Bemutatkoztak a 2020-as Lenovo Legion laptopok

2020.06.26. 16:53

A Lenovo bemutatta a videojátékosoknak szánt Legion sorozat 2020-as modelljeit, a Legion 5, 5i, 5pi és 7i kicsit megváltozott burkolata alatt az Intel és az AMD legfrissebb processzorai dolgoznak. A pénteki online bemutató elején a gémerekkel kapcsolatos felmérésük eredményeit is közölték:

az elkötelezett játékosok többsége 25 évnél idősebb, szereti az esportban is bevett játékokat, és hajlandó is fizetni azokért. A legtöbben teljes munkaidőben dolgoznak, és általában csak este 6 és 11 között tudnak leülni a gép elé, hetente összesen 11 órát. A gémerek 40 százaléka nő.       

A Lenovo szerint a gémerek 80 százaléka a teljesítményt tartja a legfontosabbnak a számítógépekben, és 60 százalékuk szerint a formatervezés, a dizájn a második legfontosabb tulajdonsága egy gépnek, ami alatt nem a gép színe értendő, hanem például az, hogy normális legyen a billentyűzet és a kijelző.

Az idei választékban a 15 hüvelykes Legion i7 a csúcsmodell, csak ebben lesz elérhető az Nvidia RTX 2080 Super kártya és az Intel Core i9 processzor. A billentyűzet útja egy kicsit kisebb, mint a többi modellnél, 1,3 milliméteres, az IPS kijelző pedig 144 vagy 240 Hz-es típus lehet. A színhűséggel kapcsolatban csak annyi plusz infót mondtak újságírói kérdésre, hogy a delta P értéke 2 alatti, így az nem derült ki, hogy például az sRGB színtartomány mekkora részét fedi le a panel.

Ennek a 2 centi vékony gépnek a hűtése is különleges:

gőzkamrát építettek be, amely állítólag ventilátor nélkül is rendesen kivezeti a hőt a laptop testéből.

A 15 és 17 hüvelykes kijelzővel kapható 5 és 5i modellek hagyományosabb felépítésűek. A Lenovo egyébként mindegyik modellen megtartotta a Legion gépek egyik jellegzetességét, hogy a legtöbb port hátul található meg, a kijelző takarásában, így nem kígyóznak oldalt a kábelek. A 5-ös számozású modellek már 2,5 centiméter vastagok, a billentyűk útja is 1,5 milliméterre nőtt, és a házban két hűtőventilátor dolgozik. A legjobban felszerelt változatokban AMD Ryzen R7 H vagy Intel Core i7 csipek vannak akár RTX 2060-as grafikus csip mellett.

Az 5Pi nevében a plusz betű a nagyobb teljesítményre utal, ez a modell 75 százalékkal nagyobb hőelvezető modult kapott, így valószínűleg jobban bírja a terhelést.

Ezekben az új modellekben bevezettek pár közös újítást a teljesítménnyel, a hőelvezetéssel és a kijelzővel kapcsolatban. Az akkuidőt úgy tolták fel normál használat mellett állítólag 8 órára, hogy az Nvidia fejlett Optimus technológiája az igényekhez igazítja a grafikus gyorsítást, és az egyszerűbb Intel csipet hagyja dolgozni a játékokhoz szükséges grafikus kártya helyett, amikor csak az Excelekben pakolgatjuk a számokat. Valószínűleg az árérzékeny vevőket szerették volna megszólítani, akik nem vesznek külön laptopot a játékhoz és a munkához.

A hűtőrendszer a Coldfront 2.0 megoldással elvileg gépi tanulással igazodik az aktuális használathoz, de manuálisan is kapcsolható, hogy mikor álljon át halkabb működésre a gép, és mikor tolja fel mind a teljesítményt, mind a hűtést is a maximumra. Végül a billentyűzet olyan mechanizmust kapott, amely állítólag jól elnyeli az ujjak heves becsapódásának erejét, és pontosan észlel minden gombnyomást.   • Bérelnék
  • Bankszámla