Bivalyerős új konzolokkal nyit az idei E3

000 Was8936571
2016.06.11. 12:57

Több mint húsz éve minden nyár elején Los Angelesre szegeződik gémervilág tekintete: az Electronic Entertainment Expón (E3) ekkor és itt mutatják be a nagy játékkiadók a karácsonyi szezonra szánt új játékaikat. Vagy néha előbb mutatják be. Néha meg el sem mennek a show-ra. Vagy elmennek, csak nem úgy. Vagy csak indítanak egy többnapos élő streamet. Minden idők egyik legfurcsább E3-a várható idén, amit a helyszínről követünk majd. Összeszedtük, mire számítunk a kedden (de sajtótájékoztatókkal már vasárnap) kezdődő játékexpón.

A Microsoftnak villantania kell

Az előző konzolgenerációban az Xbox 360 szépen rávert a PlayStation 3-ra, évekbe telt, mire a Sony lefaragta az előnyt. Most viszont a PlayStation 4 eladásai már 40 millió fölött járnak, az Xbox One fogyásáról pedig nincsenek hivatalos adatok, de az iparági becslések 18-20 millió körülre saccolják azt. Vagyis nagyjából kétszer annyi PS4-et adtak el, mint Xbox One-t, szoftverek terén pedig még rosszabb lehet a helyzet. Ez részben az új Xbox szerencsétlen 2013-as bevezető kampányának köszönhető, és nagyjából most van az a helyzet, hogy a Microsoft még tud valami olyat mutatni, amivel beérheti riválisát. Az exkluzív játékok száma évről évre fogy, de a Gears of War 4-re biztosan lehet számítani: a külső nézetes lövölde új része ősszel érkezik, persze csak Xbox One-ra. Várható egy új Forza-játék is (már bemutatták, hogy száguldani fog benne a Lamborghini Centenario), kisebb összeget a Halo 6-ra is tennénk, és nyilván az egyik legértékesebb új brandjével, a Minecrafttal is kezd valamit a cég. Az Xbox One mellett a Windows 10-verziók is kapnak majd némi reflektorfényt, sőt valamiféle szinergia sem elképzelhetetlen – a cég jó ideje dolgozik azon, hogyan hozzon létre valamilyen ésszerű közös metszetet az Xbox és a Windows 10 szoftverboltja között. De ahhoz, hogy a Microsoft ne maradjon le végképp a mostani konzolgenerációban, nem petárdák kellenek, hanem tűzijáték.

Új konzolok, olcsóbb régiek

Ilyen tűzijáték lehet az új Xboxok bejelentése, amit iparági pletykák biztosra vesznek. Ez amúgy sem lenne meglepő; az Xbox 360-ból is kijött pár év után egy karcsúbb modell. Ezúttal viszont nemcsak egy kisebb modellről szól a zuhanyhíradó (bár ilyet is rebesgetnek Xbox Mini néven), hanem egy Xbox Scorpio kódnevű gépről is, ami az Xbox One számítási teljesítményének négyszeresét tudja. És ha minden igaz, a Sony is egy új PS4-et bütyköl, a Neót, ami szintén erősebb lesz elődjénél, nem csak optikai tuningot kap. Vagyis ha a pletykák beigazolódnak, a két nagy konzolgyártó összehoz egy fél generációváltást. Az új modelleken a játékok gyorsabban és részletesebb grafikával tudnak majd futni, mint a régieken, és így kevésbé ülnek majd a konzolparasztokon viccelődő pc master race poénjai. Izgalmas összecsapásnak hangzik, és az sem kizárt, hogy az új játékgépekkel a kifutó modellek ára csökkenni fog.

VR the world

A játékipar buzzwordje az elmúlt pár évben a virtuális valóság (esetleg még a kiterjesztett valóság) volt, és ez a trend az idei E3-on is egészen biztosan jelen lesz. A Sony saját VR-kütyüre tett fel elég sokat, de megkerülhetetlen az Oculus Rift is pár standon, és talán a HTC Vive-vel is találkozunk majd. (sőt, egy-két merészebb spekuláció már Oculus Rift 2-ről beszél). És persze ezekhez szabott játékok is jönnek majd, amikről korábban itt írtunk bővebben. A Crytek The Climbje már megjelent, várjuk, hogy esetleg kipróbáljuk következő projektjüket, a Robinson: The Journeyt. Várható valami VR-os dolog a Bandai Namcótól és a Double Fine-tól is, és persze a Sonynál több játék. A Microsoft pedig bizonyára a Hololenst tolja majd (amit nemrég próbáltunk ki), és nem lennénk meglepve, ha a tavalyi Minecraft-bemutatójukat idén a látogatók is kipróbálhatnánk.

