Kiderült, miért nem érdekel senkit az új Call of Duty

2021.12.09. 05:54

A Call of Duty: Vanguard november 5-én jött ki PC-re, PlayStation 4-re és 5-re, valamint Xbox One és Xbox Series X/S konzolokra. A Sledgehammer Games által fejlesztett, második világháborús FPS vegyes fogadtatásban részesült, a kritikák szerint az egyjátékos kampány nem lett túl izgalmas, a játék pedig olyan összhatást keltett, mintha egy lelkes amatőrcsapat munkája lett volna.

A videójáték megjelenésének hetén az Egyesült Királyságban 40 százalékkal kevesebb példányt adtak el a Vanguardból, mint a Call of Duty előző részéből, a 2020-ban kiadott Black Ops Cold Warból.

A szigetországban az elmúlt tíz évben kiadott CoD-játékok közül egyik felvonás sem teljesített ennél rosszabbul.

A Gamesindustry.biz szerint a lemezes változat eladásai 26 százalékkal csökkentek, míg a digitális vásárlások száma 44 százalékkal zuhant meg tavalyhoz képest. A lap szerint előfordulhat, hogy a mostanság felkapott felhőalapú szolgáltatások ártanak az olyan játékok eladásainak, amik nem válnak elérhetővé például az Xbox Game Pass kínálatában. Ezért a gamerek inkább leszedik az új Forzát és a Halót, mintsem húszezreket költsenek a Call of Dutyra.

A Penny Arcade Expóval (PAX) és az Eurogamer Expóval (EGX) együttműködésben a Gamesindustry.biz közel 700, a két rendezvényen megjelent érdeklődőt kérdezett a Call of Dutyval kapcsolatos vásárlási szokásaikról. Érdekes eredmények születtek, 284-en közülük ugyanis azt mondták, hogy nem vettek meg egy CoD-ot sem az elmúlt öt évben, és mindössze 59-en, vagyis 21 százalék nyilatkozott úgy, hogy megvan nekik a Vanguard.

Azok közül, akik a közelmúltban vettek Call of Dutyt, de a Vanguardot kihagyták, a többség, pontosabban 55 százalék azt mondta, hogy

túl elfoglaltak, mással játszanak, a CoD-ra már nincs idejük.

A felmérésben részt vevők 34 százaléka úgy érzi, túl sokat CoD-zott mostanában, 20 százalék azt állította, hogy a kritikák miatt nem vették meg a Call of Duty: Vanguardot. A megkérdezettek 24 százaléka pedig egyenesen kijelentette: unalmas már, hogy a franchise folyton visszakanyarodik a második világháborúhoz.

A Call of Duty nem az egyetlen ismert, lövöldözős franchise, amelynek eladásai idén visszaestek, a Battlefield és az új Far Cry sem kezdett túl erősen. Azt hozzá kell tenni, hogy a CoD-széria csak önmagához képest bicsaklott meg, még mindig a második legsikeresebb videójátékos franchise-ról van szó, amit egyedül a FIFA előz meg.  • Tippek
  • Babaváró hitel