Az Asus Zenfone 5 elsőből lett utolsó

2018.06.06. 10:43 Módosítva: 2018.06.06. 10:44

Világelsőként mutatta meg az Asus a bevágásos kijelzővel felszerelt mobilját, de mire a boltokba került a Zenfone 5, addigra mindenki másnak is lett ilyen eszköze. A Huawei rögtön háromféle P20-as telefonnal állt elő, a OnePlus és az LG hasonlóképp díszítette a kijelzőjét, így ma már nem olyan nagy szám lekoppintani az iPhone X-et.

Az elmúlt hónapok tapasztalatai azt is mutatják, hogy a bevágás egyáltalán nem zavaró, és amelyik appnál mégis az lenne, mondjuk egy videolejátszónál, az automatikusan kikerüli a problémát, és nem használja ezt a területet. A bevágás miatt nagyobb méretű kijelző fér el ugyanakkora vázban, ám ettől még nem lesznek hosszabb hüvelykujjaink, 6,2 colnál a fölső sarkok elérése nagyjából lehetetlen. Ezen az Asus szoftverrel segít, a főmenüben bárhol lefelé húzhatjuk az ujjunkat, hogy legördüljenek az értesítések. 

Persze az iPhone-másolatokat külsőre is meg lehet különböztetni egymástól, a Zenfone 5 formája sokkal jobban próbált igazodni az eredeti iPhone X-hez, mint a többi mobilé. Ezzel az Asusnak egy gyönyörű és jó méretű telefont sikerült létrehozni. A kijelzőnek remek színei vannak (95%-os a DCI-P3 lefedettség), és ehhez elég jó hangrendszer társul, jó a telefonon videókat nézni.

Egyedül az ujjlenyomatokat gyűjtő fényes hátlap volt elhibázott döntés, érdemes rögtön ráhúzni egy tokot. Annyi lehet még szokatlan más korábbi mobilokhoz képest, hogy a kamerák a telefon sarkába kerültek, oda kell figyelni, hogy ne takarjuk le. Ennek az elrendezésnek annyi az előnye, hogy a lencséket biztosan nem keverjük össze a hátlap közepén lévő ujjlenyomat-leolvasóval.

Az Asus megtartotta a jackdugót, és szabványos usb type-c kábellel lehet tölteni a 3300 mAh-s akkumulátort.

A Zenfone mindig is középkategóriás telefon volt, ezt a 130 ezer forintos ára is alátámasztja, ám tartogat néhány kellemes meglepetést. A Snapdragon 636 közepesen erős, erről mindent elmond, hogy a PUBG játék a közepes minőségű grafika betöltését javasolja. Nem érdemes feszegetni a határokat. A 64 GB-os tárhely és a 4 GB RAM elegendő, és állítólag mesterséges intelligencia (AI) gondoskodik arról, hogy a háttérben futó folyamatok ne terheljék túl a csipeket. Hogy ez mennyiben befolyásolja a működést, az csak hosszabb idő alatt tudna kiderülni.

Mesterséges intelligencia, vagy legalábbis gépi tanulás került a Zenfone 5 kamerájába is, ami igazából az automata fényképezési mód feltuningolt verziója, és az aktuális témának megfelelő beállítás kiválasztásában vesz részt. A hátlapon egy 12 megapixeles és f/1.8 rekeszű, valamint egy 8 megapixeles és f/2.0-s szenzor került.

A kategóriájában elég jónak mondható a Zenfone 5 kamerája.

A szelfikamera 8 megapixeles, és a szimulált mélységélesség hatás, amikor a háttér elhomályosul, nem mindig találja el pontosan a fej határát, itt-ott a haj és a szakáll is homályossá válik. Az Asusnál ZenMoji néven futó animált, arcmozgást utánozó maszkokat nem a gyári kamerában, hanem egy külön elindítható Selfiemaster nevű appban találjuk meg.

Három rajzolt karakter közül választhatunk, és azok is elég csehszlovákul néznek ki.

A nyolcvanas évek meséit idéző figurák ráadásul elég lassan reagálnak, alig érzékelik a szemmozgást, tekintsük ezt inkább egyfajta demónak, amiből sokkal többet ki lehetne hozni.

Androidok Zendülése

Megszokott az Asusnál, hogy a saját képére szabja át az Androidot, ezúttal egy 8.0-s verzióra telepítette fel a ZenUI nevű grafikus felületet, aminek az extráit igyekszik az orrunk alá dörgölni, a főmenüben megtaláljuk a telefont optimalizáló Mobile Managert, a témakezelőt, a Selfie Mastert, valamint az 5 GB-os Asus Webstorage felhőtárhely ikonját. Nem vitték túlzásba az Android átszabását, hamar rutinná válnak a gesztusok, amelyekkel az értesítéseket és a programindító menüt érjük el.

Az arcfelismerés is része a rendszernek, és ezzel kapcsolatban vegyesek a tapasztalataink. Nagy a kamera látószöge, így általában akkor is felismer minket, ha nem pont a telefon előtt vagyunk, és ez előnyös lehet vezetés közben, ha a szélvédőre vagy a műszerfalra rögzített tartóban van a készülék. Kell a Zenfone 5-nek egy kis gondolkodási idő, mielőtt belépne a menübe, ami valószínűleg a középkategóriás csipek számlájára írható, ám ez csöppet sem zavaró.

   Asus Zenfone 5 Huawei P20 Lite
Méretek  75,7×153×7,9 mm
155 gramm
71,2×148,6×7,4 mm
145 gramm
Kijelző 6,2 colos IPS LCD
1080×2246 pixeles
5,84 colos IPS LCD
1080×2280 pixeles
Rendszercsip Snapdragon 636
4×1,8 GHz + 4×1,6 GHz
Kirin 659
4×2,36 GHz + 4×1,7 GHz
Tárhely és RAM 64 GB / 4 vagy 6 GB 32, 64 GB / 4 GB 
Hátsó kamerák  12 MP f/1.8, 1,4 μm
8 MP f/2.0, 1,2 μm
16 MP f/2.2, 1,0 μm
2 MP
Első kamerák 8 MP f/2.0 16 MP f/2.0 
Hálózat wifi: 802.11 a/b/g/n/ac
bluetooth 5.0
LTE: 600/100 Mbps
wifi: 802.11 b/g/n
bluetooth 4.2
LTE: 300/50 Mbps
Extrák hátsó ujjlenyomat-olvasó hátsó ullenyomat-olvasó
Rendszer Android 8.0
ZenUI 5.0
Android 8.0
EMUI 8.0
Aksi  3300 mAh 3000 mAh

Ebben az árkategóriában egyértelműen a Huawei P20 Lite az Asus Zenfone 5 fő riválisa, és összesítettben fej-fej mellett haladnak. Az egyik ebben jobb, a másik abban, azt kell többek közt mérlegelni, hogy a Zenfone gyorsabb mobilos és wifis netkapcsolata, nagyobb kapacitású aksija és erősebb kamerája többet ér-e, mint a P20 Lite erősebb processzora, kisebb mérete és súlya. Az ára jóval kedvezőbb, mint a többi riválisé, az erősebb hardverrel ellátott OnePlus 6 már 160 ezer forinttól kapható, míg az LG G7 csúcskategóriás 220 ezeres árról startol.