Nyomott áron kapnak iPhone X-et a képviselők

DSC 4945
2018.05.10. 07:19 Módosítva: 2018.05.10. 09:47
Pár száz forintos ajánlatok, olcsóbb iPhone, garantált letöltési sebesség – ezek járnak a képviselőknek a közbeszerzéssel intézett parlamenti mobilflottában.

Több képviselő vadiúj iPhone X-szel és annak dobozával együtt ült be a parlament alakuló ülésére. Mint kiderült, egy bruttó 660 millió forintos közbeszerzés keretében jutottak hozzá a csúcskategóriás mobilokhoz.

A képviselők eszközcseréje úgy néz ki a gyakorlatban, hogy a mandátumot szerzett politikusokat néhány nappal az eskütételük előtt emailben keresi fel a parlament technikai részlege. A képviselők a 64 gigás iPhone X és a Samsung Galaxy 8-as közül választhattak. Aki időben reagált, az már az eskütétel napján egy aláírás fejében át is vehette a készüléket. 

Nem kapta még meg mindenki az új telefonját, hogy mi alapján történik a kiosztás sorrendje, arról ellentétes információk jutottak el hozzánk. Volt olyan képviselő, aki azt hallotta a kollégáitól, hogy először az újak kapnak, de beszéltünk olyan frissen mandátumhoz jutott politikussal is, aki kérdésünkre azt mondta, nem kapott semmit. Van olyan „veterán” politikus is, aki már megkapta új telefonját.

A márkahűség jellemzőnek tűnik a politikusokra. Beszéltünk olyan ellenzékivel, aki azért kért iPhone-t, mert otthon is minden eszköze Apple, így könnyebben tud hozzájuk csatlakozni, míg egy másik ellenzéki azért kért most is Samsungot, mert legutóbb is azt kért.

Megtudtuk, hogy a képviselők nemcsak új telefont, hanem új laptopokat is kaphatnak, ha kérnek. Az előző ciklusban használt Lenovo TP L560-as eszközöket Dell 5480-ra fogják cserélni nagyjából egy hét múlva.

Röhögni vagy sírni fog ezeken az árakon

A parlamenti mobilos közbeszerzést részletező hivatalos weboldalon megtalálhatók a szerződés részletei, bár eleinte véletlenül csak a kevésbé izgalmas jogi rész volt fent, „a szerződés elválaszthatatlan részét képező mellékletek” (értsd: a lényegi részek az árakról és a közbeszerzésben elvárt műszaki tartalomról) valahogy mégiscsak elválasztódtak a szerződéstől.

Az Országgyűlés Hivatala az öt mellékletből kettőt, amit a kérdésünkben konkrétan megemlítettünk, azóta pótolt, a maradék három talán azóta is a kibertér útvesztőjében bolyong, hogy ismét elválaszthatatlan részei legyenek a szerződésnek.

A táblázat szerint a 250 iPhone X darabját 271 ezer plusz áfáért szerezték be, az bruttó 344 ezer. Ugyanezt az egyszeri ember az Apple online boltjában 380 ezerért kapja meg, szóval a honatyák és -anyák szolid 10 százalék kedvezménnyel jutottak a csúcskészülékhez (más kérdés, hogy a képességeinek valószínűleg pont ugyanennyi százalékát használják majd ki).

Szóval az iPhone X-eket egész jó áron szerezték be a Telekomtól, és más pikáns részletekre is fény derült. Az Országgyűlés Hivatala keményen fogja a gyeplőt, ha mobilszerződésekről van szó, például olyan dolgokat írnak elő, hogy legalább 30 megabites le- és 10 megabites feltöltési sebességet kell kínálni, és 

ennek az egyharmadát kötelező teljesíteni.

Ez nemcsak amolyan lakossági szolgáltatás, szép nagy számokkal a reklámokban, de 0 megabites garantált sebességgel a valóságban.

Úgy látszik, van az a pénz, amiért olyanokat is bevállalnak a mobilszolgáltatók, hogy legfeljebb 15 percen belül aktiváljanak egyedi megrendelés alapján EU-n kívüli roamingcsomagot. Elég ciki is lenne, ha Szijjártó Péter azért késne el egy csúcstalálkozóról, mert fél órája az ügyfélszolgálat várakoztató zenéjét hallgatja.

Képernyőfotó 2018-05-09 - 16.36.43.png

Hogy mennyit fizetnek képviselőnként egy ilyen csomagért? Az ártáblázat szerint havi 700 forint plusz áfában a korlátlan sms is benne van, ezenfelül havi 500 + áfáért 8 GB internetet kapnak, ami az EU-ban is leforgalmazható. Persze az is igaz, hogy viszonylag kevesen hagynak ott a Telekomnál négyévnyi szolgáltatásért egyben 143 millió forintot, ami elég jó indok a nagy kedvezményre.

Ezenfelül még 17,13 milliót fizet a hivatal távmunkaeszközökbe való mobilnetes adatszolgáltatásért.

Képernyőfotó 2018-05-09 - 16.46.01.png

Az összeg azért jóval alacsonyabb a korábbi cikkekben megjelenő nettó 520 (bruttó 660) millió forintnál, mert a közbeszerzésben meghatározott összeg csak egy keretösszeg, és a szerződés hatálya alatt – 2022. június 30-ig – legfeljebb ekkora összegben vehetnek igénybe szolgáltatásokat a Telekomtól.

Ne maradjon le semmiről!

https://www.facebook.com/Indexhu/posts/1993997697300192