Ha elmúlik karácsony, de nem elég gyors a gép

GettyImages-508369552
2016.12.29. 14:53
Elmúlt a karácsony, felbontottunk minden ajándékot, most jön az a rész, hogy elköltsük, amit a visszaváltott vackokért kaptunk, vagy amit azon spóroltunk, hogy végre tényleg nem vettünk semmit azoknak, akikkel már évekkel ezelőtt megbeszéltük, hogy nem veszünk egymásnak semmit.

Játékosként az ünnepek előtti és utáni időszak azért nehéz, mert még akkor is akciókkal bombáz minket az internet, mikor már nagyon érezzük, hogy nincs szükség új videokártyára vagy a hetvenkettedik új játékra, hiába olcsó. Hát na, „olcsó” – szóval olcsóbb, mint általában.

Tegyük fel, hogy van 20-50 ezer forintunk, és nagyon szeretnénk életet lehelni a mostanában egyre többször akadékoskodó pécénkbe. Ha ez a helyzet, akkor lehet örülni, hogy akkor élünk, amikor, és lehetőségünk van akár egy-két alkatrész beújításával is segíteni a helyzeten.

Végy egy jó SSD-t

A legjobb, amit tehetünk (és ez már évek óta így van), ha veszünk a gépbe egy SSD-t. Ez a háttértárak viszonylag új típusa, a lényege, hogy nem gyorsan pörgő, mágneses lemezek vannak benne, mint a hagyományos merevlemezekben, hanem memóriacsipek. Gyorsabbak, nincs hangjuk, cserébe viszont nem olyan tágasak, jóval többe kerül rajtuk egy gigabájt, mint a hagyományos társaikon.

Szerencsére azonban némi óvatoskodással egy 250 gigabájt körüli darabbal már egész sokáig el lehet lavírozni úgy, hogy a rendszert is arról futtatjuk. Félelmetes élmény amúgy, mekkorát gyorsul még a legöregebb pécé is (már most olyanokról beszélünk, amelyekbe egyáltalán be lehet szerelni a SATA-csatolós SSD-ket): másodpercek alatt elinduló és leálló gépet kapunk, pikk-pakk előreppenő szövegszerkesztővel és böngészővel, szóval ha a gépet a család más tagjai is használják, ez is lehet egy érv a vásárlás mellett. Persze a cél főleg az, hogy a játékok gyorsabban induljanak, és csökkenjenek a pályák közti töltési idők, és egy SSD ezt tudja is.

Ha a 20-30 ezer forintos kategória lehetőségei között turkálunk, számos jó vétel akad. A legnépszerűbb a Samsung 850 EVO és a SanDisk Z400-as sorozata, de érdemes a Crucial MX300-ast is keresni. Ha teljesen idegenek vagyunk az SSD-k világában, a legjobb, amit tehetünk, hogy a termék írási és olvasási sebességét használjuk mankónak, és ha kinéztünk egy olyat, ami árban és ígért képességeiben is tetszik, elkezdjük olvasgatni a netes értékeléseket, teszteket. Nagyon mellényúlni nem lehet, akkora a gyorsulás a hagyományos merevlemezről futó rendszerhez képest, hogy nem bánjuk meg a viszonylag rosszabb választást sem.

CPU: nincs olcsó megoldás

Az SSD-től sok minden gyorsabb lesz, de fontos tudni, hogy a játékok pont nem, legalábbis ha a másodpercenként kirajzolt képkockák számát, vagyis az animáció simaságát nézzük. Ha azt szeretnénk, hogy az öregecskébb gépünk jobban bírja az újabb játékokat, sajnos még mindig a processzort vagy a videokártyát kell kicserélnünk. Kevés pénzből inkább az reális, hogy az utóbbit váltjuk le, hiszen ha processzort cserélünk, az több mint valószínű, hogy alaplap- és memóriacserével is jár, ami már bőven kiszorul abból a keretből, amiről most beszélünk.

