Eleonóra
-1 °C
2 °C

Titokzatos iMac került elő

2009.03.24. 10:15
1200 dollár helyett csak 900 dollárba kerül az Apple titokzatos iMacje, ami 17 colos monitort és a Mac miniénél is gyengébb hardvert kapott.

Az Apple a közelmúltban frissítette számítógépparkját, az iMacet is. Az asztali gép továbbra is 20 meg 24 colos verzióban érhető el, belül azonban erősebb lett. Nem sokkal, de erősebb. Tipikus ráncfelvarrás, legyintett a szakma, aztán váratlanul felbukkant egy titokzatos modell az Apple diákoknak szánt honlapján: ebben arra bíztatta a cég a hallgatókat, hogy vásárolják meg a 20 és 24 colos gépeket, vagy ha csak arra van pénzük, válasszák a 17-est.

A legnagyobb törpe

Mindez csak azért volt érdekes, mert 17 colos iMac nem létezik. Már két éve egyfolytában nincs, az Apple ugyanis 2007 közepén nyírta ki ezt a típust: nem volt rá igény, nem volt rá kereslet, nem kellett. Gondolhatnánk azt, hogy bent ragadt pár gép valamelyik távol-keleti raktárban, amire csak most találtak rá az Apple szakemberei, de biztosan nem ez történt, a meghirdetett 17-eshez hasonlót ugyanis sosem gyártott a kaliforniai cég.

A két éve kipusztított modellben egy akkoriban elfogadható teljesítményt nyújtó Ati Radeon X1600-as volt, a most hirdetett konfigurációba viszont a szánalmas Intel GMA 950-es került. A legutóbbi frissítéssel szerencsére a Mac miniből is kikerült ez a csip, viszont úgy látszik, belevándorolt az oktatási célokra szánt iMacbe: mintha maradt volna pár fel nem használt mini és abból gyártották volna le az új gépeket.

imac

Igazság szerint 2006 közepén már volt egy hasonló iMac, és ha azzal vetjük össze, nem is tűnik olyan jó ajánlatnak a legkisebb modell. Merthogy mindkét gépben GMA950-es grafikus gyorsító van, mindkettőbe 1,83 gigahertzes a processzor és dvd-olvasó került és mindkettőt 900 dolláros áron hirdették meg. Csakhogy időközben eltelt közel három év: ami annak idején jó ajánlatnak számított, az ma már édeskevés, hiába cserélték a Core Duót Core 2 Duóra, a 80 gigabájtos merevlemezt meg 160-asra.

Kinek éri meg?

A szakértők értetlenül állnak az eset előtt. Hivatalos bejelentés nem történt, ráadásul a gép specifikációját is csak nagy nehézségek árán lehet elérni az Apple onine boltjából: mintha a gyártó el szeretné titkolni a létezését.

Ugyanakkor regisztrált amerikai diákok kétség kívül hozzájuthatnak a géphez, amire sokak szerint nagy szükség volt: az Egyesült Államokban is egyre kevesebbet költenek az emberek a számítógépre, márpedig az Apple-nek eddig 1200 dollárba kerül a legolcsóbb, mindent egyben kínáló számítógépe. A 900 dolláros gép ennél lényegesen olcsóbb, kár, hogy manapság már a 600 dolláros Mac mini is sokkal nagyobb teljesítményt nyújt, ráadásul már abba is sikerült dvd-írót építeni. Háromszáz dollárért meg olyan 24 colos kijelzőt lehet vásárolni, ami mellett csak bután néz az oktatási iMac 17-ese.