József, Bánk
-6 °C
0 °C

Csótányrágta laptop, pendrive-ra éhes kutya

2005.12.08. 11:15
Adatmentéssel foglalkozó számítástechnikai szakértők állították össze az év tíz legdurvább adatkatasztrófáját. A listán pendrive-val táplálkozó kutya és csótányrágta laptop is van.

Az egyik incidens akkor történt, amikor a tulajdonos összes adatát tartalmazó usb flashdrive-ot a házőrző kutyája fogerősítésre használta. A lista élén egy rendkívül fontos állományokat tartalmazó, ám meglehetősen koros laptop áll, amit elleptek és megrágtak a csótányok.

Érdekes példák

A listát az adatmentéssel foglalkozó brit OnTrack állította össze, ami ebben az évben több mint százezer meghibásodott számítógépből szedte elő a fontos adatokat. Az adattörlés-balesetek száma végtelen, idén kereste fel a céget az az apa is, aki egyetlen kattintásával törölte az újszülött gyerekéről készített fotómappát. Egy másik kliensnek kicsúszott a kezéből egy súlyos bögre, ami ráesett a számítógépre. Szerencsétlenségére ötévnyi munka dokumentumai és az összes családi fénykép volt a laptopban.

A céget riasztotta az a férfi is, aki megpróbálta saját maga menteni adatait meghibásodott merevlemezéről, de a művelet közben az ép alkatrészeket is megsemmisítette. És a listáról nem hiányzik annak a profi baseball-csapatnak a másodedzője sem, aki az edzésterveket akarta kinyerni utazás közben megsérült laptopjából.

Első helyezett

A katasztrófák között annak a vállalatnak a laptopja lett az első helyezett, amely közel egy évtizedig feküdt használaton kívül a cég tárolóhelyiségében. A vállalat vezetői azért vették elő az ősgépet, mert cégalapítással kapcsolatos adatokra volt szükségük. Az eszközben döglött, döglődő és bomlásnak induló csótányokat találtak.

Adrian Palmer, az OnTrack igazgatója a BBC-nek elmondta, a legtöbb esetben az összes adatot menteni tudják a sérült gépekből.

"Tűzre, vízre vigyázzatok!"

A szintén adatmentéssel foglalkozó magyar Kürt Rt. ingyenesen letölthető, Infostrázsa című információs könyvében is találunk érdekes adatkatasztrófákat. Kiderül, hogy miért jó megelőzésképpen féltéglára rakni a pc-t, és hogy került elő 2001-ben egy nagyvállalat szervere a szennyvízből.

Ha érdekes adatkatasztrófáról tud, írja meg nekünk!