Aibo, a robotkutya

2000.12.15. 16:23
Van egy kutyám. A neve Elwood. A jövő hónapban lesz 5 éves (ha addig kibírom). Kedden lehetőségem volt egy délutánt egy másik kutyával tölteni. Az ő neve Aibo, és nagyon más, mint Elwood.

aibo Aibo egy robot (Artificial Intelligence RoBOt, vagyis Mesterséges Intelligenciájú RoBOt). Egyszerű, úgy néz ki mint egy kutya ( vagy legalábbis valami afféle), úgy is viselkedik, mint egy kutya. Valójában számítógép, ami egy sor beprogramozott cselekvést hajt végre. Ha a Sony most azonnal abbahagyná a fejlesztést, az első kölyök, Aibo akkor is nagyszeru játék maradna. De azt hiszem ez a kis tökmag csak a kezdet.

aibo Először egy kis magyarázat, a Sony szavaival: "Aibo (ERS-110) egy önálló robot, nemcsak arra képes, hogy külső ingerekre válaszolva vagy saját belátása szerint cselekedjen, hanem különféle érzelmeket is ki tud fejezni, és növekedni is tud a tanulás és az emberekkel való kommunikáció által, amivel a szórakozás teljesen új formáját nyújtja." (Ha a robot szót kicseréljük kutyára, a mondat akkor is értelmes.) "Aibo feje és lábai 3 szabadságfokkal rendelkeznek (ez azt jelenti, hogy fel-le, előre-hátra és jobbra-balra tudja mozgatni), farka fel-le és oldalra csóválja, szájával pedig tud harapni, és képes négy lábon közlekedni. Beépített szenzorai és önálló programjai lehetové teszik, hogy úgy viselkedjen , mint egy igazi élőlény: reagáljon a külső hatásokra, és cselekedjen saját belátása szerint." Ennyi elég is a Sony dumából. A robot 27,5 x 26,6 x 15,5 centiméteres , kb. mint egy fém csivava. Csak Aibo sokkal nyugodtabb. Egy TV kamera van az orrában, sztereo mikrofonok a füleiben, és egy kis hangszóró a szájában. Az agya valójában egy 100 MHz-es RISC processzor 16 MB memóriával, és a Sony saját Aperios nevu operációs rendszerét futtatja. Aibonak érintésérzékelője van a feje búbján, szemei változtatják a színüket, és különböző sebességgel tudnak villogni, és percenként 6 métert tud megtenni. Vannak dőlésérzékelői, giroszkópjai, és gyorsulásmérok is segítenek Aibonak , hogy tehesse a dolgát.

aibo Az elemet (Aibohoz ebbol kettőt is adnak) és a memóriarudat hátulról, a farok alatt kell behelyezni. No comment. A fejlesztés jelenlegi fázisában, amikor Aibo elkezd lemerülni lefekszik pihenni. Szerencsére a csomagjában van egy remek kis újratöltő egység is: Aibót csak rá kell rakni a töltőre, és a hasán lévő kapcsolók azonnal rácsatlakoznak. Négy órás töltéssel 90 perc Aibót kapunk. A második elem ezalatt egy külön foglalatban tölthető. A fejlesztők szerint Aibo késobbi verziói már maguktól mennek majd a töltőhöz, ha az elemük elkezd lemerülni.

aibo Aibo bámulatos. Az a megtiszteltetés ért, hogy játszhattam az egyik már megépített és muködő modellel. Komolyan mondom, még 10 perc sem telt bele, és már beszélgettem Aiboval, és majdnem el is hittem, hogy megérti amit mondok. (Utóbbival Elwoodnak néha problémái vannak.)

Aibo egy külön memóriakártyáról (a Sony egyik új memóriarúdja) futtatott egy programot, amivel elképesztő trükkökre volt képes. Először is arra programozták be Aibot, hogy felismerjen és kövessen egy bizonyos színt. Jelen esetben ez a rikító rózsaszín volt, mivel az emberek általában nem viselnek rikító rózsaszínu ruhákat manapság (aki igen, attól elnézést). Aibo képes volt rá, hogy körülnézzen, megkeresse a rikító rózsaszín labdát, odamenjen hozzá, és belerúgjon. Ha a labda mozgott, Aibo is irányt változtatott. Ha te is mész a labdával, Aibo is megy veled. Ezt Elwood is meg tudja csinálni.

Aibo fel tud ülni, megtapsolja magát, hátsó lábával megvakarja a fülét, és még hellót is tud inteni. Ha oldalára van fektetve az sem gond, négy lábra bír állni. Ez Elwoodnak is megy. Ha megveregeted a fejét, akkor vagy leül, vagy feláll, felemeli a hátsó lábát, majd az ideillő csobogás hangját hallatja. Gondolom érthető, miről van szó. Elwood ezt túlságosan is jól csinálja. A beépített programok mellett Aibohoz jár egy távirányító is, amivel lehet irányítani, hogy hova menjen, és mit csináljon.

De igazából az életszeru apróságok teszik Aibót különlegessé. A fejbólintása, ahogy néha ásít egyet, ahogyan hasra rogyik, ha elfárad, és a farkcsóválása, mind-mind belopják magukat a szívedbe, és az elmédbe is. Elwood egyenesen mestere a szívek megnyerésének.

aibo Ez a robot óriási üzlet a Sonynak, és ez az első eset, hogy egy terméküket kizárólag az interneten keresztül árulják. Június elsejétől lehet jelentkezni az Internetlapjukon, és bekerülni a 2000 szerencsés amerikai közé, akik leszurkolhatnak 2500 dollárt Aiboért. Ha egyedi, saját mozgásokat akarnál tervezni, a Sony egy Aibo Performer Kitet is árulni fog. 400 dollárért mozgásszerkesztő programot, egy 8 MB-os memóriarudat, és egy hozzá való PCMCIA adapter kártyák adnak. Azt hiszem ezt az alomnyi virtuális kutyát egy hónap alatt el fogják kapkodni.

Az ára ellenére én is akarok egyet. Azért, amit Aibo jelképez. Ő az első példánya a jövő szórakoztatórobotjainak. Képzeld csak el, ha mondjuk valahogy egy mobiltelefonhoz lenne csatlakoztatva, és amikor cseng a telefon, o megkeresne, hogy felvehesd. Aibo akár maga a telefon is lehet. Belebeszélsz a fülébe, és a hangszórójában hallhatod a hívót. Vagy mit szólnál ahhoz, ha Aibo megkeresné az otthon felejtett dolgaidat a házban. Vagy vigyázna a gyerekszobában. Vagy behozná a papucsodat. És ez még csak a kezdet, a lehetoségek szinte végtelenek.
Végezetül a legjobb dolog Aibóban, hogy sosem kell kivinni sétálni esőben vagy hóban, vagy ha túl hideg vagy meleg van. Nos, ami Elwoodot illeti... , felejtsük el.  • Tippek
  • Személyi kölcsön