Rátettük a kezünket a OnePlus 5-re

2017.06.22. 10:32
Elutaztunk Berlinbe, hogy a kevés európai bemutató egyik helyszínén megnézzük, hogyan rajonganak az emberek a kínai OnePlus mobilokért. Elmondhatjuk, hogy nagyon: több százan álltak sorba a bolt előtt. Az új modell nagyon jól sikerült, végre szuper a kamerája is, és megmaradt rajta a puritán és könnyen kiismerhető Android, kevés egyedi extrával.

Kedd éjjel hivatalosan is bemutatták a OnePlus 5 mobilt, és szerda reggel 9-kor már elkezdett kígyózni a sor a berlini Budapester straße 44. alatt található Bikini House bevásárlóközpontban. A kínai márka legelvetemültebb rajongói képesek voltak 9 órán át, egészen este hatig a bolt bejárata előtt szobrozni, hogy a németek közt elsőként vehessék meg a megfizethető árú szupermobilt.

Nem sokkal este hat előtt értünk a helyszínre, és kisebb sokkot kaptunk a látványtól. Pár éve még ugyanilyen sor állt az Apple boltjai előtt is az aktuális új iPhone piacra kerülésekor, de azóta ez nagyjából elmúlt.

Most a OnePlus a soros.

 

Nagyjából négyszázan álltak a bolt előtt, ez ugyanis nem sajtótájékoztató volt, hanem nyilvános esemény, ahová vevőket és érdeklődőket vártak. A gyártó összesen kétszáz mobilt adott el azoknak a szerencséseknek, akik még időben beálltak a sorba, és persze ajándékokkal jutalmazta a rajongásukat, a mobil áráért a dobozban lévő kiegészítőkön kívül egy fülhallgatót és egy védőtokot is kaptak. Persze azok se mentek haza üres kézzel, akik a közösségi médiában segítettek terjeszteni az igét, hogy megérkezett a OnePlus 5.

Mivel csupán érdeklődőként mentünk oda, hogy az elsők közt írhassunk cikket a mobilról, és későn érkezőként két óra hosszan kellett sorban állni, mi aznap este egészen mást vittünk haza.

  • A tapasztalatot, hogy igazából tök nagy szívás ennyire rajongani bármiért is
  • Hátfájást, leszakadó lábakat, és bődületes koffeinéhséget

Na jó, azért az se semmi, hogy az elsők közt láttuk a mobilt, mert tényleg elég pöpec lett. A hangulat pedig elég jó volt, egy DJ keverte a háttérzenét, és a betévedőknek ingyen osztogattak koktélokat meg sört, hogy valamiféle geek buli kerekedjen az eseményből.

Hogy miért van ekkora felhajtás a OnePlus körül? Egyrészt a hardver miatt, ők  ugyanis több tízezer forinttal olcsóbban adják ugyanazt a csúcskategóriás hardvert, vagy esetenként még jobbat is, mint a legismertebb gyártók, a Samsung, az LG és a többiek. A OnePlus 5-ban legalább 64 GB tárhely és 6 GB RAM van a legfrissebb bivalyerős Qualcomm Snapgdragon 835-ös rendszercsip mellett, míg a legjobb változatnak 128 GB-os tárhelye és 8 GB a RAM-ja.

A tavalyi OnePlus 3 kamerája csak jó volt, a most megjelent OnePlus 5 kamerája már kiváló

Legalábbis ezt mondja a gyártó, és az amerikai szakújságok tesztelői is hasonló véleményen vannak. Amennyire ki tudtuk próbálni a berlini bemutatón, a dupla kamera zoomja villámgyorsan és pontosan működik, a fókuszálás és az exponálás is elég sebes, és az iPhone 7 Plus által ismertté tett bokeh-hatás (a mélységélesség szoftveres szimulációja) viszonylag pontos. Ezt még alaposabban kipróbáljuk később.

Az operációs rendszerben túl sok változást nem vettünk észre, a mobilon a legfrissebb Android fut az OxygenOS nevű kezelőfelülettel, ami nagyon letisztult, alig tér el a Google-féle tiszta Androidtól. A menürendszer gyorsan reagál, de ezt is megnézzük még rendes tesztkörülmények közt, amikor telepakoljuk a mobilt több tucat applikációval, hogy komolyabb terhelést kapjanak a csipek.

Maga a telefon szépen megmunkált darab, kicsit lekerekítettebb és kavicsszerűbb, mint a tavalyi modell. A OnePlus sajnos egyre jobban elveszti az egyediségét, már ami a borítását illeti, de az nem óriási tragédia, mert elég jó tokokat lehet venni hozzá. Van köztük olyan érdes felszínű is, amely a még jóval egyedibb OnePlus 2 hátlapját idézi.

Ami a hardveres vezérlést illeti, abban nem történt nagy változás. Továbbra is ott van a hangerőállító fölött a OnePlus védjegyének mondható "ne zavarjanak" kapcsoló, hogy egy mozdulattal elnémítsuk a mobilt, a menüben való turkálás nélkül, akár oda sem nézve. Ott maradt a kijelző alatti középső gombban az ujjlenyomat-olvasó, és a mellette két oldalt lévő érintésérzékeny gombokat a kedvünk szerint átprogramozhatjuk, hogy melyik nyissa meg a programváltó menüt, és melyik legyen a visszalépés gombja. Ezek mind praktikus megoldások, örühetünk, hogy a OnePlus ragaszkodik hozzájuk.

Nagyjából ennyi derült ki a gyorsteszten, hogy a OnePlus 5 jó formájú, szépen elfekszik a tenyerünkben, gyors a rendszere és jobb a kamerája. Hamarosan lehetőségünk lesz alaposabban is kipróbálni a mobilt, egy rendes tesztkészülékkel, ami már nem lesz egy pulthoz drótozva,  így a többi részletet is megismerjük.