Betiltanák a túl sokat fogyasztó tévéket Kaliforniában

2009.03.31. 16:31
Az energiatakarékosság jegyében olyan tervezetet nyújtottak be a kaliforniai törvényhozás elé, ami betiltaná a túl sok áramot fogyasztó tévéket.

Természetesen nem arról van szó, hogy fogyasztásmérő kommandók járnák az utcákat, és foglalnák le a nagyképernyős plazmatévéket, a szabályozás arra terjedne ki, hogy milyen tévé kerülhet kereskedelmi forgalomba 2011-től, majd, a második lépcsőben 2013-tól.

A jelenlegi szabályozás csak azt köti ki, hogy készenléti (standby) állapotban nem fogyaszthat többet a készülék 3 wattnál, most azonban a bekapcsolt állapotú fogyasztást is szabályoznák. Egy 76 centi képátlójú hagyományos, katódsugárcsöves (vagyis nem lapos) tévénél ez átlagosan 101 watt, egy 91 centis lcd tévénél 144 watt, míg egy 121 centis plazmánál 361 watt (ezek az egyes típusokon belül a legelterjedtebb méretek ma Amerikában).

A szabályozás nem egyszerű határértékeket ad meg: az a tévé megy át a szűrőn, aminek a fogyasztása kevesebb, mint a képernyőjének a felülete négyzethüvelykben kifejezve, szorozva 0,156-tal, plusz 80 watt (2013-ban ez tovább szigorodik, 0,12-es szorzóra és plusz 25-re a képlet végén). A további számolgatást elkerülendő: ha a törvényt elfogadják, az a Wired becslései szerint az egy méter feletti képátlójú tévék nagyjából egynegyedét tüntetné el a piacról, főleg a nagyobb fogyasztású és méretű plazmák gyártói járnának rosszul. Jól járna viszont a fogyasztó, a tervezet ugyanis első lépésben a kétharmadára, a másodikban pedig a felére csökkentené a tévézésre fordított elektromos energia mennyiségét, 3831 gigawattórát spórolva meg Kaliforniának.

A tévégyártók nagy része hadüzenetként értékeli a törvényjavaslatot az iparág ellen, és azzal érvelnek, hogy nekik már megvan a saját tervük a fogyasztás csökkentésére, az Energy Star 3.0 projekt. Ez hasonló képlettel számol, mint a törvényhozás elé kerülő javaslat, a fő különbség, hogy nem kötelező a betartása, csak egy plusz, energiatakarékosságot hirdető plecsni viselésére jogosítja a tévéket, amik megfelelnek a kritériumoknak.

Harminc évvel ezelőtt egyébként hasonló folyamat játszódott le a hűtőgépek piacán, ott is erős ellenkezést váltott ki a gyártókból minden szabályozásra irányuló terv, aztán sikerült megegyezni, és kialakult a ma használatos energiafogyasztási skála.

Az EU is hasonló energiahatékonysági szabályozás bevezetésén dolgozik, amit a tervek szerint már idén bevezethetnek, és egyéves türelmi időszak után, 2010 végén tilthatja ki a túl sokat fogyasztó tévéket a kereskedelmi forgalomból.  • Hírek
  • Lakáshitel