Mindent elvernek ezek a kínai mobilok

5K8A0907
2018.06.22. 17:16
Adott két márka, a OnePlus és a Honor, amelyek startupnak álcázva próbálják meghódítani a piacokat, több-kevesebb sikerrel. Mindegyik mögött óriási elektronikai cégek állnak, a OnePlus a több százmillió másfajta mobilt legyártó BBK Electronics szárnyai alatt növekszik, a Honor pedig a Huawei tulajdona. De ott van még nevető harmadikként a Xiaomi, és vele nehezen tudnak bármit is kezdeni a riválisok.

Most a OnePlus 6 a világ egyik legerősebb telefonja, és még mindig nagyon kedvező az ára, ennyi pénzért a piacvezető márkáktól csak egy tavalyi csúcsmodellt tudnánk szerezni. Az általunk kipróbált OnePlus 6-ot 128 GB tárhellyel és 8 GB RAM-mal látták el, ez a konfiguráció nagyjából 180 ezer forintba kerül, amiből egy Samsung Galaxy S8+ jönne ki, és ennek jóval gyengébb a hardvere. A dél-koreai cég tavalyi csúcsmobilja éppen a másik tesztal–anyunkkal, a Honor 10-zel van egy ligában összteljesítmény alapján, a Huawei által gyártott telefon 64 GB-os tárhellyel 150 ezer forintért kapható. A Xiaomi Mi Mix 2S árban kettejük közé lő, 170 ezer forintért ad verhetetlen erőt.

A Honor 10 a kamerával és a dizájnnal igyekszik megkapaszkodni a csúcskategória alján, a Oneplus az erejével, a Xiaomi Mi Mix 2S viszont egyszerre mindkettővel

Mindig jöhet egy kis gigahertz

Sok meglepő dolgot nehéz lenne mondani a OnePlus 6 hardveréről, évek óta a legerősebb elérhető hardverre építik fel a telefonjaikat. Eközben a maguk módján igazodnak az aktuális trendekhez, ami most a kijelző betüremkedésben nyilvánul meg. Annyi ilyen telefon volt a kezeink közt, hogy már fel sem tűnik a bevágás, pedig az iPhone X tavaly még csodálattal vegyes értetlenkedést váltott ki belőlünk.

A OnePlus 6 bevágása még a hangszóróval, RGB leddel és kamerával együtt is elég kis helyet foglal el, sokkal kisebbet, mint az iPhone X szenzorszigete. Igaz, az iPhone X esetében valóban szenzorokról beszélhetünk, míg a OnePlus nélkülözi az infravörös arcletapogatást, az Apple egyedi megoldását. A OnePlus 6 alsó kávája is rendkívül keskeny, a 6,28 colos és 1080x2280 pixeles kijelző uralja a telefon elejét. Hátul pedig egy üveglap, ami a törékenységnek biztosan nem tesz jót. Az ujjlenyomatokat is szorgalmasan gyűjti, és sajnos nem csak a biometrikus leolvasó felületén.

A mindent beborító kijelző új vezérlési módszert hozott, az Android szokásos három gombja teljesen kikapcsolható, használhatunk helyettük gesztusokat. Akárcsak az iPhone X-nél. Ha csak alulról fölfelé húzzuk az ujjunkat, és hamar elengedjük a kijelzőt, a főmenübe kerülünk. Ha a kijelzőn hagyjuk az ujjunkat, akkor a programváltó menü töltődik be. Ha viszont bal vagy jobb oldalon húzzuk felfelé az ujjunkat, egyet visszalépünk, akármilyen appban vagyunk éppen. Ezt elég gyorsan meg lehet tanulni, és kényelmesebb, mint a virtuális gombok, mert elkerülhetjük a véletlen menübe lépést.

Elvileg cseppálló, de nem szabványos módon

A OnePlus furcsa játékot játszik azzal, hogy a telefonjára azt mondja, bírja az esőcseppeket, ám a jótállás nem vonatkozik a beázásra, és konkrét IP-szabványt sem határozott meg a vízállóságra. Az IP szabvány fokozatai alapján lehet belőni, hogy egészen pontosan mit kell kibírnia egy elektronikai eszköznek, és mivel a OnePlus 6 esetében ezt nem ismerjük, érdemes inkább vigyázni a készülékre, és kerülni vele a vizet.

