalád három főre történt bővítése azt jelzi, hogy hosszabb távon számíthatunk a moduláris rendszer életben maradására, mint az LG esetében, aki nagyot bukott az elfuserált G5-tel, és nem erőlteti tovább a dolgot. Hogy mennyire érdemes befektetni Moto-féle modulokba, az megint más kérdés, mert ahogy írtuk is, hasonló külső (ubs vagy bluetooth) kiegészítőket is kapunk, nagyjából ugyanannyi pénzért. 

    Moto Z Moto Z Play   Moto Z Force
Méret 75,3×153,3×5,2 mm
136 gramm
76,4×156,4×7 mm
165 gramm 
75,8×155,9×7 mm
163 gramm
Kijelző 5,5 col, AMOLED
1440×2560 pixel 
5,5 col, Super AMOLED
1080×1920 pixel
5,5 col, AMOLED
1440×2560 pixel
 Rendszercsip Snapdragon 820   Snapdragon 625 Snapdragon 820 
 Tárhely és RAM 32/64 GB, 4 GB   32 GB, 3 GB 32/64 GB, 4 GB 
 Kamera 13 mp, f/1.8
5 mp, f/2.2
16 mp, f/2.0
5 mp, f/2.2
21 mp, f/1.8
5 mp, f/2.2
 wifi, bluetooth 802.11 a/b/g/n/ac kétsávos
bluetooth 4.1
802.11 a/b/g/n 
bluetooth 4.0
802.11 a/b/g/n/ac kétsávos
bluetooth 4.1
 akku 2600 mAh  3510 mAh 3500 mAh
ár ~135 ezer forint
(700 dollár)
~115 ezer forint
(450 dollár)
nincs hazai boltban
(720 dollár)


 • Tippek
 • Lakáshitel