Timót, Xénia
-5 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Kötelező netbook egy amerikai iskolában

2009.07.14. 16:00 Módosítva: 2009.07.14. 16:05
Egy amerikai iskola biztosítja a kötelezően használatos számítógépeket, viszont évi hetven dollárt kérnek érte.

HP Mini 2140-es típusú netbookokkal felvértezve kezdik meg a következő tanévet az Indiana állambeli Evansville-Vanderburgh School Corporation tanulói, miután az iskola vezetése jóváhagyta az osztálytermekben használható laptopok tervezetét. Az éves tankönyvcsomag anyagi vonzata mellett így minden egyes diáknak (illetve szüleinek) további 70 dolláros informatikai költséggel kell számolnia, ennyibe kerül ugyanis a számítógépek bérlése két szemeszterre. Az oktatási intézmény csak és kizárólag az általa kiválasztott HP netbookokat fogadja el, így hiába rendelkezik a nebuló saját pc-vel, az nem használható tanulási célokra – a középiskola szerint azért, mert a számítógépeket kifejezetten az intézmény internetelérést biztosító hálózatára tervezték, illetve minden egyes netbookra előtelepítenek néhány szűrőalkalmazást is, elkerülendő a facebookos böngészést munka helyett – írja az IT café.

A program célja az, hogy a fiatalok a tankönyvek és egyéb oktatási kellékek használata mellett digitális segítséget is kapjanak tanulmányaikhoz. „A srácok ma már nem hagyományos módon tanulnak, hanem digitálisan” – állítja Mike Russ, a középiskola technológiai felelőse. „A diákoknak nem szabad olyan dokumentumokra támaszkodniuk, melyek nem frissülnek folyamatosan. A világ rendkívül gyorsan változik, és a tanuláshoz használt források is ugyanígy változnak, a tanulóknak pedig rendszeresen hozzá kell férniük az információkhoz.” A középiskola egyébként hatévente frissíti a tankönyvek szövegezését.

Az oktatási intézmény 7200 darab netbookot rendelt a HP-től, a tanárokat egy külön programmal készítik fel a számítógépek megfelelő kezelésére. Az iskola igyekszik együttműködni azokkal a diákokkal, akiknek problémát jelentene a szemeszterenként 35 dolláros bérleti díj megfizetése, a költségeket pedig igyekeznek alacsonyan tartani.

Az iskolák meglehetősen változatos módon, olykor az extremitás határát súrolva igyekeznek bevezetni számítógépeket és egyéb digitális berendezéseket az osztálytermekbe. Az amerikai Missouri Egyetem médiaszakos hallgatóinak például az őszi szemesztertől kötelező lesz iPod vagy iPhone készülékkel rendelkezniük, illetőleg vezeték nélküli internet-hozzáférést biztosító laptopot is be kell szerezniük tanulmányainak folytatásához. Egy japán egyetem ugyan térítésmentesen biztosítja tanulói számára az Apple okostelefonját, viszont az iPhone elektronikus jelenléti ívként is működik. Norvégiában pedig a 16. életévüket betöltött egyes középiskolások részére – egyelőre kísérleti jelleggel – a kormány ingyen biztosít laptopot, ezzel segítendő iskolai kötelezettségeik ellátását és az egyenlő esélyek biztosítását.