Tavaly óta a kamerára is jobban odafigyel a OnePlus, legutóbb már a fotózás minőségét osztályozó DxO Labs is együttműködött velük a fejlesztésben, és most megint szintet léptek. A hátlapi kamerák közül az egyiknek optikai képstabilizátora van, f/1.7-es rekeszértékkel, egész nagy szenzorral és 16 megapixel felbontással, míg a másodlagos kamera 20 MP-es és f/1.7-es, ez dolgozik a mélységélesség-hatású portrékon. A kamera szoftvere végtelenül egyszerű, profi módban lehet egy kicsit játszani az expozíció, fehéregyensúly, záridő és érzékenység értékeivel, de ennyi,

a OnePlus nem szállt be az animált bohóckodásba.

A képminőség javult a tavaly év végi OnePlus 5T-hez képest, kevesebb félresikerült képet kell kikukázni, ám a topliga tetejére még nem jutott be a 6-os sem. A videókkal elégedettek lehetünk, a stabilizátor sokat hozzáad a minőséghez, de a maximális felbontás és sebességet nem érdemes erőltetni, a full hd alapbeállítással járunk a legjobban. A OnePlus a lassított felvétel esetében a HTC módszerét követi, azaz kisebb, csupán 480 fps a sebesség, ám ezt hosszabb ideig képes tartani, nem kell megfeszített idegekkel a szupergyorsítani kívánt pár másodpercre koncentrálni.

Lejátszás terén legfeljebb a hangszóróra lehet panaszunk, mert csak monó, és nem is kimagasló minőségű, ám a OnePlus ezen döntésében az is benne lehet, hogy viszonylag kevesen üvöltetik nyilvánosan a telefonjukat, a legtöbben inkább fülest vagy külső hangszórót használnak, amelyhez jól jön a jack aljzat. A képi minőséggel viszont elégedettek voltunk, és a legmagasabb szintű jogvédelmi modulnak hála az online filmeket - Play Video, Netflix, Amazon Prime -  a lehető legjobb minőségben nézhetjük, ami a OnePlus esetében full hd streamet jelent.

A OnePlus 6 rendszere, az OxygenOS nagyon hasonít az Android gyári felületére, átlátható, letisztult, könnyen és gyorsan használható. A hátlapi ujjlenyomat-olvasónak jó alternatívája az arcfelismerés, amely bár kevésbé biztonságos, a kijelzőzár feloldását villámgyorsan megoldja. Az aksi egy-két napot simán kibír, használattól függően, de azért ekkora mérethez belefért volna pár száz extra milliamperóra. A OnePlus gyorstöltője még mindig kiváló, fél óra alatt 60 százalék körüli töltöttség érhető el.  

A Huawei hűséges hűbérese

A Honornak is van némi szerepe abban, hogy a Huawei a világ egyik vezető mobilgyártója lett. A fiatalos és olcsóbb márka segít szélesebb körben teríteni a Huawei technológiáját. A Honor 10-ben ugyanaz a Kirin 970-es csip dolgozik, mint a Huawei legmenőbb idei telefonjaiban, a P20-ban és a P20 Próban, és a mérések azt mutatják, hogy teljesítményben alig marad el azoktól. A külalakban is van némi hasonlóság azóta, hogy a P-sorozat fényes üvegborítást kapott, ami eddig inkább a Honorra volt jellemző. 

A Honor leginkább a P20-ra hasonlít, hiszen nagyjából ugyanakkora a kijelzője, 5,84 colos és full HD+ felbontású. A bevágás és a káva mérete alapján is olyanok, mint egy ikerpár, csak a hátlapi kamerák eltérő elrendezése leplezi le őket, és hogy hiányzik mellőle a Leica neve - a Honor 10 kameráján nem dolgozott a neves partner. Ehelyett csak annyi áll ott, hogy AI Camera, a Honor 10 ugyanis sok okos funkciót kapott a legfrissebb P-sorozattól.

