3,5 év felfüggesztettet kapott a templomban Pokémonozó blogger

2017.05.11. 17:08

A korábban belengetett öt év börtön helyett enyhébb ítélettel megúszta a 22 éves Ruszlan Szokolovszkij azt, hogy tavaly augusztusban Pokémon Góval játszott a jekatyerinburgi katedrálisban.

Az orosz bloggert (avagy vloggert) azzal vádolták, hogy megsértette mások vallási érzékenységét és gyűlöletet keltett, amikor a népszerű okostelefonos szörnyvadász játékkal játszott a templomban, és ráadásul erről videót is készített és azt felrakta a YouTube-ra.

A videót Szokolovszkij azután készítette, hogy a helyi média figyelmeztette a pokémonozó játékosokat, hogy ne játsszanak templomokban, szavazókörzetekben vagy magánterületen, mert annak súlyos jogi következményei lehetnek. A videó elején Szokolovszkij ezt totális képtelenségnek nevezte, majd bement a templomba zsebszörnyekre vadászni. “Hogy lehet bárkit is megsérteni azzal, hogy okostelefonnal a kezedben körbesétálsz egy templomban?” - kérdezte.

A film megjelenése és népszerűvé válása (csaknem kétmillióan látták) után az orosz rendőrség házkutatást tartott Szokolovszkinál, megtalálták a videofelvételt, azaz a bizonyítékot a gyűlöletkeltésre és a vallásszabadság elleni uszításra. A bíróság előtt Szokolovszkij tagadta bűnösségét.

A fiatal férfit végül 3 és fél év börtönbüntetésre ítélte a jekatyerinburgi városi bíróság, az ítélet végrehajtását felfüggesztve, írja a BBC. Az ítélethirdetés után Szokolovszik láthatóan megkönnyebbült.  • Tippek
  • Biztosítás