Minden, amit az ingyenes roamingról tudni akart

2017.05.15. 07:08
Hallom, egységes lesz a roaming az EU-ban. Akkor tényleg nem lesz egy vagyon a telefonszámlám?
Az attól függ. A június 15-től életbe lépő szabályok csak azt garantálják, hogy ugyanannyit kell fizetnie, ha egy EU-s országból telefonál, vagy internetezik, mintha otthonról tenné ezt.

Külföldön járva eddig mindig vettem egy helyi szolgáltatónál egy SIM-kártyát. Ezután is kell majd vennem?

Nem, és végre dobhatjuk a roaming jegyként kínált hazug, rabló konstrukciókat, amelyek külföldön több ezer forintért kínáltak napi 50 (!) megabájt adatforgalmat. Ha pár hetet tölt külföldön, valószínűleg jobban jár a hazai előfizetésével.
Az otthoni csomagommal korlátlanul beszélhetek, és akármennyi sms-t küldhetek. Akkor ezt most a külföldi nyaralás közben is megtehetem majd?
Igen. Mint mondtuk, mindenki azt a díjat fizeti mindenre, amit a díjcsomagja alapból tartalmaz, mint eddig itthon. Az uniós kedvezmény alól kivételt képeznek a bónuszok és a kedvezmények, tehát ha egy csoport tagjai a hazai hálózaton ingyen hívhatják egymást, az külföldön nem érvényes. A határ túloldalán a rendes hazai percdíjat kell kifizetniük.
Hurrá! Akkor a Berlinbe költözött haverokat is olcsón hívhatom külföldön tartózkodva?
Igen, még olcsóbban is, mint otthonról, mert a roaming percdíja kedvezőbb, mint hazai hálózatról indított nemzetközi hívásé. A szolgáltatók a hálózaton kívüli hívásokra vonatkozó díjat számíthatják fel az ilyen hívásokért. Ez persze csak az 1-es roaming díjzónában lévő országokra érvényes.
Ha eddig külföldön voltam, és felhívott anyukám, hogy a macska a kertben bulizik, és leverte a muskátlit, az nekem is pénzbe került. Ez marad?
Nem, ezentúl ez nem kerül plusz pénzbe, nyugodtan garázdálkodhat a cica.
Minden EU-országra vonatkozik ez az egész?
Igen, mind a 28-ra: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia mind bevezeti. És hamarosan csatakozik majd Izland, Liechtenstein, és Norvégia is.
Feltöltőkártyás csomaggal is lehet külföldön netezni?
Igen, azokra is érvényes a szabályozás. Ezeket a hozzáféréseket azonban nagyon eltérően kezelik a mobilcégek. A Telekomnál a legtöbb esetben az adat nem a Domino csomag része, hanem opció, és ezekben az esetekben nem adnak ingyen uniós roamingot, továbbra is napijegyet kell venni. Ez alól a Surf csomag kivétel. A Vodafone feltöltős adatopcióit úgy használhatjuk külföldön, mint otthon. A Telenor eltérő adatforgalmi keretet alkalmaz a hazai és a külföldi használat esetére.
Van egy céges előfizetésem is, flottában, azzal most mi lesz?
Minden előfizetőre érvényes a szabályozás, de a céges flották kezelése egy kicsit bonyolultabb. A szolgáltatók csak indokolt esetben módosíthatják egyoldalúan ezeket a szerződéseket. Ezeket nem lehet egységesen kezelni, mindet egyedileg vizsgálják meg, hogy a lehető legkedvezőbb legyen a változás.
Mi a helyzet akkor, ha külföldön járva élő közvetítést indítok Facebookon a mobilomról, hogy sütikkel, kávékkal bosszantsam az otthoni kollegákat? Ilyet otthon nem szoktam mobilneten, mert ott van wifim.
Az unió területén indított adatforgalomra a belföldi csomag adatkeretét fogyasztja, a hazai feltételek szerint számlázzák ki a díjakat. Mindezt teljesen független attól, hogy a hazai hálózaton milyen használati szokásaink vannak.
Korlátlan adathasználatot tartalmaz az előfizetésem, így külföldön is korlátlanul netezhetek?
A szolgáltatók a korlátlan csomagoknál korlátos roaming keretet állapítanak meg. Ezt tette például a Telenor a nemrég bevezetett Hello Data csomagoknál. A hazai adathasználat korlátlan, de eltérő mennyiségű beszédpercet és sms-t tartalmaznak, és az előfizetés árától függ, hogy mennyi adatot forgalmazhatunk külföldön.
Egyébként ugyanannyi  netezhetek külföldön, mint idehaza?
Ez az adatkorlátos csomagokra sem minden esetben igaz. Például a csak adatra használható Hipernet csomagoknál a Telenor megadta, hogy a hazai használathoz képest mennyi lehet a külföldi adatforgalom. A speciális kedvezményekkel is vigyázni kell, például amelyek korlátlan zenehallgatást vagy filmnézését tesznek lehetővé, mert vagy a roaming adatkeretet fogyasztják, vagy külön megadják, hogy mennyit használhatjuk azokat külföldön.    
Az országhatár mellett lakom, és időnként átlép a mobilom a külföldi hálózatra. Akkor mostantól ezzel sem lesz gond?
Az unió az ideiglenes külföldi utazásokat célozta meg a szabályozással, a kedvező díjszabás a 4 hónapon túli, mindennapos külföldi használatra nem vonatkozik. A határnál továbbra is érdemes lesz manuálisra kapcsolni a hálózatválasztást, hogy a mobil mindig a magyar szolgáltató hálózatán maradjon.
Ha nem a határ mellett lakom, érdemes bekapcsolva hagyni az adatroaming engedélyezését a mobilon?
Csak óvatosan! Svájcban, Ukrajnában és Szerbiában például nem uniós a díjszabás, szóval nemcsak a határ mentén, hanem akár egy átszállásos repülőúton is pórul lehet járni, ha ezekben az országokban túl sok adatot forgalmaz a mobil.  
Mit vizsgál a szolgáltató a külföldön tartózkodás során?
Gördülő 4 hónapos periódusban folyamatosan figyelik a hazai és a külföldi forgalmat, és visszaélésnek számít, ha az előfizető többet használja a mobilját külföldön, mint idehaza. Azt is kiszűrik, ha a SIM-kártyánk hosszabb ideig inaktív Magyarországon, míg EU-ban intenzíven használjuk, és a több SIM-kártya használatát is könnyen észlelik.
Kell nekem bármit is csinálni, hogy aktiválják az új uniós díjakat? Felhívni a szolgáltatót, vagy beállítani valamit a telefonomon?
 Nem, minden automatikusan történik majd.
De azért szólnak majd? 
Igen. A szolgáltató küld majd egy üzenetet a változásokról, és a változásokról minden fontos részlet kiderül majd a szolgáltatók június 15-től hatályos ÁSZF-jéből. A Telekom és a Telenor már külön weboldalon mutatja be az uniós roaming változásával kapcsolatos tudnivalókat. 
Akkor hát enyém lesz a világ? 
Nem, csak az EU, a többi országban az indított és a fogadott hívások is sokba kerülhetnek. Például Fehéroroszországból, vagy akár a közeli Albániából is körülbelül 1000 forintba kerül egy perc beszélgetés, és 200-ba egy sms.