De nem mindet, sőt, hiányzik mindenféle stabilizáció, a lézeres távolságmérés és a kéttónusú led vaku. Nehéz átlátni, hogy milyen érvek mentén döntenek a Huaweinél a kameraszenzorokról, a Honor 10 ugyanis tök más paramétereket kapott, mint a P20: a fő kamera 16 megapixeles és f/1.8-as rekeszű, és a másodlagosnak is jobba felbontása, 24 megapixeles, ám a rekesze kevésbé előnyös. A mesterséges intelligencia a téma automatikus felismerésében mutatkozik meg, szűk két tucat kategóriát tud megkülönböztetni a fényképező. Ezen kívül a két kamera képét is algoritmusok kombinálják, hogy a kétszeres zoom több képi információt tartalmazzon.

Kimaradt viszont a szuperlassított mód, 120 fps a maximum, és hiába kapcsoljuk be az éjjeli fényképezést, stabilizátor nélkül ez fabatkát sem ér, ha nem rögzítjük atomstabil állványon a készüléket, mert - szemben a P20 és P20 Próval - biztosan be fog mozdulni a kép a több másodperc hosszú záridőnél. Ugyanakkor van egy AR-lencse nevű megoldás, amely egyértelművé teszi a Honor célközönségét: olyan hátterekkel és matricákkal lehet feldobni a fotókat, amelyek 99 százalékban kislányoknak valók.

A Honor 10-nek előnyére válhat a gigabites mobilnetes csatlakozás, hogy stabilabban jöjjön a Netflix, ám ez a telefon nem támogatja a komolyabb szerzői jogvédelmet, ezért csak normál felbontású streamet fog kapni, és így már nehéz kihasználni a szupergyors netet és a full HD kijelzőt. De legalább a zenehallgatással nem lesz gond, hiszen ezen a telefonon megmaradt a jackdugó.

Bár a Honoron megtarthatjuk az Android három virtuális gombját, akár ki is kapcsolhatjuk, hogy helyette a kijelző alatti érintésérzékeny gomb felületén leadott gesztusokkal navigáljunk. A OnePlus módszere kényelmesebb, mert a teljes kijelzőfelületet kell használni, nem csak egy parányi részt, de a Honoré is működik, gyorsan rutinszerűvé válik. Itt is működik és villámgyors az arcfelismerés, akárcsak a P20-as mobilokon.

Akkuról egy-másfél nap kihúzható, és a fél óra alatt 50 százalékra feltöltő gyorstöltő ment meg minket a lemerüléstől.

Meredek úton száguldozik a Xiaomi

A Xiaomi a szuperolcsó telefonjairól ismert, azoknak hála tud évről évre óriásit növekedni eladott darabszámban. Persze mindegyik gyártónak szüksége van csúcsmobilra, és a Mi Mix 2S nem okoz csalódást a márka híveinek. Formára olyan mint az iPhone X, kijelző bekapcsolásakor meglep minket a Xiaomi:

nincs bevágás

Egy pici sem, a Xiaomi ugyanis elég bátor volt ahhoz, hogy a szelfikamerát áthelyezze a jobb alsó sarokba, ahol amúgy is elég vastag a káva, és kompromisszumok nélkül elfér. Ennek megvan a maga hátránya, szelfizés közben figyelmeztet miket a telefon, hogy állítsuk a feje tetejére. A kijelzőt egyébként maximálisan kihasználhatjuk, az Android gombjainak eltüntetése gesztusokkal lépkedhetünk a menüben, akárcsak a Oneplusnál.

Lenyűgöző a Xiaomi Mi Mix 2S lakkfekete borításának eleganciája, ebben hasonlít a OnePlus 6-ra, de néhány apró részlettől, a kamerát körülvevő finom arany színű kerettől a Xiaomi egy árnyalatnyit kifinomultabb. Hátránya, hogy egy kissé nehéz a hasonló méretű mobilokhoz képest. Hiányzik róla a jackdugó, ezt egy kis átalakítóval pótolták, de legalább a beépített hangszórók sztereóban szólnak. A kihangosítás minősége lehetne jobb, de normál hangerőn rendben van. Sokkal nagyobb gond, hogy a Mi Mix 2S sem támogat magasabb szintű DRM-et, így nem kapunk nagy felbontású streamet a Netflixtől és a többi filmszolgáltatótól.

