Vírus volt a bontatlan mobilokon

2017.03.13. 10:34

Bizonyos esetekben a legóvatosabb mobilhasználattal sem tudjuk elkerülni, hogy kártékony appok kerüljenek az Androidot futtató okostelefonunkra, mert azok már az új eszközökön rajta lehetnek. A kiberbiztonsággal foglalkozó Check Point több tucat mobilon talált előre telepített káros programokat.

A mi felelősségünk, ha gyanús linkekre kattintva, ismeretlen fejlesztőtől származó appokat telepítve zsarolóvírus vagy más kártevő kerül a mobilunkra, de úgy tűnik a kiberbűnözők ennél célravezetőbb módszert találtak arra, hogy célba juttassák a kémkedésre, személyes és banki adatok ellopására használt alkalmazásaikat. A Check Point szakértői 38 Androidot futtató mobilon találtak előre telepített kártevőket, amelyek azelőtt jutottak a készülékre, hogy egy vevőhöz kerültek volna.

Hat esetben a készülékre telepített ROM-ban, találtak kártékony programot, tehát már a gyárban megtörtént a fertőzés, amikor feltelepítették a hardverre az operációs rendszert és az appokat. Ezek különösen aggasztó és problámás esetek, hiszen a ROM-mal feltelepülő appokat csak a teljesen rendszer újratelepítéseével lehet eltávolítani. A többi esetben nem bizonyítható a készülékgyártó felelőssége, a kereskedelmi lánc bármely állomásán feltelepíthették a kártevőket.

Akadtak a kártevők közt zsarolóvírusok is, mint a Slocker, amely az általa titkosított személyes fájlok feloldásáért cserébe követel pénzt a készülék tulajdonosától. A Loki nevű app kevésbé feltűnő, hiszen csak a megjelenő hirdetéseket cseréli le a sajátjaira. Ezeken kívül voltak még információlopó kártevők is a találatok között.

A Samsung, Google, Xiaomi, ZTE, Oppo, Vivo, Asus és Lenovo eszközei közt találtak fertőzötteket.

Ez nem jelenti azt, hogy a gyártók mindegyik modelljén előfordulnak kártevők, sőt azt sem feltétlenül, hogy a vizsgálatban leleplezett modell minden egyes példányán kártevő van. Az is előfordulhat, hogy földrajzilag korlátozott a kártevők előfordulása, mert mondjuk egy importőrnél vagy egy kiskereskedőnél kerül fel a kártevő a mobilra. Az egyetlen tanulság az, hogy érdemes vírusirtót használni a mobilokon.