Videojáték = művészet

2016.06.15. 16:54

Az E3-on tizenkettedik alkalommal rendezték meg az Into The Pixel című versenyt. 2004-ben az első még csak egy komolytalan kezdeményezésnek tűnt, aztán évről évre egyre nagyobb rangot szerzett a szakmában, és ma már a videojátékok grafikusai között elég éles verseny zajlik, hogy ki kerül be a legjobbak közé. A tárlatra koncepciórajzokat, illusztrációkat lehet nevezni, ezekből választ egy szakmai zsűri.

A zsűrit pedig csak részben adja a videojátékos szakma; idén például az amerikai művészeti akadémia is benne volt az értékelésben, és maga az akadémia elnöke méltatta az Into The Pixelt. A művek elbírálásakor szempont, hogy melyik kerülhetne akár múzeumba is, és ezzel talán le is lehetne zárni azt a régóta tartó buta vitát, hogy a videojáték lehet-e művészet.

A verseny abból a szempontból is érdekes, hogy egy nagy játék artworkje nem tud erőnyerő lenni, teljesen esélyes vele szemben egy kisebb költségvetésű játékhoz készült rajz is. Ez meg is látszik az idei nyerteseken: több indie játékhoz készült alkotás került be a legjobb tizennégybe, mint amennyit a nagy AAA-kategóriás játékok adtak. De persze nincs ilyen jellegű rivalizálás, a Song of the Deep artworkje megfér a Dishonored 2-é mellett. A képek a fenti galériában megtekinthetők, a korábbi évek nyertesei pedig az Into the Pixel honlapján.