Meghalt a videójátékok egyik atyaúristene

2018.05.28. 09:39

81 éves korában elhunyt Ted Dabney, a videójáték-ipar egyik meghatározó, nagy hatású alakja. Ted Dabney és társa, Nolan Bushnell alapították 1971-ben a Syzygy nevű céget, ami még abban az évben piacra dobta a Computer Space nevű játéktermi gépet, ami az első kereskedelmi forgalomba kerülő videójáték volt.

A Computer Space sikere és a vele szerzett tapasztalatok vezettek az Atari 1972-es megalapításához, és a videójátékok legendás ősének, a Pongnak megjelentetéséhez (ebben Al Alcorn szoftverfejlesztő volt Dabney és Bushnell társa). A Pong masszív üzleti siker lett, dollármilliókat hozott az Atari konyhájára.

Ted Dabney a tengerészgyalogságnál kezdte elektronikai tanulmányait, majd a katonaságtól leszerelve a Bank of America és a HP voltak a munkahelyei. 1961-ben az Ampex nevű cégnél kezdett kijelző-technológiával foglalkozni, és itt, 1969-ben ismerkedett meg Bushnell-lel.

A Computer Space és a Pong sikere után nem maradt sokáig az Atarinál - nem értett egyet pár vezetői döntéssel -, karrierje során olyan cégeknek dolgozott tovább, mint a Fujitsu, Raytheon vagy a Teledyne. Amikor elege lett a számítástechnikai iparból, visszavonult és feleségével egy kis csemegeboltot üzemeltetett Sierra Nevada hegyei közt. 2017-ben nyelőcsőrákot diagnosztizáltak nála, de elutasította a kezelést, a kór 2018. május 26-án ragadta el.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport