Megfizethető lett a minőség a Motorolánál

Teszteltük a Moto G5-öt és G5 Plust

2017.06.20. 23:33

Normális áron is találunk jó minőségű okostelefont, a napokban boltokba kerülő Moto G5 és G5 Plus például nagyon rendben van. Mindkét készülék elég stabil alapokra épül, a letisztult Android kevésbé hozza zavarba a kezdő felhasználókat, és találunk prémium mobilokra jellemző extrákat. A gyors ujjlenyomat-olvasó, a viszonylag jól fotózó kamera és a fémház elfeledteti velünk, hogy árban bőven százezer forint alatt járunk – a G5 ára most 55 ezer forinttól, a G5 Plus nagyjából nyolcvanezertől indul a hazai boltokban.

Közeli rokonságuk ellenére nem kezelhetjük ugyanúgy a két mobilt. A kisebbik G5-nek egészen belesimul a hátlapba a kamerát körülölelő fekete elem, ami azt a látszatot kelti, hogy nagyon komoly fényképezővel van dolgunk. Ügyes trükk, de nem dőlünk be neki, ezt mindjárt részletesebben is kivesézzük. Telefonálás közben oda kell figyelni, hogy ne fedjük le a mikrofon nyílását, mert ez közvetlenül a kijelző alatt található, így könnyen az arcunk mellé kerülhet. A jack aljzat a mobil tetején van, az aksi kivehető, és a kereken 5 colos kijelző felbontása full hd.

Ugyanilyen felbontású a G5 Plus, csak éppen 5,2 colos méretben. Itt a kamera már egy milliméternyit kitüremkedik a hátlapból, és a lencse alatt kéttónusú led-vakut találunk. A jack aljzat alul van, ahogy a mikrofon nyílása is. Ennek a hátlapját már nem tudjuk levenni, a SIM-kártya és a microSD kártya tálcáját egy kis pöcökkel kell kitolni a helyéről. 

Arra kell még odafigyelnie a leendő tulajdonosnak, hogy a sima G5 kijelzőjét nem ellenálló Gorilla Glass védi (csak a G5 Plus-ét), szóval a védőfólia nem opció, hanem inkább kötelező kellék, ha el akarjuk kerülni a karcolásokat. Úgy látszik, ebben az árkategóriában még azt sem várhatjuk el a gyártóktól, hogy fillérekért legyártható védőtokot is tegyenek a dobozba.

Teljesítményben is elég nagy a különbség a két típus között. A G5-ből nálunk egy 2 GB RAM-mal felszerelt változat járt, ennek az Antutu mérőprogram nagyjából 45 ezer pontot adott, míg a G5 Plus 3 GB-os verziója összesen 65 ezer pontot szerzett. Ez jó messze van a mai csúcsoktól, az aktuális legjobb csipkészlettel felszerelt csúcsmobilok ennek a háromszorosát hozzák a teszteken. De azért nem rossz ez, a G5-ök nagyjából egy kategóriában vannak a Samsung Galaxy A3-mal.

Az viszont nagy különbség a dél-koreai riválishoz képest, hogy a Moto G5-ök nem vízállóak.

Ebben az árkategóriában persze nem jellemző az ilyen szintű védelem, hiába igaz, hogy aki olcsóbb mobilt vásárol, annak valószínűleg még súlyosabb anyagi problémát jelent egy elázott készülék pótlása.  

Mindkét mobilon az Android 7.0 Nougat operációs rendszer fut, néhány apró bővítménnyel, tehát a grafikus interfész használata nagyjából megfelel annak, amivel a Google Nexusokon találkozunk. Ez kedvez a kezdő, technológiákban kevésbé jártas felhasználóknak, hiszen ha ismerik az Android alapszolgáltatásait, akkor könnyen elboldogulnak ezekkel a mobilokkal.

Néhány egyedi megoldást azért a Moto is kitalált, van például gesztusvezérlés, azaz a mobil mozgatásával tudunk feladatokat végrehajtani. Elég kétszer megforgatni a kezünkkel a készüléket, hogy bekapcsoljon a kamera, így nem kell a nyomógombot vagy az ikont keresgélni. A kijelzővel lefelé asztalra rakott mobil automatikusan bekapcsolja a „ne zavarjanak” módot. Mókás még a kijelző képét lekicsinyítő gesztus, ez az egykezes használatot segíti azzal, hogy a teljes grafikus interfész összetöpörödik nagyjából feleakkora területre, és így a hüvelykujjunkkal a legtávolabbi szegletét is kényelmesen elérjük. Ezeket a megoldásokat persze nem kötelező használni.

A kijelző alatt lévő ujjlenyomat-olvasóra is beállíthatunk gesztusokat, és ezek nagyjából úgy működnek, mint a Huawei P10-en. A szenzoron balra húzott ujj az Android visszalépés gombját szimulálja, míg a jobbra húzott ujjal a megnyitott appok listája kerül elő. Ha ezt választjuk, akkor le kell mondani a kijelző kicsinyítéséről.

A G5 kamerája közepes képességű, de az árkategóriához képest mégis viszonylag jól felszerelt. 13 megapixeles a felbontása, és fáziskövető autofókuszra képes, ami ritkán fordul elő ilyen olcsó mobilban. Szelfizésben nem túl erős, 5 megapixeles felbontásnál senkinek ne legyen nagy elvárása. Még többet tud a G5 Plus, amelynek a rekesze f/1.7-es, akárcsak a Samsung Galaxy S7-é. Nyilván a G5 nem tud olyan szép képeket lőni, mint a spéci kamerával büszkélkedő Samsung, de nem is egy árkategóriában vannak. Azért G5 fényérzékenysége is elég jó, ez is ritkaságnak mondható.

A Lenovo csapata jó alkatrészeket és szoftvereket válogatott össze a Moto G5-ökhöz, de megfontoltan kell kiválasztani a típusát. Az olcsóbb G5-öt is érdemes inkább a 3 GB RAM-mal megvenni, mert ha kevés a memória, akkor azt nagyon megérezzük. Megéri az a pár ezer forint extra költség, hogy később ne szívjuk a fogunkat a rossz döntés miatt. Ha fontos a fényképező, akkor pedig érdemes egy kis pluszt szánni a G5 Plusra. Ezekre a mobilokra is igaz, mint általában az alsó-közép kategóriára: nem érdemes teletömni a rendszert appokkal, de a pár tucat nélkülözhetetlen alapeszköz elfér, és jól fognak futni.

   Moto G5 Moto G5 Plus
Méret 73 × 144,3 × 9,5 mm
145 gramm
74 × 150,2 × 7,7 mm
155 gramm
Kijelző 5 colos IPS LCD
1080 × 1920 pixeles
5,2 colos IPS LCD
1080 × 1920 pixeles
Csip Snapdragon 430
8×1,4 GHz 
Snapdragon 625
8×2 GHz
Memória, tárhely 16 / 32 GB
2 / 3 GB RAM
32 / 64 GB
2-3 / 4 GB RAM
Kamera 13 MP f/2.0
5 MP f/2.2
12 MP f/1.7
5 MP f/2.2
Hálózat 802.11 a/b/g/n kétsávos wifi
150/50 Mbps LTE
802.11 a/b/g/n kétsávos wifi
300/50 Mbps LTE
Akku 2800 mAh
opcionális gyorstöltő
3000 mAh
opcionális gyorstöltő