25 éves Lara Croft, a világ legismertebb kalandornője

2021.10.30. 17:27
1996. október 25-én jelent meg az első Tomb Raider, amelyben bemutatkozott a feltörekvő brit archeológus, Lara Croft. A fiatal nő bőrébe bújva a játékosok felfedezhették a világot, két pisztolyt forgatva lövöldözhettek, és nem utolsósorban halálos csapdákat rejtő sírokat rabolhattak ki. A franchise a napokban ünnepelte a 25. születésnapját, ebből az alkalomból pedig a Square Enix közzétett néhány felvételt egy olyan Tomb Raider játékból, ami végül soha nem készült el.

Az első Tomb Raider rögtön hatalmas sikert aratott, így nem csoda, hogy sűrűn követték egymást a folytatások, 1997-ben jelent meg a Tomb Raider II és 1998-ban a Tomb Raider III. A kalandor történetét készítő Core Design csapata viszont a Tomb Raider: The Last Revelation című, negyedik felvonásra annyira belefáradt a verklibe, hogy a hősnő halálával fejezték be Lara Croft kalandját. A The Last Revelation a kritikusoknak se tetszett, mindenki érezte, hogy kicsit megfáradt már a széria. Az Eidos Interactive azonban ráparancsolt a fejlesztőcsapatra, hogy folytassák a franchise-t. Vélhetően a nagy nyomás miatt az ezután érkező Tomb Raider Chronicles minden idők egyik leggyengébb és a kasszáknál is legrosszabbul teljesítő címe lett.

A franchise az elmúlt két és fél évtizedben nehéz időszakokon ment keresztül, Lara Croft sztorijának komoly mélypontjai voltak, és az Underworld kiadása utáni megtorpanást követően egészen 2013-ig kellett várni arra, hogy a Crystal Dynamics és a Square Enix sikerrel megújítsa a Tomb Raidert.

A 2013-as rebootban egy olyan Lara Croftot kaptunk, aki még kezdő felfedező volt, pisztolyok helyett inkább íjára és nyilaira támaszkodott, és így nézett farkasszemet egy titokzatos szektával.

A kalandornőt a készítők nagy mellű szexszimbólum helyett sikerült esendő emberként ábrázolni. A sikerben és a jó fogadtatásban komoly szerepe volt Camilla Luddington színésznőnek is, aki a karakter hangját és a motion capture technológiának köszönhetően bizonyos jelenetekben a mozgását is kölcsönözte. 2017 novemberéig 11 millió példányban kelt el a 2013-as Tomb Raider, mely a játékszéria 10. felvonása volt, és ezzel az eredménnyel a valaha készült legsikeresebb résszé avanzsált. A sztorit persze folytatták, két évvel később jelent meg a Rise of the Tomb Raider, melyben Lara a fagyos Szibériában menekült a kegyetlen Trinity emberei elől. A kalandornő eredetsztorija 2018-ban a Shadow of the Tomb Raiderrel ért véget, melynek fejlesztése és marketingje összesen 110-130 millió dollárba került, ezzel minden idők egyik legdrágább videójátéka lett.

A Tomb Raider-horrorjáték, ami soha nem készült el

Kevesen tudják viszont, hogy kis híján 2013-ban reboot helyett Tomb Raider: Ascension címmel egy kőkemény horrorjáték készült Lara Croft főszereplésével. A franchise 25. születésnapja alkalmából a Square Enix kiadó tett közzé egy hétperces videót a soha el nem készült túlélőjátékról, melyben a kalandornő lovon közlekedik, sírt rabol, és olyan félelmetes szörnyetegekkel kerül közelebbi ismeretségbe, amelyeknek simán helyük lenne akár a Bloodborne-ban is.

Íme, a játékmenet-videó:

A játékmenet-videó az Ascensiont korai fázisban mutatja, így helyenként hiányos és vázlatos a grafikája, de a végeredmény így is vérfagyasztó.

A soha el nem készült játék nyilvánvalóan megalapozott a végül polcokra került, 2013-as rebootnak és folytatásainak, az előzménytrilógiába is átemeltek néhány horrorisztikus elemet az Ascensionből. A túlélős aspektusról már nem is beszélve.

Látványos koncepciós rajzok a soha el nem készült játékból:

Lara Croft a mozivásznon

Lara Croft nem csak a videójátékos ipart hódította meg, 2001-ben mutattak be egy mozifilmes adaptációt, melyben Angelina Jolie-ra bízták a főszerepet. A színésznő alakításán kívül a kritikusok nem sok mindent tudtak értékelni az alkotásban, amely a pénzügyi sikere miatt Az élet bölcsője címmel egy második részt is kapott.

2018-ban Roar Uthaug rendezésében és az Oscar-díjas Alicia Vikander főszereplésével mutattak be egy újabb Tomb Raider-filmet, mely a 2013-as, Crystal Dynamics-féle játékot vette alapul. Ebben Lara kezdő, optimista sírrablóként mutatkozott be. Sokak szerint míg az Assassin’s Creed és a Warcraft mozis feldolgozásait csúnyán elrontották, addig a Tomb Raider az egyik legjobb játékadaptáció lett, állítólag már a második rész fejlesztése is zajlik a színfalak mögött.

Sajnos azonban, ahogy arról sincsenek biztos információk, hogy a Tomb Raider videójátékos formában mikor kap rendes folytatást, úgy az új mozifilmről és a lehetséges premierdátumról is nagyon keveset tudni.  • Hírek
  • Árfolyam