Magyarok építik újra a viharvert karibi mobilhálózatot

2017.09.08. 12:08

Péntek reggel magyar mobilhálózati szakértők indultak el Guadelupe-ra, hogy az általuk továbbfejlesztett csúcstechnológiás eszközökkel segítsék az Irma hurrikán által letarolt szigetvilágban dolgozó mentőalakulatok munkáját. A segítségnyújtást ugyanis igencsak megnehezíti, hogy a tomboló vihar a helyi mobilhálózatot is tönkretette.

Pervai Csaba és Tóth Róbert - akik hétköznapokon a hazai szolgáltatónál dolgoznak - hálózatüzemeltetési szakértőként a 2011-ben bemutatott hordozható mobil bázisállomást maguk fejlesztették tovább, hogy az eredetileg két bőröndben elhelyezett eszköz egyetlen nagyobb hátizsákban elférjen. Most a nemzetközi Vodafone Alapítvány felkérésére Tóth Róbert utazik a térségbe, hogy landolás után gyorsan újraindítsa kollégáival a mobilszolgáltatást. (Korábban tévesen írtuk, hogy mindketten odautaznak.)

A 60 kilogramnyi csúcstechnikával 40 perc alatt felépítik az ingyenes kommunikációs hálózatot.

Fejlesztésük eredményeként 40 százalékkal lett könnyebb a csomag, így azt pótdíj nélkül feladhatják az utasszállító gépeken, és az üzemeltetéshez a korábbi négy fő helyett három is elegendő. A kapacitást is jócskán bővítették, amíg az eredeti rendszer percenként 40-50 hívást tudott kezelni, az aktuális verzión már több száz hívás futhat egy időben.

Pervai Csaba és Tóth Róbert különleges kiképzést is kapott, az Instant Network 3G nevű eszköz pedig 2014 végén az ENSZ katasztrófavédelmi gyakorlatán vizsgázott le, amelyen alkalmasnak találták a bevetésre.    • Tippek
  • Hírek