Amúgy sincs jó élete annak, aki mostanában kevés pénzért akar erős, játékra is jó, kompromisszumoktól mentes processzort venni – talán csak az AMD Athlon X4 860K jöhet szóba 22 ezer, illetve az Intel Core i3-6100 35 ezer forintért. De érdemes összehasonlítani a gépben eleve lévő CPU-val ezeket, mert könnyen lehet, hogy a fogyasztás lesz az egyetlen dolog, amiben ezek a most olcsónak mondható alkatrészek felülmúlják azt, amit pár éve vettünk.

Intel Core i3-6100
Intel Core i3-6100

Persze most is igaz az, hogy aki a legjobb hardvert várja a legjobb áron, az örökké várhat. 2017-ben a processzorok terén lesz előrelépés, az AMD és az Intel is új, kifejezetten asztali gépekbe, játékgép-konfigokba szánt CPU-kkal jelentkezik majd, bár ezekről pontos részleteket egyelőre nem nagyon lehet tudni. A legnagyobb kérdés, hogy lesz-e megint olyan, kifejezetten olcsó, de játékosoknak szánt processzor, amely komoly teljesítményű, mégsem kerül annyiba, mint az egyértelműen nem játékos munkaállomásokba is használható társaik.

Az Intel belengette a Core i3-7350K-t, de a december eleji előzetesek alapján az inkább a 60 ezer forintos szinten lesz majd, ami elég távol van az olcsótól még akkor is, ha évekre előre jó befektetésnek tűnik (ha befogjuk a fülünket, és nem halljuk meg, mit suttog a fülünkbe a konzolokról az idők szava).

Ugyanez a helyzet az AMD új, mostanában bejelentett, Ryzen fantázianevű processzorcsaládjával is. Mármint egyrészt ugyanúgy nem tudunk sokat, de a pletykák szerint ez is inkább az 50-80 ezer forintos kategóriába kerül majd attól függően, mennyire teljesít jól az Intel hasonló erejű termékeivel szemben. Ha tehát valaki olcsó processzort akar venni, azért ne várjon, mert fél, hogy kimarad valami jó buliból, sőt az sem túl valószínű, hogy a mostani, eleve gyengébb és olcsóbb processzorok ára tovább csökken majd január-február környékén, mikor a boltokba kerülnek a drága újdonságok.

Sosem volt ilyen jó a rossz VGA-k helyzete

Sokkal jobb a helyzet keskeny pénzű szempontból videokártyák terén. A két nagy gyártó, az AMD és az Nvidia is egész friss lovakkal indul a versenyben, és már 40 ezer forint környékén is komoly terhelést bíró kártyákat lehet találni. Az AMD az RX 460-as, az Nvidia a GTX 1050-es kódnevű csipekkel vadászik a kispénzű játékosokra, és az az érdekesség van az árazásban, hogy amennyivel az előbbi kártya gyengébb, az utóbbi annyival drágább, úgy 10 százaléknyi a teljesítmény és az árak közti differencia. Igazából mindkét kártyából érdemes rámenni a több memóriával szerelt, vagyis 4 gigabájtos változatokra. A piacon valamelyest gyengébb RX460-asok drágább, 4 gigabájtos változata kerül annyiba, mint a GTX1050 olcsóbb, 2 gigabájtos változata. Érdekesség viszont, hogy az egyik kevéssé ismert gyártó, a PNY kártyáiról csupa jót olvasni a neten. A PNY GTX 1050 Ti itthon is kapható, állítólag 55 ezer forintért is. Ez 16 ezer forinttal drágább, mint a legolcsóbb RX 460-as, 4 gigás kártyák, de teljesítményben nagyjából ennyivel jobb is.

pnygti

Januárig azonban érdemes lehet figyelembe venni egy másik megközelítést is, mégpedig azt, hogy drága gépfejlesztés helyett inkább a korábban nagy sikereket arató játékokat veszünk, melyek pont futnak még a gépünkön akár fejlesztés nélkül is. Az összes nagyobb digitális játékboltban akció van, a Steam, az Origin, a Uplay, de még a magyar Muve.hu is egészen elképesztő akciókban ad korábbi sikerjátékokat, és 15-20 ezer forintból akár egy évre előre bespájzolhatunk addig, míg nem pénzszűkében kell hardvert vásárolnunk.  • Tippek
  • Babaváró hitel