Gigabites mobilnettel parádézik a Vodafone

2018.04.26. 11:15

A Vodafone Magyarország az élő hálózatán mutatta be a gigabithez közeli átviteli sebességet, amihez a legmodernebb okostelefonok és feltuningolt mobilállomások kellenek. A szolgáltató frekvenciasávokat fogott össze, és egyszerre több antennát használt a rendkívül nagy sebességű adatátvitelhez.

Ezzel egy időben a teljes hálózatán bekapcsolt egy olyan kódolási technikát, amivel a kompatibilis telefonokon jelentősen növelni tudja az átviteli sebességet.

Ez - szemben a gigabites demóval - minden felhasználónak előnyére válhat.

Jó példát mutatott a Vodafone arra, hogy miért érdemes egy szolgáltatónak több milliárd forintot elkölteni frekvenciákra. A mérnökeik rákötöttek a hálózatra egy speciális mobilállomást, amelyen a szokásosnál több antenna van, és rácsatlakoztak egy Samsung Galaxy S9+ telefonnal, amely szintén több antennával van felszerelve, mint az olcsóbb mobilok.

Az alkalmazott technolóiát úgy hívják, hogy 4×4 MIMO, és a név arra utal, hogy az átvitel során egyszerre 4-4 antennát tudnak használni. A bemutatón az 1800, 2100 és 2600 MHz-es sávokat fogták össze, így érték el a csúcssebességet.

A gigabites sebességhez más trükköt is alkalmazni kellett. A Vodafone a korábbi 6 bites 64QAM helyett a 8 bites 256QAM kódolást vezette be, és ezt nemcsak a demó kedvéért, hanem a teljes hálózatán bekapcsolta.

A QAM a kvadratúra amplitúdómoduláció rövidítése, és ez egy olyan eljárás, amelyben a vivőhullám amplitúdójának és fázisának különböző változtatásával kódolják az információt. Ebből annyit érdemes megjegyezni, hogy a Vodafone újítása mind a felhasználónak, mind a szolgáltatónak kedvez, mert jobb lesz a hálózat teljesítménye.