A kijelző 5,99 colos és full HD+, és emögött bitang erős Snapdragon 845-ös csipet, 128 GB-os tárolót és 6 GB RAM-ot találunk. Az Antutu mesterséges mérése szerint a Mi Mix 2S nagyobb teljesítményű, mint az általunk tesztelt Oneplus 6 változat, de csak egy hajszállal előzte meg a riválisát.

Rendben van a Mi Mix 2S kamerája, a jó rekeszértékű lencsét képstabilizátor és dual pixeles autofókusz segíti, valamint mesterséges intelligencia támogatja a téma jelenetek felismerését, tehát a kamera szoftvere igyekszik a témához igazítani a beállításokat. A szelfikamera sajnos átlagon aluli, az 5 megapixeles felbontás ebben a kategóriában már kevés. Kamerázásban is vannak korlátjai a Xiaomi csúcsmobiljának, érdemes full HD felbontásnál maradni.

Másfél-két napot ki lehet húzni aksiról a Mi Mix 2S átlagos használatával, és a gyorstöltő körülbelül fél óra alatt több mint félig megtölti az aksit, így sok gondunk nem lehet a lemerüléssel. A telefon a vezeték nélküli Qi töltést is támogatja.

   OnePlus 6  Honor 10 Xiaomi Mi Mix 2S
 Méretek 75,4×155,7×7,8 mm
177 gramm
71,2×149,6×7,7 mm
153 gramm
74,9×150,9×8,1 mm
191 gramm
 Kijelző 6,28 colos AMOLED
1080×2280 pixel
5,84 colos IPS LCD
1080×2280 pixel
5,99 colos IPS LCD
1080×2160 pixel
Processzor Nyolcmagos Snapdragon 845
4×2,8 GHz + 4×1,7 GHz
Nyolcmagos Kirin 970
4×2,4 GHz + 4×1,8 GHz
Nyolcmagos Snapdragon 845
4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz
 Tárhely és RAM 256/128 GB, 8/6 GB 128/64 GB, 6/4 GB 256/128/64 GB, 8/6 GB
 Hátlapi kamera 16 MP f/1.7
20 MP f/1.7
2160p@30/60 fps
1080p@30/60/120 fps
720p@480 fps
16 MP f/1.8
24 MP f/1.8 monokróm
2160p@30 fps
1080p@30/60 fps
12 MP f/1.8
12 MP f/2.4
2160p@30 fps
1080p@30/120 fps
720p@240 fps
 Előlapi kamera 16 MP f/2.0 24 MP f/2.0 5 MP f/2.0
Kapcsolat  Wifi: 802.11 a/b/g/n/ac
LTE 1024 Mbps
bluetooth 5.0
Wifi: 802.11 a/b/g/n/ac
LTE 1024 Mbps
bluetooth 4.2
Wifi: 802.11 a/b/g/n/ac
LTE 1200/100 Mbps
bluetooth 5.0
 Akku 3300 mAh  3400 mAh 3400 mAh

Bármennyire is különbözőek, a Huawei Honor 10, a OnePlus 6 és a Xiaomi Mi Mix 2S mind a csúcskategória alsó határán igyekeznek megkapaszkodni, jó ár/érték aránnyal, ám eltérő kompromisszumokkal.

A OnePlusnak a szoftvere visszafogott, hiányoznak belőle például a kamerát okosító extrák, és ezeket - például a hardverrel profin összehangolt mesterséges intelligenciát - letöltött appokkal sem lehet teljesen pótolni. Ezzel együtt egy nagyon jól összerakott, stabil és megbízható készülék, akárcsak az elődjei. A Honor 10 inkább a hardverében nélkülöz dolgokat, mint például a profibb Huawei mobilokban meglévő giroszkópos stabilizációt, amitől a kamerát sötétben kevésbé tudjuk kihasználni, ugyanakkor a telefon erejére, stabilitására aligha lehet panasz. A Xiaomi Mi Mix 2S pedig a két rivális közt van félúton, bitang erős hardverrel és eleganciával, és némi mesterséges intelligenciás okosítással.

Mindhárom készülék ajánlott, ha a százezer forinttal drágább abszolút csúcskategória elérhetetlen, viszont a stabil, gyors és relatív hosszú ideig tartó működés létfontosságú.  

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?