Focis játék még nem kapott ilyen rossz értékeléseket

2021.10.09. 06:20
A Konami egyik legismertebb franchise-a volt a nemzetközileg Pro Evolution Soccer, Japánban pedig Winning Eleven néven emlegetett focis játékszéria. A szakma a PES-t tartotta az EA által kiadott FIFA-sorozat legnagyobb kihívójának, és annak ellenére, hogy a japánok játéka a licenszek tekintetében sokszor lemaradt a piacvezető sportjátéktól, megvolt a maga rajongói bázisa. Egészen 2021 szeptember 30-ig, amikor az eFootball 2022, a PES-sorozat utódja csúnyán beleállt a földbe.

A PES-t a többség mindig azért szerette, mert annak ellenére, hogy kevésbé volt látványos a grafikája, mint a FIFA-nak, játékmenet tekintetében egy sokkal valósághűbb élményt adott, mint az EA sportjátéka. A Konami által kiadott franchise-nak viszont jóval kisebb rajongói bázisa volt, mint a FIFA-nak, így történhetett meg, hogy az eFootball PES 2020 megjelenése után nem érkezett teljes értékű felvonás, mindössze egy fizetős frissítés.

eFootball trailer
eFootball trailer
Fotó: eFootball / Youtube

A Konami azzal magyarázta a döntést, hogy a fejlesztőcsapat már a következő, új generációs eFootball 2022-n dolgozik, mely alatt a Fox Engine helyett az Unreal Engine 4 ketyeg majd. A játék szeptember 30-án, egy nappal a FIFA 22 előtt jött ki, ám a végeredményben nem volt köszönet. Focis játék még nem kapott olyan rossz értékeléseket, mint az eFootball 2022.

Steamen az eFootball 2022 már 18 ezernél is több véleményt kapott, az összesített értékelése pedig rendkívül negatív a játéknak. Azok közül a felhasználók közül pedig, akik véleményezték a Konami újdonságát, mindössze 10 százalék nyilatkozott pozitívan róla.

Az eFootball 2022 ráadásul Steamen a legrosszabb játékok között is listavezetővé vált, a játékosok még a Flatout 3-nál is gyengébbnek találták a sportjátékot.

Mindenképp lehetett arra számítani, hogy nagy visszhangot kap az a húzás, miszerint a névváltás mellett modellváltást is hoz magával az eFootball franchise. A játék ugyanis részben free-to-play, azaz ingyenes modellre váltott. Elsőre egy, a legjobb indulattal is csak demóverziónak nevezhető változata jelent meg azonban az eFootballnak, és mindössze 9 csapat irányítható benne. A későbbiek során fizetős tartalmak, új játékmódok és csapatok tömkelege jön, mindez pedig jobb élményt kínál majd a játékosoknak.

Az eFootball 2022 egyelőre teli van furcsaságokkal, az átvezetőknél a játékosok olyan arcokat vágnak néha, mintha saját paródiáik lennének. Ekkora bakik az egykori PES-szériában elképzelhetetlenek lettek volna:

A játékmenet sem az igazi, annak ellenére, hogy az élmény helyenként realisztikusnak is nevezhető, a végeredményt bugok rondítják. A passzok sokszor indokolatlanul pontatlanok, a focisták összeakadnak egymással, a labda viselkedése, és úgy összességében a védekezés is értékelhetetlen:

A Konaminál is látták, hogy erre az óriási negatív visszhangra reagálniuk kell, a játékkiadó közleményében kért elnézést és biztosította a játékosokat arról, hogy a közfelháborodást komolyan veszik, és javítanak a jelenlegi helyzeten. Az első frissítés már októberben megérkezik, az eFootball 2022 pedig a közeljövőben rengeteg új tartalommal frissül.

A FIFA fejlesztőcsapata komoly kritikákat szokott amiatt kapni, hogy részről-részre elenyésző mértékben javul a játéksorozat. Nagy kár, hogy egyelőre úgy tűnik, hogy az eFootball nem tudja megszorongatni idén az EA-sportjátékát, így már csak a nagy ígéretekkel beharangozott UFL-ben bizakodhatunk.

Az eFootball 2022 PC-re, PlayStation 4-re, PlayStation 5-re, Xbox One-ra, és Xbox Series X/S-re jelent meg.  • Hírek
  • Hírek