Cégek, akik ott sem vannak

Az idei E3-ról furcsamód az ipar több kulcsszereplője is hiányozni fog – olyanok, akik korábban sok négyzetméteren képviseltették magukat a show-n. Nem lesz saját standja az Activision Blizzardnak, a Disneynek, az Electronic Artsnak és a Wargamingnek. Mert már nem éri meg nekik (ami aggasztó kérdéseket vet fel az E3 jövőjével kapcsolatban). Persze azért ezeknek a cégeknek az az érdekük, hogy valahogy kijussanak E3-ra, ezért könnyen lehet, hogy például Wargaming-játékkal fogunk találkozni, csak éppen valamelyik pc-hardvergyártó standján. Mint ahogy az új Call of Dutyt is ki lehet majd próbálni, csak nem egy Activision feliratú helyen, hanem a Sonynál.

Az EA meghekkeli az E3-at

Az Electronic Arts viszont nem sunnyog ki fű alatt az E3-ra, hanem konkrétan ellenrendezvényt szervezett EA Play néven, rögtön két helyszínen: Los Angelesben (egy köpésre az E3-tól) és Londonban. Vasárnaptól keddig lesz a móka, azaz szépen ráparkoltak az E3-at felvezető sajtótájékoztatók napjaira (és ezzel amúgy jól kicsesztek az E3-ról tudósító újságírókkal). Mindenképpen megpróbálunk bejutni, hogy megnézzük, mivel próbálják meghekkelni az E3-at, de amúgy az Andromeda alcímű Mass Effectre, a Titanfall 2-re és Star Wars-játékokra lehet számítani – utóbbiból talán már a volt Uncharted-góré Amy Hennig közreműködésével készülő darab is bemutatkozik. Meg persze egy regiment sportjáték tobzódik majd az EA Playen, mert összeomlana az univerzum, ha nem mutatnának be minden évben egy új FIFA-t, NHL-t, NBA-t és Madden NFL-t.

Folytatások, amiket biztos láthatunk

Nem újdonság, hogy a játékipar eléggé ráállt a sikerjátékok folytatásaira (már ha az AAA-kategóriás címeket nézzük). Ezekből biztosan akad majd pár raklapnyi a show-n, és ahogy az az utóbbi években szokássá vált, a cégek már hetekkel az expo előtt ellövöldözik puskaporuk egy elég jelentős részét (ami megint csak aggasztó kérdéseket vet fel az E3 jövőjét illetően). A fentebb említetteken kívül egészen biztosan megcsodálhatjuk a Watch Dogs 2-t, ami az Ubisoft idei nagy durranása (új Assassin's Creed nem lesz 2016-ban), és nagyon reméljük, hogy az a játék lesz, aminek eredetileg az első Watch Dogsot ígérték. De lesz még Injustice 2 és Dishonored 2 is, a Destiny kap egy újabb iterációt Rise of Iron alcímmel, a Nintendónál pedig mindent el fog uralni a Legend of Zelda sorozat Wii U-s debütálása.

Folytatások, amiket talán láthatunk

És persze lehet találgatni, milyen folytatást mutatnak be, ami nem szivárgott ki még. A Bethesda például valamiért csak kibérelte azt a baromi nagy hangárt, ahol sajtóbemutatót tart – nem zárhatjuk ki, hogy feltűnik a kivetítőn egy új Elder Scrolls-játék címe (bár most így a show előtt pár nappal inkább a Skyrim újgenerációs remastered verzióját rebesgetik). Elég esélyes egy új God of War is, mert a Sony Santa Monica régen hallatott magáról. A Rockstar nem szokott E3-ra járni, de volt már rá példa, hogy valamelyik konzolgyártónál bejelentettek egy új játékot – és most sem esélytelen ilyesmi, mert a San Diegó-i stúdiójuk 2010 óta alkot valamit, legvalószínűbb, hogy egy Red Read Redemption 2-t. Felbukkanhat még a Prey 2 is, a Borderlands 3, a Capcomnál pedig a Resident Evil 7-tel köszörülhetik ki a hatodik rész csorbáját. A legvadabb folytatáspletyka pedig az, hogy külön játék lesz a Witcher 3 kártyajátékából a Gwentből. (Játszanám!)

Folytatások, amiket biztosan nem láthatunk

Half-Life 3. Adjuk fel, emberek, és lépjünk tovább.

Játékok, amik nem folytatások

Ez a legizgalmasabb, ugyanakkor legkevésbé megjósolható szelete az E3-nak. Miből lesz olyan új sikersorozat, mint amilyen a Mass Effect vagy az Assassin's Creed lett? Mi lesz az a játék, amihez aztán a többi próbál majd a saját műfaján belül igazodni? Reméljük, lesznek ilyen bombameglepetések, addig is csak azt tudjuk felsorolni, milyen már bejelentett, de még nem sokat mutató új brandből várhatunk több részletet. Például a Sony régóta készülő The Last Guardianje most már igazán szembejöhetne velünk játszható demo formájában, de a Resident Evil- és a Bayonetta- sorozatból ismert Kamija Hideki sárkányos őrületét, a Scaleboundot is kipróbálnánk már. Titokban viszont abban reménykedünk (bár ez a legkevésbé valószínűbb), hogy a Witcher 3-mal tavaly a mennybe ment CD Projekt Red bepillantást enged a sötét jövőbe a Cyberpunk 2077-mal.  • Tippek
  • Árfolyam