Kamuvideók terjednek Kijev szelleméről, a hős ukrán pilótáról

2022.03.01. 10:20

Egyes vélemények szerint az orosz–ukrán háború lehet majd minden idők legjobban dokumentált fegyveres összetűzése. Manapság, amikor mindenki kezében ott van az okostelefon, ez talán nem annyira meglepő. Az viszont, hogy akárki felvételeket tehet közzé az interneten, bizonyos veszélyeket is rejt magában.

Az elmúlt napokban egy csomó fotó és videó bukkant fel az ukránok névtelen hőséről, egy MiG–29-es pilótáról, aki egy nap alatt hat orosz gépet is lelőtt, azóta pedig Kijev szellemeként emlegetik.

scrnli 2022- 02- 28- 17-50-32.png
Fotó: Eagle Dynamics: Digital Combat Simulator / YouTube

A Twitteren trendingelni kezdett egy felvétel, amelyről azt állították, hogy a rejtélyes ukrán pilóta látható rajta, amint lelő egy orosz repülőgépet. Sokan úgy gondolták, hogy végre itt a kézzelfogható bizonyíték arra, hogy a pár nap alatt legendává vált háborús hős tényleg létezik,

több ezren lájkolták is a videót, és retweetelték azt.

A valóság ehhez képest az, hogy kamuvideóról van szó, melynek képsorait egy 2008-ban megjelent számítógépes játékból, a Digital Combat Simulator: Worldből vágtak ki. Igaz, hogy nagyon realisztikus, de akkor sem valós.

Az alábbi videót tisztelgésként hozták létre a játékban Kijev szelleme előtt, mégis jól mutatja, hogy milyen könnyű belefutni olyan felvételekbe, amelyek ehhez hasonlóan virtuálisak, vagy akár nem is most készültek, hanem más helyszínen, és évekkel korábban.

Nem ez az egyetlen példa arra, amikor videójátékos felvételt kevertek össze a valósággal. Az Arma III már a múltban is számos alkalommal bukkant fel híradásokban véletlenül, most pedig az orosz–ukrán háború esetében is megtörtént a dolog. A Facebook Gamingen számos ilyen felvétel bukkant fel, ezeket – mielőtt törölték volna – 110 ezernél is több ember látta, és 25 ezer megosztással rendelkeztek.

A Facebooknak jó ideje meggyűlik a baja a fake newszal, nemcsak az orosz–ukrán háború, hanem a Covid–19 és politikai választások kapcsán is elárasztották a közösségi felületet a különféle kétes forrásból származó felvételek. Szakértők szerint ráadásul

a videókat sokkal nehezebb moderálni, mint a szövegeket, így még nehezebb a Meta helyzete ebben az esetben.

Kivédeni a hasonló szituációkat csak úgy lehet, ha az ember igyekszik újságokból tájékozódni; a legtöbb lap, legyen szó külföldiről vagy magyarról, alaposan beszámol a háború fejleményeiről 0–24-ben.

(via Kotaku, Bloomberg, CNN)

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM