Húszezret adna új mobilra az állam

2021.10.07. 14:43

Mobilkészülékcsere-támogatási programot indít a kormány ötmilliárd forintos kerettel. Jövő év februárjától bruttó húszezer forintos támogatást kaphatnak azok, akik 4G- vagy 5G-képes mobiltelefonra cserélik régi, még csak 3G-hálózatokat támogató eszközüket – jelentette be sajtótájékoztatón Karas Monika, az NMHH elnöke.

A programot az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen valósítja meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a programhoz szükséges összeget utóbbi biztosítja. A hatóság szerint közel félmillió magyar van, akinek 3G-hálózaton működő telefonja van, az ötven leggyakoribb típusú mobilról egy listát is közzétettek. Karas Monika azt mondta, a digitalizációnak nem lehetnek ők a vesztesei, ahogy az okostelefonos szolgáltatások egyre nélkülözhetetlenebbé válnak.

Ugyanakkor a meghirdetett összeg csupán 250 ezer főnek, tehát a még mindig 3G-s mobillal rendelkező magyarok felének elég, amennyiben minden jelentkező a kormány által kínált maximális támogatást szeretné igénybe venni. A programban való részvételre és készülékcserére 2022 első felében lesz lehetőség, a keretösszeg kimerüléséig. Az NMHH javasolja, hogy aki szeretné kihasználni a támogatási programot, várjon karácsony utánig az új eszköz vásárlásával.

A támogatás igénybevételének feltételei, hogy magyarországi lakhellyel és kizárólag 2G- vagy 3G-hálózati csatlakozásra képes eszközzel rendelkezzen az igénylő, az újonnan vásárolt (4G/5G-csatlakozásra és VoLTE-hívásra képes) mobilja pedig minimum húszezer, maximum 120 ezer forintos kiskereskedelmi árral bírjon. Az NMHH szerint negyven-ötvenezer forintért már lehet jó minőségű 4G-s telefont vásárolni, a maximális értékhatár meghúzását próbálták úgy megtenni, hogy azzal a ténylegesen rászorulókat segítsék.

A Magyar Telekom szeptemberben jelentette be, hogy lekapcsolja 3G-hálózatát, ezzel hatékonyabbá téve a korlátos frekvenciakészlet kihasználását. A Telenor 2022 júniusától fokozatosan kezdi el kivezetni a 3G-t, míg a Vodafone a piac állapotától és felhasználói igényeitől függően fogja elkezdeni 3G-hálózatának leépítését.  • Tippek
  • Hírek